Метро №3: 130 000 пътници повече, 14 000 коли по-малко в София

През юни ще бъде пуснато движението по бул. "Патриарх Евтимий"
26 апр 2017 19:08,
40
Метро №3: 130 000 пътници повече, 14 000 коли по-малко в София
Снимка: архив "Булфото"

С над 130 000 пътници дневно ще се увеличи натоварването в метрото с пускането на третата линия на подземната железница през 2019 г. Тогава общо половин милион души всеки ден ще пътуват с влакчетата под столицата.

Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на метрото в "Красно село". 

Третата линия ще свързва бул. "Владимир Вазов" с "Горна баня" и ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, с жп мрежата в "Горна Баня", а чрез първия и втория лъч на метрото - с летището и с Централната жп гара.

Още по темата

Ползите от третата линия на метрото са още спестено време от пътувания, до 25 на сто по-малко трафик и 14 000 автомобила дневно по-малко, както и намаляване на изхвърляните вредни газове с над 11 000 тона годишно, обясни кметицата, цитирана от БТА.

Фандъкова съобщи, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. "Гоце Делчев" с десен завой по бул. "Цар Борис III" и от "Цар Борис III" към "Красно село".

През юни ще бъде възстановено движението и по две ленти на бул. "Патриарх Евтимий", както и бул. "България" в района на строителството на метростанциите.

При "Красно село" се работи активно, около 29 на сто от дейностите са изпълнени, в момента се подготвя идването на тунелопробивната машина, която ще започне да работи през май, каза още Фандъкова.

Тя обясни, че строежът на третата линия е изключително тежък, но увери, че се прави всичко възможно работата да завърши в срок, така че през септември 2019 г. хората да се придвижват с най-екологичния и бърз транспорт.

Кметицата съобщи и че с тунела, който сега се изгражда, движението по бул. "Цар Борис  III" ще стане безконфликтно и една от големите тапи в града ще бъде премахната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
sdf преди 6 години
До СмрадЛондонското е много много по-смотано от софийското... И в щатите е по-смотано...
27
0
 
3
 
! Отговори
Смрад преди 6 години
Сменете тия стари влакчета. Стига далавери с втора ръка тенекии. Ще купите директно от производителя иедин път няма да откраднете. Иначе скоро всички софиянци ще имат проблеми със слуха и нервите. Да се разходи Фандъкова до Германия и Швейцария да види как влак с 200км/ч се движи по-безшумно от Тесла
26
2
 
10
 
! Отговори
хммм преди 6 години
тая година пак като се прибирам за България ще трябва да слушам някой бакшиш и тъжната му история как Юбер или метрото му ще му отнемат и без това малкото клиенти които са му останали. Ама така им трябва защото това е безумие направо да ти искат по 20 лв най нахално и да обикалят из София през една и съща улица по няколко пъти да им се навърта трафик който и без това не е правилно регулиран спрямо км за час.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрото си е екстра. Предпочитам да си дремя на седалката отколкото да давам газ-спирачка на всеки 10 секунди в задръстване.
24
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До 20С какво си полезен...Ами полезен е с това,че няма къде да паркираш,когато се върнеш от работа,с това,че трудно вече ще чуеш нормална реч,без врякане и бръщолевене,с това,че има кой да те дразни с идиотизъм и непукизъм...И още други такива ежедневни сладки придобивки.
23
7
 
7
 
! Отговори
32 преди 6 години
За бога братя спрете да си купувате коли за да не се движи градския транспорт празен,то за това вдигнаха билета щото няма кой да го ползва, а загубите и инвестициите са големи.
22
1
 
7
 
! Отговори
hex преди 6 години
Хахахха ще си продам колата като открият новата метро линия хахах
21
6
 
6
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Kolite se uvelichiha troino . S metro ot drujba do lulin 35 min a s kola v chas pik 40 min. Emi po dobre da si stoq v kolata i da ne gledam pulesti se selqni srestu mene
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напотив колите се увеличиха след като таксата ви стана 1.60 в Букурещ е 0.80 ст
19
5
 
4
 
! Отговори
T преди 6 години
До Анонимен 21Добре, че нищо не зависи от такива "умници" като вас. Политиците, колкото и да са долни, все пак имат повече акъл от вас и им е ясно, че подобно нещо, ако се случи, България може да я смятате като територия само София. Моментално ще се отцепят другите части. Как си въобразявате да оставите останалото население без препитание и бъдеще, а в същото време да имате претенции за владение на територията му?! Сърбите направиха тази грешка. Защо им е да са част от БГ като са без хляб?!
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нито един познат или приятел който си е оставил колата щото може да се натъпче в смрадливото вагонче.По-скоро рейсовете и тролейте станаха по-празни.
17
0
 
2
 
! Отговори
подкрепям 20 преди 6 години
И истината болии...
16
27
 
40
 
! Отговори
До 15... преди 6 години
София без провинциалисти може, провинциалисти без София ще умрат от глад! Работата ми не зависи от провинциалисти, не давам под наем апартамент на провинциалисти, доматите и краставиците в магазина са Турски и Македонски, Свинското е Испанско, Телешкото Аржентинско, сиренето Полско, мляко и масло немско...Кажи ми, уважаеми провинциален жител, с какво си полезен на мен и на софиянци?
15
1
 
20
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 6 години
Няма да измрем и преди да дойдат гепаджийте които наводниха софия със селигжъри - то е основния електорат на банкянския - София си беше добре но дега не зтава за живеене защото гепаджийте застроиха всичко!
14
7
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Ти само почакай да вдигнат данъците и таксите за влизане с кола в центъра и да ги направят като в Европа. Тогава билетчето от 2 лв. ще ти се струва че е жълти стотинки.
13
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9. Не знам дали вие софиянци си бяхте на Великден в София, но аз селянинът бях и искам да ти кажа, че ако за 1 цяла седмица, всеки българин си остане в родното място, т.е. около милион и 200 хиляди, вие тука сте умрели от глад, скука и беднотия. И не обвинявай работещите хора, а онези свичновци, защото ние не сме ви умрели за Софията, но искаме работа и що годе нормален живот! Провинцията без софиянци може, но София без провинциалисти - НИКОГА!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"14 000 автомобила дневно по-малко, както и намаляване на изхвърляните вредни газове с над 11 000 тона годишно"14 000 : 11 000 = 0.785 тона средно на кола за година? При средни емисии (завишено!) 0.25кг за 100км = 314 000км годишен пробег на всяка кола? WTF?!?
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е за чий да давам по 2 лв. за билетче и дори с метрото, дори ако има задръствания, да стигам 2 пъти по-бавно и не знам още колко по-скъпо, отколкото с кола?
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"130 000 пътници повече, 14 000 коли по-малко в София"130 000 : 14 000 = 9.28 човека в кола средно?
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14000 по-малко от колко? От 500000! Забранете скапаните коли вече, принудете скапаните *** да използват краката си и градския транспорт, премахнете купчините трошляци от парковете! Сиктир.