80 "умни" светофари ще пропускат столичните линейки

Зелена вълна ще има за пожарните и градския транспорт на 187 кръстовища
Обновена: 15 фев 2017 20:57 | 15 фев 2017 20:57, Анисия Иванова
17
80 "умни" светофари ще пропускат столичните линейки
Снимка: Bulgaria On Air

80 "умни" светофари ще осигуряват зелена вълна за линейките в столицата. Днес беше извършен първи тест на системата, в която Столичната община е инвестирала 10 млн. евро. Модернизирацията обхваща 187 кръстовища.

Засега експериментално са оборудвани 2 линейки. Очакванията са системата да действа при всичките 100 спешни автомобила в София.

Новата система ще осигурява зелена вълна за преминаването на линейките, пожарните коли и на закъсняващите автомобили от градския транспорт в София.

Нововъведението ще спести средно между 2 до 3 минути по курса на линейките. Но само ако столичната спешна помощ плати близо 400 000 лева, за да оборудва колите си със специални устройства, които комуникират със светофарите, .

Трасето, по което светофарите могат да бъдат дистанционно управлявани от линейки, засега е 6-километрово. Първоначално уредбите на 80 кръстовища в София ще осигуряват зелена вълна за преминаването на линейките и
пожарните. До средата на годината предстои и останалите 107 кръстовища, на които са монтирани камери, да бъдат включени в системата.

Приоритизация е въведена и за градския транспорт. Автобусите и трамваите, преминаващи през 3 кръстовища в центъра, експериментално получават зелена вълна, само ако закъсняват от разписанието си. Така ще се намалят с 25% вредните емисии във въздуха, смятат от Столичната община.

Модернизираните кръстовища разполагат с камери, записите от които се пазят един месец. Така, ако има инцидент с градския транспорт или линейка, видеоматериалът може да послужи на разследването. Камерите ще могат да следят за всякакъв тип нарушения, а Пътна полиция ще има постоянен достъп до записите и снимките от тях.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Всички "умни" светофари на фандъкова само затрудняват двжението, но ГЕРБ си присвояват милиони заради тях.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простолюдието пак реве. Каквото и да се наорави все е недоволно. Все знае повече.Обаче и двете му ръце са отзад. Пред блоковете мръсотия, градинките ***, етажите ***....обаче акъл дават по цял ден ...
14
0
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 7 години
....за толкова пари да бяха купили линейки -дронове :)))
13
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Първо оправете кратерите по улиците,съборените и обърнати знаци,премахнете неправилно поставените такива-чак тогава си напъвайте двете гънки за умни светофари,и други неприложими засега чудеса на техниката.
12
2
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Ще отпушат кръстовището. В София в час пик задръстванията са наистина кошмарни и при новите стеснени пътни платна линейката просто няма как да мине, колкото и да се опитват да й направят място.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По *** светофари от така наречените " умни " няма. Предишните светофари с таймерите бяха в пъти по добри от тези. Само се харчат излишно пари.
10
0
 
10
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Ако сложат и 80 интелигентни телефонистки на 112...цена няма да имат!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е лъжа, че трамваите при закъснение получават зелена вълна. Тези светофари са направени за колите, а не за трамваите.
8
3
 
3
 
! Отговори
Фори преди 7 години
Това е много хубаво, но задължително трябва да дадат системи за управление не само на линейките и на пожарните, но и на хората с безценен генетичен материал като мене!
7
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
Шъ станим мноо играчите и ко праим като се изсипем от сите страни? Сферофарот ке мае, на кой даде зелено слънце.
6
2
 
4
 
! Отговори
гане преди 7 години
А поръчка за такава система няма. Найс, а ?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези свтофари не само че не са умни, ами са и предпоставка за повече ПТП, ама още 10 млн. лева от нашите пари са се наляли в джоба на който трябва, пък пешеходци, пациенти да гинем, тъй- както сме си пларили за това. На всичкото отгоре, въпреки платените 10 млн. се оказва, че за да проработи системата трябва и Спешна помощ да се бръкне с още половин милион и ако не го направи 10- те млн. са отишли по предназначение, без да ни грее. Ненаяли се ***.
4
1
 
5
 
! Отговори
spic преди 7 години
Тези светофари са черешката на тортата. Като празен чек са. Румънците спечелиха наредена поръчка и единичната цена е 40000 лв. За кръстовище. Но пък целия масраф стигна 10 млн. Евро без особен резултат
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са похарчени тия 10 милиона при положение че могат да си минават на червено ако са с включена сигнализация????? С какво ще им помогне зелената вълна???
2
0
 
15
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Всички *** в СО трябва да бъдат низвергнати защото харчат милиони за простотии а без светофарите със секунди задръстванията са по-големи докато пешеходците чакат трийно повече на светофарите с умно копче!
1
0
 
14
 
! Отговори
Тийн преди 7 години
Basi тоя град, в който светофарите са по-умни от общинарите!