Махат паметника пред НДК пролетта, отива за скрап

Тези, които рушат паметници, са талибани!, отсече авторът му
1 дек 2016 12:00,
102
Махат паметника пред НДК пролетта, отива за скрап
Снимка: Facebook

Паметникът "1300 години България", който се намира пред НДК, ще бъде разделен на две части. Цялата конструкция на монумента, дело на проф. Валентин Старчев, ще отиде за скрап, а фигурите най-вероятно ще бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство, пише "Телеграф".

Цялостното демонтиране на композицията ще бъде извършено през пролетта на 2017 г. или в началото на лятото.

"Това е един много сложен проблем. Абсурд е в днешно време да се събарят паметници, камо ли този пред НДК, който е посветен на България и в него няма нищо комунистическо. Сега е времето паметниците от едно време да бъдат осъвременени, а не унищожавани. Досега никой не ме извика да обсъди с мен какво да се случи с паметника. Все още чакам да ме поканят да говорим. Тези, които рушат паметници, са талибани. Лично аз няма да ида в деня на разрушаването. Но след това мога да ги съдя по закона за авторско право, защото имам права", обясни проф. Валентин Старчев.

Творецът сподели още, че се опасява композициите от монумента да не пострадат по време на демонстрирането.

"Фигурите са големи по 6-7 метра, има и по-големи. Как ще успеят да ги преместят, къде ще ги сложат в музея, питам аз. И искат на мястото да върнат паметника на 1-ви и 6-ти полк. Има си места за военни паметници, не му е мястото пред НДК, не се вписва със средата. Какво са предвидили да земести паметника? Явно ще оставят голо мястото", категоричен бе проф. Старчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Ivo Velickov-hudozni преди 7 години
Az sam balgarin ot pirotsko-zapadnite pokrajnini.Pametnika trebe da si ostane,da se sanira samo,poneze e v Sofija,glaven grad na balgarija i s nego e obelezeno ce balgarskijat narod nee zabravil ot koe pleme e i ne se sramuva ot svoite predci,bilo to da sa hanove,care,lekari,uciteli,arhitekti i skulptori.S premahvaneto na mavzolea na G.Dimitrov e napravena greska,vse edno iztrivame dobrite i losite dela ot minaloto FORMALNO -prosto gi izbrsvame kato tekst,no vsicki okolo oste pomnjat ne nasatat
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се обезопаси, може и да стане стена за катерене. Нещо подобно на отбранителните кули във Виена (Flaktürme) от ВСВ. Но кой ще го поддържа - пак ще се "побългари" и едно катерене ще излезе златно. А откъде изпълза тая ***. Сляп ли е, какъв е? Трябва да го е срам, че това е "негово". От 30 години могат фекалии да се чегъртат. Ако такъв слой екскременти е символ на България - доста си подхожда.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметникът има отвратителен декадентски стил, който по-скоро се подиграва с българската история (типично за комунизма), така че ще е в интерес на града да изчезне. По-важно е какво ще го замести.
80
1
 
4
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Там си беше паметникът на Героите от Шопските Железни полкове които биха руснаците в Северна Добруджа. Комунистите са неприятна труднолечима зараза!!?!? А руснаците не са канени на трапезата...........
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тоя на савецката армия, кога?
78
1
 
0
 
! Отговори
:( преди 7 години
А като основа за стена за катерене?
77
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Валентин Старчев е архитект, не скулптор...Живееше си добре през комунизма и му даваха добри поръчки, от които направи прилични пари...Що не вземе да си се скрие и да не ни занимава с нескромната си особа...А това недоразумение е крайно време да се махне от центъра на София!
76
0
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
НАЛИ ЩЯХТЕ ДА МАХАТЕ ПАНЕЛКИТЕ,ПЪК ВИЕ ГИ САНИРАТЕ И ГИ ПРОДАВАТЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО СКЪПО,ХА,ХА,ХА.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бутнете и паметника на цар Поробител!
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професора казва, празно щяло да остане. Но не, това е предишното място на плочите на героите. Махнати от червените предатели, защото са паметници на патриоти, а не на комунисти. И плановете са да бъдат върнати.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, това е уникално скеле. Що не го дадат на Кристо, да сътвори нещо.Той е фен на такива неща.
72
2
 
0
 
! Отговори
ноне преди 7 години
До АнонименСъгласен съм х100.
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След този може да се махне и паметника на конника пред Народното събрание.
70
4
 
15
 
! Отговори
none преди 7 години
По добре късно отколкото никога. Този не знам кой го е излъгал че е артист. Какво като е за 1300 години България паметника просто е грозен и безвкусен.
69
5
 
20
 
! Отговори
не на пролет, сега преди 7 години
няма да повярвам че това ще се случи, докато не видя че и последното ръждявсало парче от това недоразумение го няма ! демонтирайте го сега, докато червения генерал не се е намесил...
68
7
 
14
 
! Отговори
Наглец преди 7 години
нагъл комунистически G.E.Y, безродник, първо вие унищожихте паметта на 3 поколения българи като заличихте всички военни паметници преди 1944 ! Ако тези които ти демонтират нелепото съоръжение са талибани ти си амеба...
67
1
 
22
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Преди 20-тина години АВТОРЪТ на този шестопръст петоху.йник ревеше неистово по пресата, че едва ли не насила го накарали да прави този "паметник" и се отричаше гръмогласно от творението си.Сега за същия човек ли говорим?!Трябва ли да се ровим в старата преса и да търсим думите му?Кога се врътна отново и реве с крокодилски сълзи?
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щял да ги съди по закона за авторското право... А-ха-ха-ха-ха-ха....тоя човек хич не го слуша главата... А пък ''това нещо'', за което претендира, че имало художествена стойност Е грозно и зле изработено. Цялото. Без изключения. Единствената, подчертавам - единствената! причина да се дърли, е нараненото му его. Его на един бездарник, зад когото е стояла тогавашната власт. Чувствал се е важен, че неговото гов*о кичи столицата. И като съм написала ''кичи'', имам предвид, че е кич!
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще давате пари за демонтаж? Я пуснете слух във Факултето, че цялото ДжИлязУ си остава за тях и ще видите как за по-малко от 24 часа няма да останала и една телчица. Доста пари ще спестите! Пък и шведите ще са заети, а няма да берат нещо друго през това време (например капаците на шахтите). Та всички ще са доволни, и общината, че ще спести пари и ние, че ще разкарате тая грозотии и шведите, че кога са виждали толкова ДжилязУ накуп.
64
1
 
8
 
! Отговори
nai-setne преди 7 години
Grozota!