Незаконен строеж извади на протест "Манастирски ливади"

Според живущите Столичната община обслужва чужди интереси
20 апр 2017 19:24, Екип на Dnes.bg
34

Снимка: Dnes.bg

Днес в 8:00 часа, в столичния квартал "Манастирски ливади – Запад", се проведе протест, организиран от живущи в района. Причината - незаконни строителни дейности, разрешени от Столичната община. Поне според пряко засегнатите хора.

В началото на месеца живущите в квартала разбират съвсем случайно, че в задния двор на един от блоковете ще се изгражда нова улица. Хората виждат няколко геодезисти, които правят замервания в двора на блока, намиращ се на ул. Генерал "Стефан Тошев" 66Б. Измерващият екип коментирал на глас как на ул. "Казбек" й предстои да бъде преместена под прозорците на хората.

"Ако не бяха те, ние никога нямаше да разберем, че предстои задният ни двор да се превърне в строителна площадка", разказват собствениците. Нито строителите, нито община "Витоша" са сметнали, че хората трябва да бъдат информирани. Ние сме заинтересовани лица, а никой не ни казва за това нещо", казват живущи от блока.

На 7-ми април, когато те за пръв път разбират, че пространството около входа им ще се превърне в улица, собствениците свикват спешно събрание. И така започва голямата битка на блок 66Б.

Една борба с много неизвестни, липсващи документи, полицейски коли и една община, която не слуша българския съд.

Необходимостта от местенето на ул. "Казбек" възниква, когато собственикът на популярно заведение в квартала придобива няколко големи парцела в близост до ресторанта си. По ирония на съдбата върху един от тях минава действащата улица. Тя дори е идеално асфалтирана. Според живущите в блока, собственикът на парцелите кара общината да влиза в нарушение, за да може той да използва имота си за изграждане на бизнес сграда.

През 2007 г. Столичната община пуска заповед (РД-09-50-442/18.04.2017), в която се казва, че улица "Казбек" трябва да бъде преместена пред блок 66Б, на мястото на изградената там улица без изход (тупик). Собствениците са информирани за решението на общината и го обжалват.

Живущите в блока печелят делото. Висшият административен съд отменя заповедта на Столична община през 2015 г. (решение 12405 от 19.11.2015 г.). Съдът оставя регулацията такава, каквато е била преди заповедта на СО. Каквато е била и до преди няколко дни.

"Скандалният момент, който изкара всички нас на улицата е, че никой не желае да се съобразява с решението на съда. Нито строителите, нито общината се съобразяват с Висшия административен съд – що за безобразие?", питат хората от блок 66Б.

Столичната община възлага на строителната фирма "Гранит–90–Цинцова" ЕООД да построи нова улица с широчина 10 м на мястото на 6-метровия двор, който още от построяването на сградата е регулиран като тупик – улица без изход. Новият проект влиза в противовес с кадастралните карти, решението на Висшия административен съд и актуалната регулация в района. Реално Столична община няма право да разширява улицата без изход, явяваща се двор на блок 66Б.

Строителите обаче отричат да има нередности в документацията им. По техни думи всичко е изрядно. С тези мотиви те са започнали премахването на насадената от собствениците иглолистна растителност, пречеща за реализирането на проекта. Вече е разрушена и масивна бетонова ограда, намираща се в прилежащите терени на сградата.

"Това разрешение за строеж е незаконoсъобразно, защото тупикът, който трябва да се изгради по закон, е този, който фирмата строител направи преди 20 години", казват  собствениците. – "Решението на съда забранява да се изгражда нова улица, а това всъщност се случва пред очите ни!".

Интересен е и още един елемент от пъзела в "Манастирски ливади". Земята, на която е изграден блок 66Б, е собственост на двамата съседи на собствениците. Парцелът под сградата е на братята Димитър и Антон Петкови. Тя не е общинска, дори не е отчуждена. Но се оказва, че Столична община се разпорежда с нея.

След направена справка от страна на адвокатите на живущите в блока лъсва поредното недоразумение. През 1997 г. започва процедура за отчуждаване на задния двор. Тя обаче все още не е приключила. Реално с нея може да се разпореждат само братята Петкови.

На среща със зам.-кмета на община "Витоша", на която присъстваха представители на строителите и живущите, както и репортер на Dnes.bg, властите не представиха документ за собственост на задния двор. Това повдига въпроси. Чие е това място? Отговор няма.

Съдбата на задния двор на блок 66Б в столичния квартал остава неясна. Живущите в нея пускат жалби до всички инстанции, но по думите им никой не се заема с тях. Те се притесняват, че разрушаването на съществуващият тупик в задния им двор ще наруши целостта на блока им. Според експерти демонтирането на бетоновите плочи, които изграждат настилка в задния двор, ще бъде причина за наводнения в подземните етажи на сградата.

В безсилието си собствениците търсят помощ от медиите. А при появата на журналистите, строителите се разбягват и изоставят площадката. Какво ще се случи, предстои да разберем. 
 
