Разселват 320 ромски семейства в различни квартали на София

Ще настаняват до две две домакинства в блок
24 фев 2017 07:21, Александър Попов
57
Разселват 320 ромски семейства в различни квартали на София
Снимка: Facebook

Над 320 ромски семейства ще бъдат разселени в София, след като багери сринат още три от блоковете в столичното гето "Виетнамски общежития".

За да не струпват отново на едно място се търсят общински жилища в различните квартали, а в един и същи блок ще могат да се настанят до две семейства, съобщава "Монитор"."Решени сме да ликвидираме първото гето в България. В момента там е разпоредено засилено полицейско присъствие, за което настояваме много отдавна. Ние сме решени да изпълним първият етап, който е събарянето – постепенно, на тези десет блока. За тези, които са редовни платци, ще търсим начин да бъдат настанени. На други са заведени и дела за напускане – за неплатени ток, вода и наем", обясни кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров. Той уточни, че некоректните платци са около 10 % или 40 семейства.

Още по темата

В момента се подготвя процедурата за събарянето на блок 10, а през следващите седмици и на тези с номера 7 и 8, като останалите ще се бутат на етапи. В началото на месеца багер изрина и някогашната туристическа спалня "Юбилейна", както и бившето общежитие на "Егида".

Жителите на квартала обаче поискаха оставката на кмета на протест в сряда вечер. От години те сигнализират за тормоз от страна на обитателите на Виетнамските общежития.

Кметът на района предложи проект за социални жилища, но хората от квартала обясниха, че именно тази идея е била повод за масовия протест.

"Призивите за оставка ще продължават. Тази администрация започна трети мандат. Два мандата и кусур е предостатъчно това ръководство да се свърже с останалите институции и да намери решение", настоя гражданка.

Общината искаше да изгради на мястото на гетото и Социален център за подпомагане на жени и деца, претърпели насилие, както и лекарски кабинети, полицейско управление и приют, но хората от квартала бяха категорично против. Търсихме различни вариант включително и вдигането на детска градина, но хората не подкрепят тази идея, затова засега ще замразим проекта, обясни от своя страна Чакъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Метил преди 7 години
До game1 За да не се скатаваш в твоя квартал и да търсиш и ти генерално решение на този общ проблем!
33
0
 
1
 
! Отговори
Hitler преди 7 години
Палете пещите за новата серия на Нивеа.
32
1
 
22
 
! Отговори
111 преди 7 години
Това е дискриминация. Защо не предложат общински жилища на 320 български семейства? Геноцид спрямо българите в България...безумие.
31
0
 
13
 
! Отговори
аз там преди 7 години
На който в блока има общинско жилище (особено до и под такова) още от сега да се сеща какво го чака. Защото всички ще бъдат ограбени, но някои няма да могат и да живеят в жилището си.Внимавайте за кого гласувате, не вярвайте на кметове дето боядисват маркировката само преди избори и гледайте и да се учим какво правят румънците.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...За да не струпват отново на едно място се търсят общински жилища в различните квартали, а в един и същи блок ще могат да се настанят до две семейства... "Решени сме да ликвидираме първото гето в България..."Така де, ще премахнем едно и ще създадем поне стотина нови. Баш интергация ... по нашенски. И вместо т.нар. съветници да си седнат на д-ътата и да разработят стратегия от дейности с мерки и критерии обвързващи всички заинтересовани, която да почне да се прилага, ще местим проблема
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три блока от виетнамските общежития не събират 320 семейства...Кой знае от къде ще докарат още полухора...
28
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще плати съсипаните сгради, наричани Виетнамски общежития?Те са строени с наши пари!И защо ги разселват из София?!В провинцията, в пустошта, има изоставени военни имоти, а около тях - земя, годна за земеделие или ландшафт, подходящ за животновъдство! Децата им с автобус ще бъдат карани до най-близкото училище.Колко от сегашните обитатели на Виетнамските общежития са на постоянен трудов договор? Ако не работи, чий ще търси в София? Да ги настанят там, където за тях има работа!
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооооо,ам'чи то тъй нак льесну бйе,разселваме и проблема е решен!
26
0
 
1
 
! Отговори
26 преди 7 години
И аз :)
25
1
 
40
 
! Отговори
художника преди 7 години
А бе държавата сляпа ли е БЕ ??? Какви редовни платци, к,ви пет лева? Да съсипеш държавно имущество, като си плащаш редовно наема и да те водят "РЕДОВЕН", те това е върха на чиновническия ЦИНИЗЪМ. Тези блокове са разбити тотално от безотговорните им стопани /ц--ни/.Какво им е РЕДОВНОТО бе ???
24
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох го за миг "Разстрелват" и се зарадвах, а то..
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18, след 2-3 поколения ще се кротнат със сигурност - ние, българите сме живият пример. Ако ще бъдат настанявани някъде, то трябва да е до къщята на боко или сараите на доганя, защо не и в палатите на цецо, а бхк, да поеме дълговете на 10% неизрядните
22
2
 
7
 
! Отговори
19 до 21 преди 7 години
Сбогом България аз съм за София!!!!!!
21
1
 
35
 
! Отговори
1 преди 7 години
Идеааално, нека дойдат в Люлин, тъкмо започнаха пак скинарите да се мотат по улиците. Ще бъде страхотна забава.
20
7
 
12
 
! Отговори
до 20 от 19 преди 7 години
Ама София е лицето на България. Логично е всички ц..роми да бъдат изселени от тук в провинцията и освен това да се наливат много повече пари, за инфраструктура, транспорт, култура, облагородяване на града и т.н.Просто разбирате ли? Така трябва да е.
19
4
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Не не може,провинцията е чиста като момина сълза а София е боклу ка на България
18
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо в София? Не може ли някъде в провинцията?
17
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва възрастните да бъдат изолирани в отделечени казарми, а малките да бъдат прибрани в интернати и с бой, учение и труд да станат хора!" Няма да се получи в Австралия са го пробвали, отделили малки аборигенчета от възрастните за да ги интегрират. Експеримента бил пълен провал, дивашкото си било в кръвта им, не се поддали на превъзпитание.
16
0
 
55
 
! Отговори
ТАТО преди 7 години
До АнонименДАДОХ ИМ БЕЗПЛАТНО 4 БЛОКА В ПЛОВДИВ --ПРИ БИТАКА АМА ТЕ --ШВЕДИТЕ НЕ ГИ СПРЯХА ЕТАЖИТЕ--КАЧВАХА КОНЕТЕ ЧАК НА 4--ИЯ ЕТАЖ ЗА ЕДНА ЗИМА ИЗГОРИХА И ПАРКЕТА В СТАИТЕ СИ ПРОДАДОХА ПРОЗОРЦИТЕ И ВРАТИТЕ А Е ТРЯБВАЛО------
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичу, къде си !!?