Гетото в "Баталова воденица" влиза в центъра на София

Централната градска част се планира да бъде разширена
26 окт 2016 09:52,
15
Гетото в "Баталова воденица" влиза в центъра на София
Снимка: Булфото, архив

Централната градска част на София ще бъде разширена, след като правителството разгледа промени в закона за устройството и застрояването на Столична община на днешното си заседание.

Към момента територията на столичния център стига до бул. "Инж. Иван Иванов". С приемането на промените тя ще се разшири до бул. "Константин Величков", което включва и известната от кметуването на Бойко Борисов територия на "Баталова воденица".

В кметските години на сегашния премиер територията беше прехвърляна от общинска в частна и след това отново стана общинска собственост, заради самонастанилите се в нея роми, а благодарение на правозащитни организации проблемът стигна до съда в Страсбург, припомня "Дарик".

С промените в закона поставянето на детски площадки вече ще е с олекотен режим.

След протестите в район "Младост" заради застрояването на зелени площи, вносителите на законопроекта предлагат предназначението на терени или зони, определени като част от зелена система, да може да се променя само в тесни граници - в градски паркове, градини, улично озеленяване, гробища, горски терени или озеленени площи в жилищни комплекси.

Предвижда се и допълнително ограничение при строителството на сгради с над 20 000 квадратни метра разгъната площ, независимо дали са жилища или офиси. Инвеститорите ще трябва да доказват транспортно-комуникационно обезпечаване на обектите, като отчитат съществуващия и бъдещия трафик.

Общинският съвет в София ще е задължен да приеме наредба за извършване на анализ и симулация на транспортното обслужване.

На съветниците в София ще бъде позволено да правят изменения на подробните устройствени планове с определянето на по-ниски от първоначално приетите височини на сгради, плътност и интензивност на застрояване, но това ще става само с квалифицирано мнозинство.

Освен това при имоти с налично озеленяване или дървета с историческо значение, ценни или редки видове дървета и храсти, ще може да се урегулират терени без застрояване, като част от зелената система на общината, независимо от устройствената зона, в която се намират.

Общинският съвет ще трябва да приеме и наредба за градската среда, с правила за облика на сградите и архитектурните ансамбли, и ще има право да въвежда ограничения или забрани за поставянето на преместваеми обекти и рекламни елементи в определени зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Плачете за София, столицата на........ Кой е този областен град , в който все още има квартални зелени градинки?Обадете се! Имаме готови строителни проекти и знаем как се "усвоява" терен. Имаме специални фондове : "Палежи", " Рушвети" и прочие....
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледате снимката, можете ли да си представите, че на това място живеят хора?Защо властите търпят това безобразие, вече толкова години?Който няма нито работа, нито образование и професия, нито нормално жилиже, да бъде въдворяван на село, та със земеделски труд и животновъдство да храни себе си и децата си. Когато това се реализира, ще можем с чиста съвест да кажем, че имаме държава!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ущърб на софиянци РВД дава най-пряк маршрут на авиокомпаниите да кацат директно над града,въпреки че преди време и нова писта се строи за да се избегне точно това.Това е нарушение на няколко европейски закона за екологията,шума и замърсяването,а защо го прави РВД отговора вероятно е-за пари!
9
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 7 години
Нека СОС да си влезе в ролята и веднъж завинаги да се забрани самолетите да кацат преминавайки ниско над целия град!Живея в центъра и от 2 месеца самолетите денонощно преминават на 100 метра над главите ни.Това го няма никъде в Европа и нека не ни лъжат,че вятъра го изисква,защото това е вярно само за 10% от случаите!
8
0
 
12
 
! Отговори
архитект преди 7 години
И нека в старата градска част като се строят нови сгради те да бъдат в стария стил, за да бъдат в съзвучиеар и да не се нарушава облика на квартала.Защото обратното е много кичозно и разрушава автентичния вид на Стара София,в която шедьоври са строили някои от най-добрите Европейски архитекти!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ще бъдем единствената европейска държава, в центъра на чиято столица можеш да видиш коне с каруци натоварени с набрано ДжИлязУ!
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като тия на снимката и тъй и тъй ще живеят в центъра, предлагам да се преместят на едно още по-централно място и да си построят катуна там. На Жълтите павета пред Парламента! Точно депутатите ще са по-близо до избирателите си.
5
0
 
22
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
ястребете ще "живеят" в центъра
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koga?
3
4
 
27
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Добре де всички от провинцията пълзящи по корем и продаващи всичко и теглещи ипотечни кредити в името на една цел -да сме в София-та...те къде да живеят.Няма място уважаеми дами и господа...вече няма място за всички тук.
2
1
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
спрете това застрояване в едньж завинаги платете частните терени по пазарницени и общините да засадят само дьрвета между блоковите пространства оставетени малко светлина и вьздух софия да строи на запад кьм калотина а на изтоккьм пазарджик и не е задьлжително софия да се разраства на повече от 2 милиона население
1
1
 
30
 
! Отговори
Селтака преди 7 години
И ще има Синя зона.