автор: Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Кръстанова преди 6 години
До ВаняАз също имам имот на Казбек 53 и се чудя как ще мога да стигна до него, от към Родопски извор улицата е затворена - еднопосочна е в момента, единствено се влиза от към Бъкстон, да не коментирам какво е разстоянието между сградите- вилики архитекти в обшина Витоша!!!!!Е ТОВА НАИСТИНА Е ЗА ПРОКУРАТУРАТА!!! Подкрепям всяко начинание за протест.Замислих се как общината ще ми извозва *** срещу неописуемата висока такса, без да изхвърлям невъобразимия биклук който е решила че изхвърлям.
30
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Изключителна статия.Поздравявам автора!
29
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Архитектът подписал проекта е пълен некадърник! Той затова не се показва...Кой знае как си е купил дипломата?
28
0
 
18
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
Това е поредното безобразие на район Витоша. А сегашният кмет, от ДСБ, е просто жалък с твърдението си , че общината не можела да има документи за собственост на всяка улица....Пълен абсурд и то правен. Как си "приписваш" собственост на улица- тупик, в собственост на парцела, узаконен с Акт 16, без документи, актуваш я в кадастъра и си правиш каквото ти е печелившо, без да се интересуваш дали хората имат право или не?! ОСТАВКА!!!!
27
1
 
27
 
! Отговори
Антон Петков преди 6 години
На вниманието на Прокуратурата!Аз съм собственика на 1/2 ид.част он парцела, върху който е построен път- тупик с площ 426м2. През 1998 г. община Витоша се опита да присвои въпросния тупик и да го направи общинска собственост, но процедура по отчуждаване така и не се състоя. Смениха се кметове и сега от общината дерибействат, рушейки тупика, който е частна собственост. Това ли е законността за който говори сегашния кмет Теодор Петков?
26
10
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Начи едни вече заселилии се селяци недават на други новоприиждащи селяци да се заселват от вътрешната страна до "околовръстното". Похвално!
25
1
 
12
 
! Отговори
Жител на района преди 6 години
T. нар. "кв. Манастирски Ливади" целия е съставен от сгради, които са незаконно построени, против всички писани и неписани закони и изобщо против логиката на здравия разум! Мякащи селяни, ***, липса на паркинг, лоша канализация, водеща до непрекъснати проблеми, човек не може да завие от разхвърляните по тротоарите (където изобщо ги има) таратайки! Отврат!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастията се оказа национални заболяване. София начело с Кметичката е на първо място по измами, крадене, незаконно строителство и далавери. Картофка както изглежда тиха и добричка, така построи клиника на съпруга си за 30 МИЛИОНА. Преди това си купи апартамент за над 200 000 евро. Построи и ДВА БЛОКА в Малинова долина. Но това е от спестяване на заплатата и помощ от баба и дядо??? Общинар да си в днешно време, парите сами идват по сметките. Особено в Столична община.
23
6
 
8
 
! Отговори
Симона преди 6 години
"Извади на протест"? Моля, авторът да се замисли сериозно над езиковата си култура и да преосмисли професията си.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
софиянци, хотомствени или не, колкото повече мърдат, повече им се набива.затова споко.
21
7
 
3
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
Абе .... и аз снощи сънувах едни зелени тучни ливади да се разхождат и протестират... Ама не знаех че са манастирски!!!!.... Сега съм малко бременен .... тая вечер ако ги сънувам на кой манастир да ги върна тия Ливади????? Молим за помощ......
20
0
 
23
 
! Отговори
79991 преди 6 години
община Витоша е най-корумпираната община в София, това се доказа хилядократно последните 10-15 години.
19
1
 
17
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 6 години
На мястото на Бесо имаше пицария.
18
1
 
17
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 6 години
Абе софиянеца,първо си напиши името!Живели сме зад 2СУ.Ти кой си и къде живееш?Когато си купихме жилище в блока,на Казбек нямаше една паркирана кола.После всичко се промени!Първо се представи и не пиши,без да познаваш хората от блока!Не е коректно!
17
8
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
До Гергана МераковаДо Гергана Мераковаабе кви потомствени софиянци, там имаше само градинки и хората си гледаха ягоди и марули. от каблешков до глухото бяха само градинки имаше 3-4 къщи. а там дето е BESO сега винаги я е имало тази сграда. Като сте потомствени къде сте живели до сега?
16
8
 
15
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 6 години
В този блок живеят хора от18 години.Хората, които имат жилища в него са родени и потомствени софиянци! Не пишете,когато не сте информирани!Нашето семейство също живее там.Търсим си правата!За нещастие-всички са корумпирани!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гетото всичко е възможно без изключение!
14
0
 
8
 
! Отговори
Grom преди 6 години
А този план от 2007 как го приеха?
13
1
 
25
 
! Отговори
JadgPanther преди 6 години
До ЕСХАЧДалавераджията е собственика на BeSo. Първа дружка с кметицата и други видни гербави. Една бърза справка из гугъл и всичко си излиза.
12
0
 
20
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
Да се застреля далавераджията и общинските служители подписали разпоредбите