Жители на столичния "Оборище" отново протестират

Битката е за запазване на зелена площ от застрояване
27 окт 2016 13:37, Анисия Иванова
10
Жители на столичния "Оборище" отново протестират
Снимка: Bulgaria On Air

Протестът на жители от столичния район "Оборище" продължава заради поредната загуба на зелена площ в столицата. В момента там се строи върху зелен терен, за чиято покупко-продажба хората твърдят, че е осъществена от Столична община на фирма "Ришельо" за 88 хил. лв., което прави 870 кв. м и по около 100 лв. на квадрат.

След години тази земя е продадена на друга фирма "Артек Инженеринг", която в момента строи в квартала.
Тази фирма е продала 833 кв.м на цена от 912 лв. на кв. или обща сума 760 хил. лв. Тук говорим за ощетяване на общината с 671 хил.лв.

"Строежът не е законен по няколко скандални причини едновременно. Едната причина започва с продажбата на земята още през 2007-2008 година. Земята е продадена на фирмата "Ришельо ООД", която след това я препродава на фирма "Артек Инженеринг" за 7 пъти по-висока цена. От самото начало нещата тръгват по корупционен път и общината, и ние сме ощетени", споделят пред камерата на Bulgaria ON AIR недоволни граждани.

Те разказаха, че преди време на това място е имало катерушки и къщички, които са направени с техни средства.

"Парцелът, който коментираме, е общинска собственост и някога се е говорило за реконструкция на градинка. Тук имаше един трафопост и продължава да го има, до него имаше клуб. Тук никога не е имало детска площадка официално заявена и никога не е била построявана такава от общината", обясни кметът на район "Оборище" пред камерите на Bulgaria ON AIR.

По думите му този парцел е бил отреден за жилищно строителство.

Гражданите уточниха, че през 2007 година са поискали да купят мястото, за да не бъде застроено.

Според собственика на фирмата-строител на въпросното място е имало действащ ресторант и трафопост.
"Собственикът "Ришельо" ни продава за една доста сериозна пазарна цена. Нямаме информация за колко е купена преди това земята. Когато я купуваме, я купуваме за земя за строене. Имало е парцел, който е със съответния снимачен номер и построяваме сграда", обясниха от строителната фирма.

От фирма "Ришельо" са категорични, че са купили земята спрямо законите на столичната община. "Имаме документи, които показват, че сумата е без ДДС и че това е само първата част на земята. По-късно купуваме още 30 процента от нея", казва собственикът на "Ришельо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако зелената площ е това, което се вижда на снимката, по-точно описание е ще "зелени паркоместа".
7
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да протестират на специализираното място в София - бул. "Т. Александров" 31. Да представят исканията си пред компетентните служители - отговорния за София протопрезвитер Кусан Хадавян и архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
6
1
 
7
 
! Отговори
фАНДЪКОВА Е ЧАСТ преди 7 години
ОТ тези схеми и си получава своето както и всички по веригата
5
1
 
10
 
! Отговори
до 6 ектремист преди 7 години
Тук даже не е корупционна реституция, а корупция при продажба на общинска земя на частен собственик, което е типично за времето на кметуванията на Фандъкова и Борисов, а преди това и на Мафиянски и Янчулев. Това е част от модела Мафиянски, който с пълна сила се прилага и от ГЕРБ.
4
1
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Поредният случай на корупция, от която сме ощетени ние гражданите. Дано прокуратурата се намеси и корупционната сделка бъде обявена за нищожна.
3
0
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До Да на Цецка Цачева ! - Проблемът не е в правото на ползване, притежание, разпореждане и строителство! Проблемът е в корупционните механизми на придобиване на собственост и на промяна на предназначението на терена, а това ИЗЦЯЛО е в правомощията и компетентността на общината.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ!На Цецка Цачева!НЕ!На корумпираната даскалица,която за нищо не става,не на ГЕРБ,които е...ха майката на нацията.
1
22
 
4
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
Нагла работа, едни хора искат да се разпореждат с имотите на други хора. Е не става, който си има имот може да си прави с него каквото си реши, може и кооперация да си построи на него, такак както и другите са си построили на техните си имоти. Ако тия с претенциите не искат да се строи, ами да предложат равностойна компенсация на собственика на имота за да може да му ползват имота за детска площадка.