С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!

Най-търсени остават едностайните и двустайни апартаменти
24 апр 2017 12:18,
70
С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!
Снимка: архив Reuters

С до 5% през първите три месеца на годината поскъпват наемите на жилища в София в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Това отбелязват брокери. Проверка на вестника в специализирани интернет платформи за отдаване под наем показва, че предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от 3,5 евро за квардратен метър и достига на места до внушителните 9 евро.

Предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от €3,5 за квадратен метър и на места стига до €9.

“В София наемният пазар мина психологическата граница от 300 лева и към момента дори в крайните квартали трудно може да се намери оферта за гарсониера под 350 лева на месец”, коментира брокер пред "Труд".

Според негов колега клиентите имат все по-високи изисквания за строителство, обзавеждане и локация на търсения за наемане имот. Това кара собствениците да влагат повече пари в апартаментите, които отдават под наем, и е едно от обясненията за поскъпването на пазара, което макар и плавно се наблюдава през 2016-а и продължава през настоящата година.

Най-търсени за квартира остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали са източните “Младост”, “Витоша” и “Гео Милев”, южните “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и централната градска част, където се плащат едни от най-високите наеми и където традиционно основни участници на пазара са чуждестранни студенти.

Според данни на НАП над 60 000 българи са декларирали, че през 2016 г. са имали доходи от наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ ! преди 6 години
Един качествен ремонт ми струва 28 000 лв за тристаен....и след 7 год. пак ще е за ремонт.....много изпростях...много. То не е само да купиш един ГОЛ като пушка апартамент. после се почва кухня 5 000, баня и тоалетна 4 000 подове 4000 ,мебели 8-9 000 , ел уреди ,лампи,пердета/ да пердетата струват 1000 лв за 3 стаи/ посуда,..... стойте си под наем за 400лв на месец.....или ги дайте само за обзавеждане ,което ще е за смяна след 7 год....
61
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
ами като са се втурнали през глава всички съм софето така е
60
2
 
18
 
! Отговори
извод : преди 6 години
Няма смисъл да ходя в София, по- добре направо на Терминал 2!
59
9
 
25
 
! Отговори
селяндур преди 6 години
брее, гоуема работа тва софиянците ве! От София по- големо нема, от Витоша - по -високо... Учил съм в Сф, знам си ви - въздух под налягане! Иначе -отт другите градове хората - селяци... Те - гоуемите граждане! Айде айдеее! Все едно са 4 поколение парижки благородници... големи филми!
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди около година трябваше да търся нови наематели- преди това давахме апартамента за 400 лв и почти на шега написах 500, защото повечето се пазарят и да има накъде да сваля. Още същата вечер имахме наематели, като нито имаха претенции, нито нищо. И са много по- свесни и сериозни от предните, а са набори. Така че дали наема ще е по- нисък или не няма значение, всичко зависи от човека.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
снимката кърти!
56
0
 
37
 
! Отговори
Един хазяин преди 6 години
Родителите ми препатиха от това, че се съобразяваха със средните за района нива на наемите. Хората се озлобяват от това, че трябва да дават част от заплатата си за наем. Аз ги разбирам.Затова, когато нашите вече не бяха на този свят и аз се разпореждах с въпросното жилище, подбрах интелигентни, възпитани млади хора, дошли в София не за да хайманосват. Поисках малко по-нисък наем и като се убедих, че стопанисват съвестно, не им вдигам наема. Живеят вече над 10 г. там. И те доволни, и аз също.
55
2
 
29
 
! Отговори
GR преди 6 години
Странно нещо е това "гражданина" софиянец! Всеки втори си живурка от високите наеми (които в повечето случаи му ги плащат "селяните"), а после реве къде ли не, че София се била напълнила със селяни.
54
0
 
