Проект за 1,5 млн. ще следи реките в Софийско

Идеята е изграждане на информационна система за ранно предупреждение
24 яну 2017 16:30, Анисия Иванова
4
Проект за 1,5 млн. ще следи реките в Софийско
Архив: Булфото

Проект за 1,5 млн. лева ще следи речните нива в реално време в Софийско. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на нова система за следене на нивата на реките в Столична община.

Проектът се финансира от Министерството на образованието на Република Германия. Той е иновативен не само за България, а и за Европа. Идеята е изграждане на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на наводнения на територията на Столична община.

По думите ѝ Столична община участва със съфинансиране от 200 000 лева за измервателната техника. "Тези средства са за инфраструктурата. Целият труд интелектуален е за сметка на проекта. С около 1 млн. лева са средствата от Министерство на образованието на Германия", коментира Фандъкова.

"Резултатът от тази система е, че е създаден хидроложки модел. Работи се с 4 от най-големите реки в София – Драгалевска, Суходолска, Перловска и Владайска", поясни още кметът.

В момента 23 станции отчитат в реално време нивата на реките. Освен тях има и 8 точки на критични места, за които също се получава информация. Това са рисковите точки, които са подадени като места, на които вече са се случвали сериозни рискови покачвания на нивата на реките, обясни кметът.

При достигането на критичните нива системата ще алармира. "Тази информация ние можем да получим по телефоните си, чрез интернет в реално време", добави тя.

За 2017 година Общината ще отдели около 1,7 млн. лева за почистване на над 100 участъка от речни корита с дължина от около 75 км. Кметът добави, че продължава и грижата за язовирите.

На територията на Столичната община има 5 язовира, които са общинска собственост, 2 от тях не функционират. По думите ѝ е направена цялостна реконструкция и се поддържат язовирите "Суходол 1", "Мрамор" и "Мърчаево", като ежегодно се почистват 50-километровите участъци след язовирната стена.

Ежегодно Столичната община почиства и около 50 км речни корита. "През 2016 година със собствени средства са почистени над 66 км речни корита. Многократно са почиствани водостоците на Южната дъга", подчерта тя.

По думите й това е един от рисковите участъци, който се следи непрекъснато. "Осигурена е целогодишна поддържка на реките Владайска, Перловска и Слатинска в града. Вложени са общо над 1,3 млн. лева в тази превенция", подчерта още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даскалицата да 'оди да си следи Искъро у СамУкоФ. А с тези средства не да ми прави "хидроложки модели" , а да ремонтира коритата на Перловската и Владайската реки, които минават и през центъра на София!Мисля, че снимката към статията би трябвало да й подскаже, къде има нужда от средства.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното "усвояване" на пари!
1
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Това заглавие като го прочетох, си помислих че сме в басейна на Амазонка.