50 етажа над земята: Не един, а три небостъргача в София!

Sky Fort, "Гранд каньон" и "Парадайз Тауър" ще се готови до няколко години
24 окт 2016 13:30,
119

Снимка: "24 часа"

Не един, не два, а три небостъргача ще се извисят над София до няколко години.  Високите сгради ще са на изхода на бул. "Цариградско шосе", до "Пирогов" и до мол "Парадайз".

Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, обяви пред "24 часа" главният архитект на София Здравко Здравков.  За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията.

"Град в града" на бул. "Цар Борис Трети" близо до "Пирогов" ще има дори лагуна между кулите.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула "Капитал Форт" на "Цариградско шосе".

Още по темата

Той ще е част от проекта "Sofia capital city" на компанията "Форт Нокс", чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort, който ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над Земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Сградата ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС.

Проектът за визията е на "А и А архитекти" - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс "Резиденшъл парк" и детският музей "Музейко".

Цял комплекс с лагуна по средата, носещ името "Град в града", пък планира да изгради турската компания "Гаранти коза" върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до "Пирогов".

Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите "Гешов" и "Тотлебен". Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София - "Гранд каньон" в "Младост" 3, който е на мястото на бившия магазин "Аско Деница".

Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. "Гранд каньон" ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват "Витоша", "Рила" и "Пирин".

Проектът носи името "Гранд каньон" тъй като кулите ще "израстват" от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за "Гранд каньон" и 3-ия небостъргач - "Парадайз Тауър", ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври.

215-метровият "Парадайз Тауър" ще е на булевардите "Т. Каблешков" и "Черни връх".  Той ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между него и мола, а на покрива на небостъргача - панорамна площадка със свободен достъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
35
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Хубави български имена....браво !
90
1
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Всичко върви по план. Започва строителството на бъдещата лятна резиденция на Султана.
89
0
 
35
 
! Отговори
Havis преди 7 години
Ko stana, baby, pusnaha li vodata v Darvenica, Hladilnika, Oboriste i Ovcha kupel?
88
0
 
33
 
! Отговори
до 101 преди 7 години
Във верният"сайт" си
87
1
 
52
 
! Отговори
край преди 7 години
Къде са в момента хората дето ще работят в тия офиси и магазинии които в момента нямат къде да робатят. Да не са в Харманли.
86
1
 
37
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Да са ви честити! ;-)
85
5
 
46
 
! Отговори
Doctor преди 7 години
Всичко е корупция в огромни мащаби. Мъжът на министърката на правосъдието, главният архитект и компания... Нямат място тези сгради в центъра на София.
84
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бай *** тавърс
83
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София е пълно с празни търговски площи! Непрекъснато се разоряват собственици, помещението стои празно, някой се престраши, после за дълго остава пак празно...Високи наеми, ниска покупателна способност на населението, всеки посъбрал по някакъв начин пари, гледа да ги вложи в недвижимост, уж за по сигурно. Но тя после не носи доходи...И не ми обяснявайте колко "модерно" и "съвременно" е високото строителство, като е изгодно единствено на собственика и изцяло е нечовешко.Базалт да има под София?
82
1
 
39
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До коментар 88-БРАВО.Вижте по улиците на всички по-големи български градове рекламните надписи на какъв език са и какъв процент са спрямо българската реч.Разгледайте улиците в гръцките градове и забележете колко реклами има на английски език и с какъв шрифт са изписани.
81
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотно.В Младост и сега е задръстено, а като построят и "небостъргача" съвзем ще се затапи.На Цариградско на изхода за Горубляне винаги има задръвствания.Четерите кули до Руски паментник направо са за смях (на мястото на стария завод на Балканкар). Сега поне става ясно, защо отскоро набичиха стойка за още един светофар. А честито ви задръствания. Тоя град трябва да се разтоварва, а не да се натоварва. Ама това става с мислене, а не с турски "инвестотири".
80
0
 
52
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
Във Факултето,да се строят - там е най-подходящото място!
79
14
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София е върху нестабилен терен, богат на подпочвени води. Високото стройтелство принципно е нежелано. Високите сгради създават проблеми дори с завихрянето на въздушните течения около тях. Метално скеле, инсталации, изолация и стъкло. Слънцето се отразява и неприятно заслепява. За какъв дявол са ни? И сега е пълно с непродадени площи... Или някой ще "пере" пари?...
78
17
 
45
 
! Отговори
Hasymbey преди 7 години
'стройте.След 20-30 години всичко това заедно с цяла България ще бъде населено с малцинства и ежанци''Нещо много си смел в годините несретнико, ти нямаш 20г Турската армия и танкове до 1 г идват.Носете си новите дрехи наслаждавайте се на свободата живеете в предвоенно време ,всякасекунда войната *** на вратата ви с чук
77
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86А задръж малко!Това, че някой на хартия е излязъл "по-чист от сълза в окото на неродено дете", автоматично не го прави такъв наяве. Всичките бози със собствеността на имотите покрай южната дъга по онова време се заченаха. И как трасето на питейния водопровод за София внезапно се оказа в имоти частна собственост и бе заровено под 5-8 м насипи, в/у които се нацвъкаха паркинги и други. А и пак тогава вървеше лафа, как жителите на града на мечтите ... ще пазаруват от Централни хали
76
2
 
63
 
! Отговори
ас преди 7 години
абе искам да попитам. абе нямаше ли такова нещо че земята под софия не позволява високо строителство заради блатния си произход?
75
6
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можахте ли да измислите Български имена или така сте се навели че забравихте родната реч.
74
9
 
67
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
1/3 от София е без канализация (2016г!), Околовръстния път няма северна дъга, част от южната е в инфарктно състояние, на АМ "Люлин" турската фирма Мапа-Ченгиз си осатавиха ръцете и ако не беше Борисов да ги "срита" още щяха да я пипкат, да не говорим, че целия трафик се изсипва на на двулентова улица, пресечка на "Борис III" и кръстена околовръстен път за авторитет... обаче турска компания ще прави небостъргач...аферим. машалла, viva ДПС и ДОСТ, viva Орешарски, евалла !!!
73
27
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зо 82 - софиянски крадеше, но и работеше, защото познавше реалниет проблеми на града и знаеше, че ще му се дири отговороност. най-малкото трябав да му се благодари че отвори Халите, очевечи Славейков и женския пазар. разбира се извърши много имотни кражби - тоав е другата страна. но беше работлив.А фандъкова какво работи - само прекопава улиците, тя винаги може да избяга в Самоков.
72
5
 
40
 
! Отговори
Селянитивкоминтарити преди 7 години
Аз дуйдох тука дъ помрънками, темата за мен нйе е важна, важнот е мрън мрън да има.Мрън мрън мрън мрън,бойку бурисуф, мрън мрън, дайти ми лайкуви сига, мирси.