Сложна нощ в София: 150 снегорина, всичко под контрол!

Чакат да спре да вали, тогава ще чистят и малките улици
Обновена: 6 яну 2017 09:49 | 6 яну 2017 09:44,
11
Сложна нощ в София: 150 снегорина, всичко под контрол!
Снимка: БТА

Обстановката тази нощ в София беше сложна. По данни на БАН снежната покривка в столицата е 25 сантиметра, 150 машини почистват улиците от вчера.

Още по темата

С приоритет са улиците, по които се движи градският транспорт, като към този час спирките са почистени, съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

"Започна се работа по ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици. Има различни технологични затруднения... Фирмите разполагат с малогабаритна техника и ще могат да се справят", увери тя.

Всеки гражданин може да подаде сигнал за нередност при почистването на телефон +3592 987 55 55. Към този момент са обработени вътрешнокварталните улици в Лозенец, Панчарево и Кремиковци. Най-трудни обаче са артериите в квартал "Витоша", където тече активна работа по разчистване, но няма риск улиците там да бъдат затворени или да се заледят до степен, в която да не може да се върви по тях, уверяват от Столичния инспекторат.

Що се отнася до бул. "България" в София, инж. Георгиева обясни, че е възможно да има подадени в 5 часа сигнали за непочистени участъци, тъй като в 4 часа тепърва фирмите са дали заявки за магнезиево-калциеви смеси, с които да обработват.

Тя обаче беше категорична, че булевардът се почиства и там ще се осъществява нормално движение на градския транспорт.

На живо се включи и кметът на София Йорданка Фандъкова: "Обстановката към момента е нормална при зимни условия", увери тя.

"Целият ден ще продължи работа. Моля всички, които нямат необходимост, да не излизат с колите си. През нощта се наложи да променим смесите, да се включат в работа смесите, които са с по-ниски температури... Някои от основните квартални улици вече са почистени... На първо място нашата задача е да осигурим движението на градския транспорт. Ще продължим с обработките на уличните платна - ще повторя, че трябва да бъдам внимателни всички по улиците", призова столичния кмет.

Наред с мерките за почистване, от Столичната община са в готовност с два кризисни центъра и три такива за настаняване на бездомните хора.

Общинските болници също ще приемат гражданите без дом, нуждаещи се от медицинска помощ. От общината призоваха при подобни случаи веднага да се подава сигнал на телефон 112.

В разговора се включи и Николай Николов, който е собственик на една от почистващите фирми, отговаряща за района от "Цариградско шосе" до моста на НДК. Той посочи, че маршрутите на градския транспорт са с приоритет и съобщи, че полицията също помага на машините при извършването на дейностите по почистването на участъците.

И още, от Столичния инспекторат напомниха, че гражданите са задължени да почистват тротоарите пред жилищните си сгради, като глобата за непочистено пространство е 2000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изринеш снега от тротоара на улицата - глоба. Ако го оставиш на тротоара, пак глоба и то тук пише, че била до 2000 лева. Какво да го правим този сняг?! Не сме на село, за да има двор до тротоара и да хвърляме там снега.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво стана сега ? Чудо не виждано. През Януари в България заваля сняг. И като спре да вали след някой и друг ден ще го почистят. Браво на това се казва организация.Вчера по една от телевизиите включиха Чикаго.Там снега е доста повече и температурите са доста по ниски, пък такива проблеми като в София нямат .Защо ли ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама Надьооооо,ти па си на всеки боб чубрицата маааа!
2
1
 
14
 
! Отговори
до Надя преди 7 години
Щом се изявяваш като експерт, да ти напомня, че ако снегорините бяха минали в 5 часа сутринта, никой нямаше да им се пречка.
1
3
 
13
 
! Отговори
гост преди 7 години
В 8 сутринта Надежда, Толстой, Свобода не са пипнати. Чудя се, докога хората в София ще търпят корумпираните служители на Столична община, инспекторат и некадърността на самата кметица. В града е бедствие, спирки на обществен транспорт затънали или в локви или в преспи, тротоари до училища, поликлиники - затънали.