Колела под наем ще борят мръсния въздух в София

На 33 станции ще се обменят до 400 велосипеда
Обновена: 21 фев 2017 21:32 | 21 фев 2017 20:52, Петя Славова
32
Колела под наем ще борят мръсния въздух в София
Снимка: архив, Булфото

Велосипеди под наем е нова услугата, която се въвежда за пръв път в София. За целта общината ще отдаде на концесия велосипеди и публични площи, върху които да се разположат стоянките.

Колела под наем ще можем да наемаме най-рано след половин година, съобщава Нова тв. Те ще бъдат разположени на специални стоянки. На 33 станции ще могат да се обменят до 400 велосипеда.

Те ще са разположени в централната част на града, а първият половин час от ползването им ще е безплатен. След това цената ще е 1 лев на час, а плащането ще става през телефона.

След като се направи инфраструктурата, велосипедите под наем биха били улеснение за туристите, а и за всеки, който иска да ходи на работа с колело. Тази практика е развита от години в европейските столици и работи добре. У нас ще стане чрез концесия за осем години.

Всички велосипеди ще са оборудвани с GPS-и, за да може да се следи местоположението им, да се осигури охраната им, а и да се съберат аналитични данни за местата, на които най-много се кара колело в София.

Обмисля се и разширяване на веломрежата като част от мерките за по-чист въздух в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: наемвъздухСофияколело
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма условия, далече сте от добри условия за велосипеден транспорт г-жо Фандъкова, иначе идеята е добра.
26
0
 
3
 
! Отговори
тигъра преди 7 години
С тези тесни улици само колела ни трябват.Ще има да ги блъскат колите,а те ще блъскат пешеходците.
25
0
 
6
 
! Отговори
Негър Скиор преди 7 години
Кой е луд да вярва на фъндъкова? Миналата година обеща, че за Коледа ще дойдат полунови трамваи от Базел, Швейцария. Някой да ги е видял!? Аз не. Юрданка много лъже, но за сметка на това осчетоводява безумията си.
24
0
 
4
 
! Отговори
PUMPKIN OF BANKJA преди 7 години
Това начинание няма да изкара и 2 седмици, освен, ако колелата не са застраховани и не се купуват непрекъснато нови. И да не бъде откраднато цялото колело, най-малкото ще бъде счупено или с окрадени части. Как и на кого ще се търси отговорност за това?
23
0
 
7
 
! Отговори
Men преди 7 години
А къде да ги караме тези велосипеди? Същото като с тротоарите-къде да вървим, ако искаме да се движим пеша? Като се правят ремонти на улици да се планират велоалеии, но с умисъл, а не на парче. Трябва да има цялостен план за велоалеи.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София нито е с релефа нито с климата на Амстердам, ама нейсе...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е едно добро начало, но кога ще се въведе ред в шоферския психодиспансер? Не е ли крайно време някой да внуши на оръфляците, които прекарват целия си живот в задръстванията, че има и друг начин?
20
0
 
3
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Картовка нямали кои да и каже че топлата вода отдавна е открита.Прахта в къщата се беше с мокра кърпа.а на вьн се мие с вода не с колела. Справка 1986 Беларус.несамо фини ами и светеше чостици мият.
19
0
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Представям си някоя кифла с колелото към МОЛ-а.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма гротеска. Пешеходеца вече има само опция да се придвижва по въздух, а велосипедиста е 100% самоубиец. Общината колела под наем ще дава... До преди 15 години цяла София с байк я минавах, днес вадя колелото само по великден, когато почти няма трафик, хем живея на половин километър от парк. А до там? Поредното от пусто в празно...
17
3
 
7
 
! Отговори
ааа преди 7 години
В Бургас това го има от 5 години ...
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак доскоро не беше в приоритетите на София изграждането на инфраструктура за велосипеди но явно на някой му дойде малко акъл.Замърсяването на София не е проблем от ден ,два .На мен лично ми прави впечатление всеки път като отида до София.Слава Богу,че не ми се налага да живея там.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото разбирам идентификацията, ще е притежателя на телефона, идеята не е лоша ,но да видим как точно ще работи на практика.Че в нашата мила страна понякога и най добрите идеи, стават ужасни.Дано да сработи, София има нужда от подобни работещи проекти а не от подобни побългарени проекти.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като бъде направена инфраструктурата!Не знам кога.
13
1
 
15
 
! Отговори
Петър преди 7 години
В Барселона е така, но разликата е, че там има истински велоалеи. Всичко е направено за велосипедистисте. Изключително приятно е да се придвижваш на велосипед. Тука е само проформа, ако оцелееш.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох го като "*** под наем".
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо "бране" ще падне. Впрочем направиха го за кратко във Виена преди около 10-тина години. И изтраяха точно 2 седмици велосипедите. Хем Австрия - полицията не си бърка по дупките. Значи в София - 2-3 часа най-много да изкарат. Дали с флекс, ножовка, гнили зъби - бай мангаууу чака джилязу.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе някой им е дал пари от Европа и гледат да замажат очите. Ще купят от Илиянци китайски брички, а ще ги отметнат като японски. очите им са еднакви, нали?
9
2
 
18
 
! Отговори
fasfas преди 7 години
Колело под наем в София - и като паркираш някъде за малко и го свият, ходи го плащай цялото. Този град е тотална катастрофа.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не се казва "колелета", а "колела".