Кметът на "Младост" уволни главния архитект на района

Весела Тасева пуснала магапроект, което не е било в правомощията й
17
Кметът на "Младост" уволни главния архитект на района
Районният кмет Десислава Иванчева. Снимка: БТА

Главният архитект на столичния район "Младост" архитект Весела Тасева е освободена от длъжността. Това съобщи районния кмет Десислава Иванчева.

Още по темата

Тя обясни, че Весела Тасева е подписала разрешителното за проекта "Гранд Каньон", въпреки несъгласието на ръководството на район "Младост", като се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков.

"Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено", посочи Иванчева.

Ивета Вутева от администрацията на "Младост" посочи, че такъв мегапроект е в ресора на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на "Младост", което не е от неговата юрисдикция.

От община "Младост" са върнали проекта по компетентност на главния архитект на СО, като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение. В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район "Младост" за издаване на разрешително за строежа.

Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в СО са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район "Младост".

Подложена на този натиск арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж, без знанието на кмета на "Младост", посочи Вутева. Тя коментира, че проектът не е лош, но мястото му не е в "средата" на "Младост".

Проблемът с пътната инфраструктура, ВиК и електрозахранването е много сериозен в "Младост" и никой не си дава сметка, че постоянното даване на разрешение за такива строежи влошава обстановката в квартала и начина ни на живот, посочи Вутева.

Иванова отбеляза, че не е направено реално обществено обсъждане по проекта "Гранд Каньон" и коментира, че никой не се интересува от мнението на гражданите, а те искат да участват с предложения и дискусии и да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Камелия Петрова преди 7 години
Г-жа кметицата с бърза крачка се е запътила към съда а може и към прокуратурата. Не е ясно от къде ще дойдат парите за пропуснатите ползи на собствениците. Дали госпожата ще ги извади от джоба си или ще се скрие от кралство Младост.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От коментарите става ясно колко им е акъла и на тея дето са гласували за нея.Вчера гледах пресконференцията... така съм сА смял... мисълта и течеше като на Димитър Пенев. Половината изречения нямаха смисъл, другата половина бяха неверни твърдения. Обзалагам се че тая жена още не е намерила време да прочете ЗУТ. Голям цирк... чакам с нетърпение и гласувалите за нея да се усетят на какъв са седнали като опрат за някоя услуга до общината и се сблъскат с тоталната некомпетентност!
15
0
 
4
 
! Отговори
Собственик преди 7 години
До цялата интелигенция даваща акъл, как и къде да бъдат обезщетявани собствениците на имоти, искам да кажа, че не те ще определят това. Аз не съм дошъл във вашият апартамент, да ви казвам, че вместо в него, ще ви дам апартамент в Каспичан, защото ми пречите, така че бъдете нормални хора. Уважавайте правото на собственост, а не си мислете, че всичко каквото виждате пред вас е ваше и имате право да се разпореждате с него. Ваша собственост е само апартамета ви, а не имотите около него.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е тая, че да е против проект с приоритет и получил зелена светлина от държавата. Какво лошо има от една модерна, красива и построена по всички съвременни правила сграда. Като се увеличи трафика, нали има метро? За какво е това метро, във всички столици има навсякъде такива сгради и транспорта е уриден именно по този начин. Никой не спира строителство, а се мислят начини за облекчаване на трафика.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадиевският компир е време да си ходи. Тя и некадърниците около нея са по-вредни от всички ***, които същестуват. Вместо да обособява и озеленява общински имоти, тя се е хванала със частите имоти на хората, минали всички законови процедури и римащи всички документи за строеж.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на кметицата. Само така! Време е да чуем някой да говори и по този начин.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лудата фризьорка ама като си погледнете през прозореца искате да видите градина а не 50 етажен бетонен блок.И в бетонената джунгла ню -йорк най скъпите жилища са около хайд парк не някъде другаде.Вашингтон-град на баровци и елит навсякъде има зеленина.Само бг дивите селяни искат да им е бетон,паркинги,бензиностанции и молове.А после *** ,че бетон не се яде и няма къде да си разхождат децата.Браво на кметицата.А собствениците могат да ги обезщетят с по една нива на 10 км от София.Както си е би
10
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая глупачка, ще ни попилее всички. В урбанизирана територия, ще ми говори тя и *** около нея за поляни и други глупости. Поляните са по селата, не в градовете. Като иска зеленина, да направи общински имоти на озеленени паркове, а не на хората имотите, които имат всички разрешителни и документи за строеж. Да путнат грозните си панелки и ето им зеленина.
9
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лудата фризьорка - напълни се с куцо, кьораво и сакато на постове, за които нямат компетенция.
8
14
 
20
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
Навремето като са взели на хората нивите, за да правят сиви блокове никой не е питал защо. И изведнъж 40 години по-късно внуците на първите заселници са решили, че не желаят повече строежи (те нали са взели жителство) и продължават да не се интересуват какво мислят собствениците на земите. Значи един път ти вземат земята, после ти връщат някаква част от нея, ама пак не можеш да се разпореждаш с нея... Има нещо недомислено май.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност ако местните данъци и такси оставаха в събиращата ги община би било честно и справедливо. Така общинаите биха имала за средства да изграждане на подходяща инфраструктура, социално- културни центрове и т.н. В момента най-много да сменят някоя табелка или да пребоядисат от време на време някоя пешеходна пътека или пейка в парка. Резултатът ще бъде разбирателство и синхрон между общината, инвеститорите и гражданите с цел развитие на квартала.
6
6
 
15
 
! Отговори
До: Мирослав преди 7 години
Абе така е, но ако си строител и купиш земята от "реституиран" няма как да знаеш кой и за какво е прибирал едни пари. Документално всичко е изрядно, има възможност за строеж до еди си колко етажа и ти си действаш до момента, в който някой се сети, че не е захлебил достатъчно и настройва гражданите срещу строителите, а не срещу мошениците в общината. Благодетелят на другарката Иванчева прекара над 10 години в СОС, беше депутат - имал е възможност да направи законодателни промени, но не. Защо ли?
5
1
 
4
 
! Отговори
Бушон Бушонов преди 7 години
Тази песен сме я чували.
4
7
 
3
 
! Отговори
инвеститорът преди 7 години
да започне гладна и полово-въздържателна стачка в знак на протест, че дадените подкупи са отишли на вятъра.
3
6
 
24
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
В демокрацията, хората да държавата! Не може 1 или 2-*** души да се разпореждат които касаят живущите на един квартал и да подписват промени без тяхното съгласие! Трябва да има обществени дебати. Нали ги гледахме как с фалшиви документи им реституират земи, които после продават за много пари. Направиха цяла България в бетон, зелено пространство не остана....
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз пък да попитам, как на терен, без издадено разрешение за строителство се продават жилища "на зелено"? И този 113 етажен идиотизъм /така пишеше на друго място в нета/, в свръх заселените Младости кой ***.от го разреши? Или направо да питам КОЙ взе парите? Кога този мегастроеж е бил обсъждан и от кого?!
1
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да направят нещо красиво в Младост, те искат да си гледат шарените панали. Някои саниране други не, някои остъклени други не. Тия гета трябва да се премахнат