Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата

Рашидов отсече, че не е разрешавал събаряне на имота в София
Обновена: 29 апр 2017 16:41 | 29 апр 2017 16:14,
45
Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата
Снимка: bTV

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София, която се намира на бул. "Васил Левски".

Сградата е известна като "Двойната къща" и е била със статут на паметник на културата до ноември миналата година, когато тогавашният ресорен министър Вежди Рашидов е отменил решението, което прави разрушаването й възможно.

Събарянето на старата сграда започна първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата, пише bTV.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата.

Преди дни той каза, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата.

След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че "не е разрешавал бутане на никаква сграда".

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард "Васил Левски" в София. Не познавам нейния собственик", пише в писмото.

Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише, подчертава Рашидов.

"Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата", пише още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
10
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
И как пък точно тоя японец я купил?От къде са парите за покупката.Какво работи този " бизнесмен загорел" ?А колкото да бутането то започна от оная зграда на Костов с която убиха две момичета.
30
0
 
10
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Какво стана с борбата с корупцията!!!! *** на мафията ли работят в общината и министерствата??? За един приятел питам! Да ви ............... на всчки замесени в поредното нагло престъпление пред очите на цялото ни общество!
29
0
 
8
 
! Отговори
Евто преди 6 години
До АнонименТук са играли не ПАРИ а ГЛАСОВЕ за изборите.
28
1
 
12
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
На сред София лъсна " голия GЪZ" на "правовата държава България"!
27
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Емблематичен пример за нещо като имитация на държава! "Супер правовa държава, супер закони" /уж/! Hезнам си колко контролни органи но изненада! B "супер законодателството" вратичка и паметника на култулата разрушен! Eстествено виновни пак няма, а наркопарите пак са победили! Защото точно до въпросната сграда е "билдинга" на Японеца пострен с наркопари! Същия е пример, каква пък "борба" се води с-у търговията с наркотици в България!
26
0
 
16
 
! Отговори
Да вземем пример преди 6 години
В нормалните държави, ако собственикът не може да поддържа сграда, която е паметник на културата, той я преотстъпва на държавата и получава съответната парична компенсация.Докато е частна собственост, един паметник на културата не само не може да бъде разрушен, но дори и когато се правят някакви ремонти за сметка на собственика, пак трябва да се вземе разрешение от съответни институции, които преценяват как ремонтът да не накърни автентичността. Така се практикува в нормалните държави.
25
0
 
10
 
! Отговори
Много странно преди 6 години
Рашидов твърди, че не е подписвал документ за промяна на статута на къщата.Всичко това трябва да се разследва много внимателно.Шведът да възстанови за своя сметка сградата.Но дори и да стане това, белята няма как да бъде поправена. Донякъде може да се възстанови външния вид на сградата, но не и нейната здравина. Навремето са строили много по-качествено, отколкото сега.Чудя се, защо продават подобни сгради на такива хора? Законотворците трябва да измислят нещо, срамота е!
24
0
 
25
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Сега държавата да го принуди да я реставрира наново сградата господин Японеца! Ама нали си нямаме държава и държавници, какво да се очаква друго
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква ти култура като знаем кои управляват България. Те за такова нещо едва ли са чували...
22
29
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До vladyСъборетини из цялата страна колкото щеш! Грозна картинка, а и не безопасна! Просто се разходи из България! Е, една по малко! пп. писна ми от лицемерие в тази страна!
21
3
 
29
 
! Отговори
Корупция преди 6 години
Веждичката си прибра тлъста комисиона която му стига да купи поредната вила за гости....това е пропадналата ни родина,която се управлява от продажници и мекерета...къде е ДАНС,ПРОКУРАТУРАТА....
20
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаят кой е Киро Японеца и с какво се занимава тоя м..л , но прокуратурата си прави пас! Това не е държава а мафиотска кочи.на.
19
6
 
25
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Събарянето на такава ценна къща е престъпление. Трябва да се остави да рухне сама.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От толкова култура ме заболя кобура!Друго все нямаме,ама култура,дал Господ!
17
16
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Ся сантименталности - паметник на културата! :) За поддържане на таквиз нещица както и паркове, градинки/зелени площи се изискват средства, а и кражбите в този сегмент е не малък! Все пак може де сме благодарни че не е Мол, или некой 10т етажен блок, а е така необходимия за градът подземен паркинг!пп. общините негласно, но искат да прибират такси, данъци, ...
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОООО ама това е нашио човек кирето от япония бе. Той е много голем гъсталак с една тиква от банкя бе. Е нищо кирето отдавна и е фърлил мерако да я бута тая 100 годишна кукя. За чих х.й му е таа събаретина да събера плъховет ли? Веждата и да нее разрешил разрешението е дошло от по високо место и то е от Банкя. Така че протестиращите да се хванат за палците и да разтворят бузките.
15
1
 
42
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Собственика,когато е купувал тази къща е знаел,че е паметник на културата и че няма право да я събаря.Разбира се виновен е този,който му е разрешил.Ама има ли някой в това правителство,който да не се е овъртолил в далавери за какво ли не.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Била е,но вече-не.А защо?Питайте Вежди Рашидов.
13
0
 
34
 
! Отговори
Gun преди 6 години
Просто на времето трябваше по голям калибър карабина и сега нямаше да говорим за имота на римлянина:)
12
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщата щом е частна нека държавата я купи и тогава да я обявава за нещо си ако утре ви обяват вашата лична къща за паметник и не ви допуснат да си строите вътре или дори да живеете какво ще направите. То е лесно да обяваваш чуждите къщи а паметнизци егати държавата по закон частната собественост е неприкосновена и само собственика може да решава.