Колкото плащат в София, толкова и в Букурещ, в Белград...

Фандъкова пред КНСБ: Само в Солун заплатите са по-високи на Балканите
54
Колкото плащат в София, толкова и в Букурещ, в Белград...
Снимка: архив, БулФото

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това е заявила кметът на София Йорданка Фандъкова пред КНСБ, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Фандъкова е представила на ръководството на КНСБ и на представители на ключови федерации проекта на бюджет на столицата.

Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона - брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ - 627 евро, Скопие - 526 евро и Солун - 1455 евро, е посочила Фандъкова.

По думите на столичния кмет в София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът по-скоро е свързан с подготовката на кадрите.

Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави, е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия.

Според Димитров, за да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години.

Той е посочил и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката.

Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., е станало ясно още на дискусията. Основният му приоритет е да се развива столицата като "зелен" град и място за иновации.

През 2017 година ще продължи ремонтцй и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Кога българските провинции ще достигнат Солун ?Солун столица на коя дърава е , г-жо ?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива приказки става и за премиер, ето така се расте в нашата родина. Пък на хорицата гърбината да им е здрава.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая си мисли, че всички софиянци вземат колкото нея и останалите крадци и лобисти в Столична община.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 и 28Ами не, не зависи само от нас. От нас си зависи да си спасим собствените си ***, но докато кметицата ни не знае коя е столицата на Гърция и говори пълни измислици, няма как да стане! А човек няма как да се чувства добре, колкото и пари да получава, като е заобиколен от мизерия и простащина!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Солун е столица на??
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ач...на Егейска Македония :)
39
7
 
6
 
! Отговори
бедна провинция преди 7 години
Долу крадливия,корумпиран катун София.....до кога бедната провинция ще издържа кръвопийците на народа от катуна София......крадливия катун София НЕ Е БЪЛГАРИЯ
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи така няколко стотин с по 100х заплата няколко хиляди с по 5-10х, 20-30 хиляди с по 2-3 хиляди заплата и около 1милион с около 700-800 плюс милион пенсионери с по 400 та средно толкова
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 40 Прав си.Едно време викаха на искащите да работят Ако не ти харесва на вратата чакат другиМинаха години нещата станаха на вратата стой само Издислав само ,че бате и той тарикат за по малко от 50 лв на ден крайника си не дига братчет!Затова драги бизнисмени млади меринджей вече може да си търсите работници за 400 лв от Англия,Гермамия,Австрия ,Италия и т.н избор голям.Как му викахте пазарна икономика!?Ааа ...УСПЕХ С ТЪРСЕНЕТО!
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средното брутна заплата в София е 663 лв НЕ ЕВРО. Хора извън София НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ЛЪЖИ!!
35
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Внасят китайски стоки а не китайци...Те китайците пасът трева и незнаят ,че тук ще работят за 400 лв а ако тръгнат на един ден път с кола до нормална държава в ЕС ще взимат 15-20 пъти повече.Няма да има и мутри, *** и корупция!
34
1
 
24
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
До алчен бизнесПриятел ти не си разбрал добре Божко Днев!Той е изкал да каже ,че няма вече достатъчно шматки където да му работят за 400 лева от сутрин до вечер и събота и ако може и неделя!Просто дори и най -върлите шматки се осетиха ,че ако избягат от БГ работодателя и отидат в ЕС ще са си пак шматки ,но ще живеят по добре!Затова е време БГ работодателя или да дава заплати като колегите си от ЕС или да запрята ръкави и да почва да работи а не да кара нови джипове и ходи по почивки!
33
1
 
18
 
! Отговори
zzz преди 7 години
Тая луда ли е та говори такива глупости ? Вчера четохме статистиката на Евростат ...
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не включите и Сараево като столица? Да видим колко вземат там хората и то след война наскоро.
31
2
 
29
 
! Отговори
алчен бизнес преди 7 години
На мен вчера много ми хареса Божидар Данев, който приказва, че нямало достатъчно работна ръка и трябвало да се наемат чижденци --- Ало, ка*ил, винаги можеш да си наемеш някой грък или испанец, защото там има много голяма безработица, пък и нали вие работодателите сте много кадърни, а българите мързеливи. Затова българите отиват да мързелуват в Германия, Англия и Холандия, а вие си наемете хора от други държави от ЕС. Ама трудно ще стане, защото тук и бежанците не искат да останат.
30
0
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 7 години
До кк Тоя е някакаъв чиновник, който по цял ден стои на лаптопа и си взема солидна заплатка...
29
1
 
35
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
У Ямбулл масовата нетна заплата е около 400-500 лева!Ако някой в Ямбулл взима заплата 800-900лв се води много заможен.А с доход от над 1200 се чувстваш като Бил Гейтс в Конго!
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не е София в другите краища на страната минималната е 150?
27
20
 
8
 
! Отговори
кк преди 7 години
Не знам защо българинът най-се обижда като му кажеш да си гледа работата :-D
26
25
 
10
 
! Отговори
кк преди 7 години
Спрете да се оплаквате, ами се хващайте на работа! Държавата сама ще се оправи, щом вместо да се жалват, хората започнат да си гледат съвестно работата. Аз моята си я гледам. Очаквам вие да си гледате вашата.