Протест срещу задръстването по Околовръстното

Вместо да помогне, Северната тангента удвоила трафика
6 дек 2016 09:44, Петя Славова
25
Протест срещу задръстването по Околовръстното
Снимка: Bulgaria ON AIR

Жителите на столичния квартал "Горна баня" готвят протести и блокади заради тежкия трафик. Хората, които недоволстват от ежедневния трафик се събраха тази сутрин на кръстовището на ул. "Любляна" и Околовръстния път - една от най-натоварените точки. Те споделят, че задръстванията са всеки ден и им отнемат голяма част от времето, за да стигнат до определена точка.

"Проблемът тук започна след построяването на Южната дъга, автомагистрала "Люлин" и най-вече Северната тангента", каза гражданин пред Bulgaria ON AIR.

"Преброяването на колите показва, че за двулентов път това е абсолютен рекорд поради малката дистанция, която поддържат българските шофьори. Цифрата е около 2000 автомобила на час", допълни той.

По думите му решението е да се направи нормален околовръстен път със съответния брой платна, които да осигуряват комфорта на всички преминаващи.

"Това, което изискваме от институциите е да пренасочат с табели движението от АМ "Люлин" към Северна тангента", посочи жителка.

"Имаме и още едно предложение, което беше отхвърлено от Столична община - автобусите 111 и 260 да влязат в локалното платно в участъка между Горнобански път и бул. "Цар Борис III", за да бъде използвано то като бус лента за по-бързо придвижване", настоя тя.

Представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) казват, че и те, и Столичната община, правят всичко възможно, за да се решават проблемите. По думите им има идеен проект от страна на Столична община, който в момента се доизработва. След това ще следва промяна на действащата регулация и докато тя тече, АПИ вече ще има подготовка за тръжна процедура.

От АПИ твърдят, че ще се стигне до разширение, но не могат да се ангажирам със срок кога точно ще стане това.

Гражданите са готови да блокират Околовръстното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Друг е проблемътПроблемът е че всеки може да използва частната си собственост когато и за каквото си поиска особено когато си плаща за нея всички данъци които му поискат. А тези на които плаща данъците са длъжни срещу тези данъци да му осигурят удобства.
21
5
 
5
 
! Отговори
фан преди 7 години
Чакайте вие на ф***н.дък.а да ви реши проблемите :) че тя преди да дойде в Сф се е возила единствено на каруца на село без път, камо ли околовръстно шосе, хахахаха!Като сте си я избрали и то 2 пъти - ще сърбате!
20
4
 
11
 
! Отговори
Друг е проблемът преди 7 години
Проблемът не е в това, че нямаме широки шосета.Проблемът е в това, че всеки язди колата си за щяло и нещяло. Да отидеш на работа - с колата. Да отидеш до парка - с колата. Да отидеш до магазина - с колата. Да закараш детето до училището - с колата. Да отидеш до фитнеса - с колата.Сякаш хората са се срастнали с автомобилите. Това е същественият проблем.
19
3
 
13
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Проблемът не е само в Горна баня, а в целия град. И проблемът е, че градът е презастроен и пренаселен. Строи се само "вертикално", а не хоризонтално. Премахват се междублокови пространства и градинки и се строят още блокове за прииждащите от другите населене места. Трябва да е се забрани строенето на жилищна срада без парко места поне равен на броя апартаменти (дори бих казал едни 30% запас няма да е зле да има). Освен това трябва да се забрани продажбата на апартаменти без гараж.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Местен жителЕ като има тунел под ,,Цар Борис'' на Гешов какво? Излизаш от тунела и забиваш в пешеходният светофар при детската болница и от там след 200 метра е светофарът на ,,България'' Тези тунели не се ли правят така че след като излезеш от тях да няма светофар поне след 800 метра до километър не вършат никаква работа. Светофарът на Горно бански път сутрин и вечер се регулира ръчно и този който го регулира изобщо не е в час и това допълнително помага мазалото да е пълно.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не разбрах как липсата на северната тангента би облекчило трафика?
16
8
 
