От Владая с рейс, позакърпен със заварки, тел, пирон...

На хората им писна от мъките по пътищата, излязоха на протест
Обновена: 23 окт 2016 17:05 | 23 окт 2016 17:00, Камелия Цветанова
11
От Владая с рейс, позакърпен със заварки, тел, пирон...
Снимка: Dnes.bg

Жители на столичния квартал "Княжево" и на село Владая излязоха днес на протест на главния път Е-79 в района на караулката за Владая. Не се планира блокиране на пътя.

Още по темата
Протестът е организиран от Инициативен комитет, който настоява за подобряване на транспорта в двете населени места.

От Инициативния комитет информират, че никой не е обърнал внимание на исканията им за подобряване на транспортното обслужване на "Княжево" и Владая, чиито жители непрекъснато се увеличават. Хората настояват за нови автобуси по линия 59, за възстановяване на две автобусни линии, спрени преди 6 години, за удължаване на маршрута на трамвай номер 5, както и за велоалея.

"Автобусите, след като се натоварят и тръгват от началната спирка Княжево, те буквално са наклонени на една страна. Фирми, които да произвеждат резервни части за тези автобуси не съществуват. Тези автобуси в момента се поддържат със заварки, тел, изобретателността на българския механик в гараж "Земляне", разказа за преживяванията на хората по време на пътуването с автобус 59 Любомир Каменски от
Инициативния комитет пред БНР.

Зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия, декларираха организаторите в открито писмо до медиите.

Гражданите настояват също за връщането на автобус 58 до Владая, тъй като според тях автобус 59 не се справя с извозването на пътниците в пиковите часове.

Хората искат по линиите да се движат по-нови автобуси и да има нов конкурс за маршрутна линия 22, която е спряна.

Председателят на Инициативния комитет Васил Николов коментира, че напрежението много ескалира в последните дни, най-вече заради некоректното замерване на пътникопотока от Центъра за градска мобилност.

"Това е първият протест, на който ние сме обединени Владая-Княжево, много силна подкрепа имаме от инициативният комитет на Горна Баня. Мърчаево също са засегнати от транспорта, но официално нямаме тяхната позиция“, посочи той.

Заместник-кметът на столицата Евгени Крусев коментира, че от 15 септември автобусите по линия 59 са сменени с по-нови и са увеличени с още един, за да може в час пик интервалът да е 14 минути.

"И се разбрахме с Инициативния комитет, така и с районното кметство, да се направи допълнително преброяване от страна на ЦГМ, което да покаже дали има необходимост да увеличим автобусите още, така че интервалът да падне до около 10 минути. По искането за връщането на маршрутка 22 - това, което може да направи общината към момента е да обяви нов конкурс за избор на превозвач по тази маршрутна линия и ако такъв се намери, тя да започне да работи", разясни той.

Кметът на Владая Таня Иванова  призна, че като цяло наистина транспортът има нужда от подобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
10
 
! Отговори
извод преди 7 години
от нова година , билетчето - 2.80 лв.
6
3
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В София има специализирано място за протести - бул. "Т. Александров" 31 недалеч от кръстовището с Ботев. Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян и архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
5
4
 
8
 
! Отговори
Княжевец преди 7 години
Граждани от Владая Мърчаево и другите населени места , стойте си по селата пречите в София. Никой от кв Княжево не е бил на протеста не лъжете хората.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е като сте си избрали комунистка за кметица. Таня Иванова а не Фандъкова ви е виновна.
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Фандупкова е така - изберете си я пак.
2
4
 
14
 
! Отговори
защотко преди 7 години
защо гласувате за тия кметове и общински съветници, като знаете, че НИЩО освен себе си и партийните каси няма да оправят? Другия път гласувайте за хора, които познавате и поне има малък шанс да оправят нещо!
1
4
 
17
 
! Отговори
Шефът преди 7 години
"напрежението много ескалира в последните дни, най-вече заради некоректното замерване на пътникопотока от Центъра за градска мобилност"НАРЕЖДАМ ЦГМ ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЗАМЕРВА ПЪТНИЦИТЕ КОРЕКТНО!