"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
младостчанин преди 6 години
До Младост 2 по св.киприян е страшно заради паркирали коли по тясното тротоарче,така че са го превзели изцяло,не на 2,а на 3 реда са зад киприян към реката, в низкото,дали ще кацне блок над самата река на Въртопа,ще видим
125
1
 
2
 
! Отговори
pf преди 6 години
kva mladost e tva? star panelen beton...deto pada sam bez butane...
124
0
 
5
 
! Отговори
Младост 2 преди 6 години
Моля, спрете застрояването в Младост 2, по улица Свети Киприян вече е страшно!
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайто време е притежаването на автомобил в София да стане неколкократно ПО-СКЪПО удоволствие от колкото в провинцията!
122
11
 
2
 
! Отговори
Алууууууу преди 6 години
Алуууууууу от крадливия и корумпиран катун София да не се чува оплакване.....цялата провинция ви робува за да сте добре вие крадливитеи корумпираните Софиянцииии..и се оплаквате още..........изчезващата се провинция до кога ли ще РОБУВА на тия кръвожадни хиени от катуна София......жълтите павета на хлебарката Фандъкова не е БЪЛГАРИЯ
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетите наистина кацат ниско над София 25 от 30 дена в месеца.Движат се от северозапад на югоизток.Проблемът е голям и касае половин София.Летят ниско,грохота е голям,да не говориме какви отрови изхвърлят под себе си.Аз живея на Дондуков и Раковска,усещат се силно.Това ниско летене над града със сигурност е незаконно и в разрез с европейските директиви.Въпросът е кой го допуска,и кой взима пари за да позволява самолетите да минават пряко над града,въпреки че трябва да заобикалят!
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла София трябва деноношно да е платена!Отидеш ли в друг квартал да си плащаш.Само това може да свали хората донякъде от колите.Сега и до тоалетната се ходи с кола!Това ще допринесе да се използва транспорта,метрото,колело или пеша.Ще се поизчисти въздуха и ще намалеят задръстванията.Само че,разбира се алтернативните транспорти трябва да бъдат много добре организирани!
119
0
 
7
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Аз живея покрай Мадрид.Тука ептен няма мяста за паркиране.Ама глобите си валят яко.Тъй че нищо ново.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Зелената зона" е вид рестрикция предпочитана от ГЕРБ. Естествено, че рестрикциите не решават проблемите и влошават нещата, но чрез тях ГЕРБ си докарва допълнителни приходи за наша сметка.
117
3
 
7
 
! Отговори
az преди 6 години
До Анонимен 137И как точно зелената зона ще реши проблема ? Ще удвои магически наличните места за паркиране ?
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В междублоковите пространства,спортни съоръжения,градинки,тревни площи,не трябва да се строи.Ако някой наистина има реституция или частни имоти там,правилното решение е държавата да го обезщети по пазарни цени.Така се прави в напредналите държави.Така се защитават интересите и на двете страни.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че "зелената зона" се въвежда от кмета на Младост. Все си мислех, че това го прави общинския съвет на София, където мнозинство има ГЕРБ. Да не би ГЕРБ да са въвели нови правила, за да избягат от отговорност, както са свикнали?
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За паркирането най-лошото "решение" очевидно са глобите и рестрикциите, но акъла на ГЕРБ стига само за това.
113
1
 
8
 
! Отговори
До 117 преди 6 години
Не ме разсмивай - Младост било "бачкаторски квартал заселен с хора от провинцията по онова време". Изобщо не си в час. В Младост живееха МАЦИ, ако знаеш какво означава. като Ц-то бързо отпадна. Имаше и блокове на Кремиковци, но бяха много малко, но все пак си имаха детска градина в Младост 3. При това има значение какво точно работят в Кремиковци, а там не бяха баш бачкаторите. Земята там е общинска собственост, но фалшивите реституции край нямат.
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът са новите блокове построени без грам мисъл между старите блокове, както и това, че отнеха голяма част от паркоместата от съществуващите до 1989-та години паркинги. Този паркинг обслужваше три огромни блока около него (327,328 и 329) и беше за повече от 120 коли, но мафията се опита да го застрои преди около 20 години. Тогава хората там се вдигнаха на бунт и успяха да го запазят с изключение на това заведение построено върху паркинга, около което спират доста лъскави скъпи коли.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много се смях на предложението на номер 51 (в момента) Gaskoing, който е написал:"Един паркинг на няколко етажа близо до Младост ще реши проблема и на месец някаква такса по около 10 - 15 лева за подръжка. Ама дали ще стане всеки го мързи да ходи пеш 100 метра а какво става ако е на около 700 - 800 метра."--Със същия успех това може да го предложи за Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, .... а защо не и за Лондон, Париж, Ню Йорк,....
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Младост частни имоти няма. Всички реституции са с фалшиви документи. Второ, даже и да имаше частни имоти, има си закони и правила къде и какво може да се строи, а да се строи между блоковете е безумие, както и да се строи на места, където инфраструктурата е недостатъчна. В случая с блок 329, както и блоковете 327 и 328, които ползват едни и същи паркоместа, трябва да им се върне паркинга и да се премахне мутренското заведение, заради което там загубиха над 50 паркоместа.
109
3
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
И това е като всичко останало...Кое е наред че и това...Най лесно е да правим актове и да събираме глоби от и без това изнемощелият парично народ.Направи надземни или подземни гаражи...сложи една нормална цена за паркиране а не да искаш да си избиеш средствата за гаража за 2,3 години образно казано.Да се направи така че човек да има възможност да паркира.И като ги има тези неща и се паркира на забранени места тогава наточи ножовете...Просто дайте алтернатива....
108
2
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 6 години
Ниско прелитащите самолети над София по всяко време на денонощието са си проблем, но тези, които аз виждам идват главно от север-североизток до Центъра на София (примерно Дондуков и Раковски или бул. В.Левски) и после се насочват към летището.
107
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Значи до там се докарахме, *** от Долно *** да има претенции къде да си спира 6-те каруци. *** продай ги бе вуйчооо, ти и без това пари за хляб за децата нямаш, данъци не си им платил, шарнира им тропа от 2 години, но това не е важно нали.