13
 
! Отговори
референдум веднага преди 7 години
Виновни за задръстването са естествено Борисов и ГЕРБ ! Хората обедняха и сега всеки член от семейството кара някакво превозно средство - джип, кола, бус, камион и др. Всички да тръгнат пеша и положението ще се оправи ! Веднага референдум за задължително ходене пеша или само с велосипеди!
15
1
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Аз съм един от живущите в Горна Баня и съм всекидневно потърпевш от безумните задръствания по Околовръстното. Като сложите и безкрайния ремонт , който почва под ж.п моста и продължава вече два месеца можете да си представите колко време отнема едно отиване до центъра дори и с единствения автобус 260, обезпечаващ кв.Горна Баня. Едно пътуване от Горна баня до Бул Цар Борис III отнема не по-малко от половин час и то при добро стечение на обстоятелствата. В случай на дъжд, сняг или не дай-си боже ка
14
1
 
24
 
! Отговори
Местен жител преди 7 години
Живея там, в карето над трамвайната спирка Горнобански път. Сутрин и вечер е АД. Решението е или тунел под Цар Борис или някаква естекада над бившата хартиена фабрика, както и използване на 2-те локални. А след разклона за Горна Баня - разширене и естекада на 2 нива на светофара към Овча Купел. А тези, които плюят по хората с автомобили - да им напомня, че при нас метро няма да има, а автомобилите отдавна са основен превоз за бизнеса (товари, стоки, услуги и др). В метрото с контейнер не може.
13
2
 
8
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
нещата стават само ако има спирка на до 15 метра от входа на мола. ако може и с подвижен тротоар. кифляците може и да не карат толкова паркетници
12
4
 
21
 
! Отговори
Край преди 7 години
Всеки ден в София се регистрират коли които няма къде да се паркират законно и няма къде да се движат. Града се самозадушава от коли. Властта няма идея как да реши проблема - няма и желание. Като направиш ново кръстовище на десет нива пак не става. Изхода е само силен градски транспорт и ограничаване на Колите.Що в Мюнхен, Виена, Будапеща и Прага си ползват трамвайте - да не мислите че нямат 1000 евро за баракуда - не скъпо им е да я държат в града.
11
9
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 7,Абе да забранят въобще колите направо! Няма кола, няма проблем! По сталински! За Сталину, за Родину! Ураааааа!
10
11
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Нормално като се отпуши най тясното място да се задръсти следващото най-тясно. Това всъщност доказва, че АПИ и столична община все пак работят по темата. Дали правят всичко възможно е друга тема. Но да се протестира с повод и без повод е дивотия. Подозирам, че протеста пак е организиран и платен с други цели, ама то ще се види след някоя и друга седмица.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изходаДа направят цялото околовръстно магистрала и метрото да стига до околовръстното от всички страни и никога няма да влизам в центъра с кола.
8
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нед - добре че борисов ви напраи пътища, иначе и господ не може да ви помогне! требе ръцете да му целувате, щото и досега да се влачехте по двете платна на околовръсното. са да видиме тия след него, дето не яли асвалт!
7
14
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пътища колкото и да се строят няма да стигнат. Паркинги колкото и да се строят няма да стигнат. Трябва здрави рестрикции за личните автомобили и добър градски транспорт. Разчертават ЗАКОННИТЕ места за паркиране в София и платено паркиране в целия град. Затягане на прегледите и определяне на данък -кола на тон и на квадратен метър площ дето заема.
6
11
 
23
 
! Отговори
баба ви преди 7 години
Ами елате на село, нямаме задръствания , ама за пустите му пари сте готови да ядете, да дишате,да карате , да живеете сред б****ци, (и неделен ден да си ги избирате за кмет и общински съветници)
5
2
 
33
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Това не се издържа, целодневно задръстване е там, не е нормално от 4 ленти път до Бъкстон да се влееш в една, това е абсурт вече толкова години!!!!Засрамете се!!
4
9
 
11
 
! Отговори
изхода преди 7 години
Виждам замо един изход - да се ограничи движението в централната част на автомобили - автобусите ще са 2 пъти по бързи и хотата ще имат стимул да ги ползват.
3
6
 
20
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Важно е ,че Бочко сряза лентата , кво му пука за някакви си граждани !!!