Високите сгради в София - къде да са те?

В момента те могат да бъдат строени навсякъде
25 апр 2017 15:26, Миглена Иванова
17
Високите сгради в София - къде да са те?
Снимка: Reuters, архив

Столичната община ще продължи да търси чрез дискусии точното място за развитие на високи сгради в София. Това коментира главният архитект на столицата Здравко Здравков на конференция за строителство на офис сгради.

Според него са необходими спешни законодателни промени за регламентиране на т.нар. "смесени многофункционални зони". Това са зоните, определени от Общия устройствен план на града, в които неограничено могат да бъдат строени високи сгради. Тези зони са разпръснати навсякъде в София.

В допълнение една от разпоредбите в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), която позволява да не се спазват параметрите за плътност и интензивност на застрояване в ъглови терени, дава възможност за прекалено натоварване на територията, коментира още Здравков.

Той припомни, че с помощта на експерти ще бъде направен анализ на трафика в София, след което се предвижда да бъдат определени зоните за високо застрояване, или т.нар. "ситита".

Един от вариантите е инвеститорите да получават своеобразни бонуси при строителството, ако развиват зелени политики, например зелени покриви, различни енергийноефективно проекти и т.н.

Борислав Игнатов от Камарата на архитектите допълни, че организацията ще кандидатства за европейско финансиране, за да проучи законодателството в Дунавския регион по отношение на регламентацията на строителството в различните градски зони.

Той подчерта, че проблемите на София е по-добре и биха могли да се решават само чрез Общия устройствен план, вместо със Закона за устройство и застрояване на Столична община, който на практика е местен ЗУТ.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Къде, къде - първата ще е при Парадизото. Разните мрънкалници разбира се няма да успеят да спрат строежо - то тая работа става само с пари и то много. Та чакам я с нетърпение тая сграда. Той района там си е мизерен и без туй. Като я построят ще стане още по-мизерен.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ИЗГРАДИ ЕДНА НОВА СТОЛИЦА НЯКЪДЕ НА РАВНО В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ.МОДЕРЕН ГРАД, САМО АДМИНИСТРАЦИЯ, ШИРОКИ БУЛЕВАРДИ.КАКТО НАПРАВИХА БРАЗИЛЦИТЕ.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да правят по морето. На всякъде по света инвестициите са по морските част. В село София файда няма. Там има само спечени ревльовци . Да преместят и държавните органи по-морето. София живее само от държавни поръчки и смукане на пари от Варна Бургас Пловдив и Благоевград.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София въобще няма нужда от високи сгради - основно се строят за изпиране на откраднатото!
9
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Да прави си зелени покриви на сградите които се ползват само от собствениците им и това му дава бонус точки с които да застрои нови градинки - супер измислено.
8
2
 
10
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Не бъдете наивни! В строителството в София още милиарди чакат да бъдат изпрани!Маститите инвеститори са олигарси от Украйна и принцове от Саудитска Арабия а за парите от контрабнда да не говорим ....внасящите дъмпинг стоки от Турция направиха няколко сгради на околовръстното!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Горублене
6
2
 
8
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
Между кооперациите на данчето и витоша
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пловдив.
4
4
 
4
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 6 години
VOLUYAK
3
6
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Никъде!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високи сгради се строят извън центъра на града. Например в полето около бул. Владимир Вазов. Хем чист въздух хем природа хем и пътен възел. Ако това не са го разбрали селянжърите досега никога няма да го разБерът.
1
7
 
33
 
! Отговори
Ай ноу преди 6 години
Знам, че не бива да са между града и Витоша.Така пречат на естествената вентилация на града и увеличават градския смог неколкократно.......