12
 
! Отговори
М.В. преди 6 години
Направих собствено проучване за цените на наемите в България, а резултата е стряскащ:Сортирах в произволни сайтове обяви, предлагащи страхотни условия и евтин наем. Какво се оказа после - като написах в гугъл съответния телефон за контакт ми излизат десетки обяви на въпросното лице, че си търси компанъонка в сайтове за запознанства...Извода - проверявайте предварително лицата с каква цел ви дават квартирата, като пишете телефонния номер в гугъл!
53
0
 
15
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
ДО 56 dl: Точно това шях да пиша и аз. Kак може от цялата страна да има само 60000 наемодатели? А и дали декларират всичките си доходи от наем? :D
52
14
 
18
 
! Отговори
Българино преди 6 години
Българинът най обича да е негово, лично, все едно ще живее вечно. Гладува, разболява се, умира, но да купи кутийката. Американецът кара кола примерно на лизинг и след година - хоп, връща я и взема най-новия модел. Боли го, че не е негова, нали кара ново. *** иска да е негова, може и жигула да е. Манталитет.
51
1
 
16
 
! Отговори
dl преди 6 години
Само 60000 са обявили в общините,че дават жилища под наем.При тези темпове на строителство стотици хиляди жилища се дават под наем,не става дума за средни и малки градчета."Обичайна" практика в България е укриване на доходи от всякакъв характер.А има ощински,държавни и всякакви служители,които не си вършат изобщо работата,затварят си очите съвсем целенасочено ,безконтролно и безнаказано.Пък после_това онова.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Напълни се с гепаджии, които дойдоха от селата - това е електората на геп!
49
3
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
То проблема не са само тия разходи. Проблема е тъпата мисъл "да си плащам нещо мое". Няма такова нещо, никога жилището не е твое. Дори след 25 години да го изплатиш (а до тогава е на банката), опитай да не плащаш данъците, поддръжка ремонт, топлофикация, да видим колко е "твое". А след 25 години твоя ли ще е полуразглобената 80 годишна панелка или ще е обявена за разрушаване и скакалците ще я опоскат. Като си под наем, като не ти изнася някой комшия, район, дигаш си чукалата и се местиш.
48
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средният наемател : нагъл, нахален и често неплатежоспособен. Очакват, че срещу скромен наем трябва да им осигуриш 5 звезден лукс, а когато се изнасят сякаш ромска фамилия е живяла в имота ти. Само вижте по групите за наеми във Фейсбук какви са коментарите, сърдят ти се, че им искаш пари, за да живеят в твоя имот, вместо ти да им плащаш, че са благоволили :D
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя приятелка си купи една кутийка 0т 50 кв.м. (води се студио) на бул. България, в която от вратата трябва да се хвърлиш веднага на спалнята и то на полуотворена врата. Всеки месец плаща по 1300 лв. на банката, освен това още 200 лв. за пазачи, градинари, чистачки и н'ам к'во си още. Имат едно мижаво дворче, а сградата е на 8-9 етажа, с по 5 апартамента на етаж. Напълни се с всякакви надувки от селата и не се живее вече. Изяждат се направо.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре си намерете някакви нормални хора за наематели които дори и да плащат малко по-нисък наем ще си го плащат редовно,ще си плащат сметките и няма да разрушават или създават неприятности.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да.Това, че в 5 квартала вдигат цените е защото селяните не знаят, че има метро и градски транспорт.Ама това по никакъв начин не помага на останалите квартали....
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може вноските по кредита на собствено жилище да са колкото наем, но има нещо много важно - всички останали разходи по ремонти, обзавеждане и т.н не са никак малко, особено в дългосрочен план. Ако си под наем хазяите са длъжни едва ли не и да ти сменят крушките и да осигурят всичко, каквото и да съсипеш не ти пука, защото така или иначе след някоя друга година ще се изнесеш. Никак не са глупави и бедни хората, живеещи под наем.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шегувкоНе в общината, а в НАП. Общината вече няма нищо общо с наемодателите.