Ново дарение от Швейцария: Спасителна техника

София, Пловдив, Велико Търново... Кои ще я получат?
11 май 2017 13:00,
16

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на връчването на техническо оборудване за службите за защита и аварийно-спасителна дейност на Столичната община, съобщиха от "Московска" 33.

Техниката е дарена от Конфедерация Швейцария и ще бъде използвана от дирекция Пожарна безопасност и защита на населението", Националното сдружение на общините в България е осигурило средствата за транспорт и митнически такси.

"Дарението е за стотици хиляди евро. Благодаря на посланика на България в Швейцария Меглена Плугчиева и на НСОРБ, без тяхната помощ това дарение нямаше да се случи. Това е първата крачка към бъдещото сътрудничество между Федералната служба за защита на населението на Швейцария, нашата главна дирекция и сдружението на общините. Искаме да направим модел, който да ни позволи да обменяме опит. Знаете, че Швейцария е страната с най-дългите тунели в Европа и организацията при бедствие за спасяване на хората е много сериозна", заяви главен комисар Николай Николов.

Над 40 общини, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Доспат, Копривщица и други ще получат техника, съобщи "24 часа".

Общините ще получат въздушни компресори, оборудвани с различни инструменти за рязане, разбиване, изпомпване на вода, помпи и друга техника. На практика тя представлява мини аварийно-спасителен отряд, който се обслужва от 7 до 9 души.

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че столицата е била първият град у нас, създал общинско аварийно-спасително звено, което спасява хора. Столицата има и доброволческо формирование от 66 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Радост преди 6 години
Докараха ни до просешка тояга и сега се радваме като деца на някаква старичка техника.Това си е за срамота а не за радост но няма кой да се замисли, няма кой да се захване и да направи нещо.Последни в ЕС, скоро Сомалия ще ни задмине. Събуди се юроде!
10
1
 
4
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Подаряват на България техника все едно сме Цига.и а политиците си копуват нови лимузини.После като отидем на запад ни гледат лошо...нормално
9
0
 
1
 
! Отговори
И ние изпратихме преди 6 години
техника (военна) в Украйна, но тя беше с обслужващия персонал!
8
0
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Хората си обновяват парка и понеже им е по-евтино да го подарят отколкото да го преработят, затова даряват. И Аз го направих скоро (в Германия), вместо да се занимавам да си изхвърлям старта миялна и да плащам за това я "дарих" на едни познати...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До въпросчеТочно това е истината. За Швейцария би било по-скъпо да унищожи старата техника, включително и подарените вече трамваи, отколкото да я подари и плати транспорта.
6
1
 
11
 
! Отговори
ЧУДЯ СЕ преди 6 години
ШВЕЙЦАРЦИТЕ ДАЛИ ИМАТ ОЩЕ ОТПАДЪЦИ,КОИТО ДА" ПОДАРЯТ" НА българия?
5
2
 
4
 
! Отговори
въпросче преди 6 години
А колко пари /не казвам левове/ ще струва на швейцарците да унищожат въпросната техника ? Май със сигурност повече, отколкото ще платят за транспорта ако ни я подарят. Не казвам да гледаме зъбите на харизан кон, ама като ги гледам зелените трамваи в София /краставиците де/, си мисля, че станахме боклукчийския двор на останалия свят. Освен че караме всичките им гробове по шосетата ...
4
1
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Въпросът е дали тази (втора употреба) техника пасва/съвместима със съществуващата в България подобна.А не след 1 година да купуваме от Швейцария нова техника за милиони, за да я напаснем на подарената ни !!!???В подобни направления трябва да се мисли стратегически, там се инвестира за десетки години, периспектива и с концепция за бъдещето . това е свързано с обучаване на кадри и целесъобразност на инвестицийте.Понякога дори подарък да е не си заслужава да се приема.Дано е премислено!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А баце къде е?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3.Чети внимателно, не бързай. Има и за Доспат.Над 40 общини, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Доспат, Копривщица и други ще получат техника, съобщи "24 часа".
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще я открадне?