Бременните със значки в метрото: "Бебе на борда", станете!

Така ще се улеснят бъдещите майки, а и ще се избегнат конфузни ситуации
17 фев 2017 14:50,
125

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Бебе на борда"! Значки с този надпис са подготвили от Столичната община за бременните жени, които пътуват в метрото.

Кампанията е на общината, "Метрополитен", АГ болница "Шейново" и магазин за бебешки стоки, който е и неин спонсор.

От общината казаха още, че инициативата се поема от спонсора, а кметството не участва финансово в нея.

3000 са подготвените до момента значки. С тях вече се раздават и книжки със съвети за бременните жени. Интересът към инициативата бил много голям, затова ще се изработват още значки и книжки, обясниха от "Московска" пред "Сега".

Значките и книжките могат да се вземат от днес от касите за продажба на билети в софийското метро. Идеята е заимствана от Лондон. Целта е бременните жени да се отличават, когато са още в първите месеци, и да не им се налага да молят за място за сядане.

А другата цел според съобщението на АГ болница "Шейново" пък е да се избегнат конфузни ситуации, при които се отстъпва място на по-закръглени дами, които не чакат дете.

Книжките пък съдържат съвети като тези бременните жени да носят вода със себе си, да не излизат в най-голямата жега, кога да ходят на прегледи и други подобни.

Преди реализирането на тази идея в Лондон през 2005 г. е правено проучване. Според него 85% от анкетираните казват, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне.

78% от бъдещите майки обаче споделят, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло да не отстъпиш място на бременна жена или възрастен човек е липса на всякакво възпитание и елементарно чувство на отговорност и съпричастност. на това ни учиха още, като деца и от малки отстъпвахме място, това е и вид уважение. А хората с негативни коментари да знаят, че и те ще имат деца или бременни дъщери или роднини или неизбежно ще остареят и тогава друга песен ще запеят. ама те си знаят, на простака живота му го слага рано или късно.
38
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Как ли ще докажат на касата на метрото, че са бременни и няма ли да има злоупотреби? Мисля, че тези значки трябва да ги раздават джипитата или наблюдаващият всяка бременна лекар акушер-гинеколог.А, най-вече мисля, че хората като видят бременна в градският транспорт, не трябва да се правят на заспали и да отстъпват. Но, всичко е въпрос на лична култура.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На жена ми не й правеха място до деветия месец вкл. и двата пъти, когато беше бременна. После и децата си ги държахме прави на ръце. Защо сега да ставам на дъщерите и внучките на онези дето не й отстъпваха място?!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умните и красивите явно се подвизават в метрото.Само те могат да измислят нещо толкова гениално
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"БЕБЕ НА БОРДА" не означава бременна съм. На български такава фраза е доста безмислена и на практика нищо не означава. Иначе хора има всякакви - обикновено хората стават и правят място на бременните, но наистина понякога някоя по-пълна я мислят за бременна и става конфузна ситуация.Може би един текст "Бременна, моля станете" би свършил работа.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая статия да не е копирана от "неновините" ??Като бях малък, нас ни учеха да даваме място на бременни и възрастни.И до ден днешен го правя.Къв е проблема в тоя модерен свят, пълен с кви ли не технологии да се научат и днешните деца?Защо бременната да ходи като маркирана еврейка в Германия - унизително е
33
5
 
16
 
! Отговори
ддд преди 7 години
До АнонименЗащото умнико в първите месеци е най-трудно на бременната да не припадне в метрото!И като нямаш представа какво е да не можеш да си стоиш на краката изобщо не се обаждай!
32
6
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
по дебелата и нагла.аман от тия женски, вечно подценяване, дискриминирани, все някой им е виновен, все някой не се съобразил с тях, все, все, все
31
9
 
12
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
До 20Ти направо си образ за икона мученица.След като си се решила на тая стъпка се съгласяваш с трудностите, които ти предстоят.Стига сте раздували драма от няма нищо! Едно време жените на полето са жънели бременни на 35 градуса и са нямали табели и са били далеч по-стойностни от сегашните!
30
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Самото влизане в метрото предразполага за гадене , особено сутринта и в интервала 17-20:00 , натъпкан *** и въпреки това продължаващ да бъде зомбиран със смартфони.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е бремениите да бъдат белязани, защото някой може да остъпи място на небременна и после тя да го съди за мачизъм или че и се подиграва, че е дебела. А при такива дела се лепват веднага разни хелсинкски комитети и пращат скъпи адвокати, може да му излезе на човек много солено остръпеното място. Най-доброто правило - не остъпвай място на никакви жени - дебели, слаби, със значки, без значки, само тогава може да е спокоен човек.
28
2
 
1
 
! Отговори
Ani преди 7 години
До МУСАкаАми дано поне 2-*** мъже има в това метро ... примерно.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не раздават от тези значки по маалите,че ония са постоянно бременни.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти разбира се.
25
2
 
6
 
! Отговори
бейби он борд преди 7 години
Текстът няма значение. "БРЕМЕННА СЪМ. " това е смисъла...Не измествайте главният проблем. Важно е българинът ***. ли е и има ли в него нещо човишко? Той на непозната не би станал, но ако има малко въображение може да си предтваи, че това е жена му , сестра му?
24
2
 
14
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
КАЗУС: ако 2 лица с такива значки се борят за едно място, то коя е с предимство?Мислете бързо, за да не ходим чак до Хага...
23
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Не се връзвай на всичко написано в сайта, повечето драскат да си запълват времето и да гледат сеир, как им се връзваш на глупостите. Явно си от скоро.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната рекламна кампания на ГЕРБ, която води до опростачване на иначе не чак толкова лошата идея. Какво прави фандъкова там, освен че се опитва на чужд гръб да прави реклама на ГЕРБ?
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми значи си закачам такова и се бутам поравно с пенсионерите. 45 кг съм, ама може да ми е от вчера, примерно...На бременните жени винаги им се освобождават места. Но има пълнички девойки, които може и да се обидят ако някой им стане, пък и не сме ехографи, особено зимата. А тия значки са смешни. Досега как са пътували в цял свят?
20
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
От както една "дама" ми се отговори троснато че не е бременна, малко се колебая дали да стана или не.