"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
166
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.


166
Напиши коментар Коментари
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
София прайд ще бъде официално ог Фондация Америка за България! Защо ли е разумният въпрос? Отг. За ерозия и деградация на обществото ни за налагане на чужди ценности! Тези всички трябва да бъдат осъдени за аморалност! За проповядване на упадъчно за нашето общество идеали
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми на мен не ми пука... Докато в обществото е от първостепенно значение креватния живот на другия и това определя дали да бъдеш мразен до смърт, или пък горд до безумие. Познавам и свестни хомосексуалисти и хетеросексуални боклуци...
Докато има такъв култ към възпроизводството и неговите особености, ще има и хомофоби, и гримирани п*дали.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
Кой дава на Православната Църква най-гледаното време?
128
0
 
2
 
! Отговори
марги преди 6 дни
До Питам
Проблемът е огромен, защото заразяват духовния живот на всички хора!(с изключение на тези, които нямат такъв)
127
2
 
3
 
! Отговори
марги преди 6 дни
Смисълът на тези паради е да ни натрият муцуните, и да ни наложат възгледа, че няма добро и лошо, и да дискриминират и преследват съдебно всичко живо, което се противопоставя на "либералните ценности"! (има случаи на осъдени хора, на запад, които не дават квартири на такива "младоженци" и прочие....)
126
2
 
6
 
! Отговори
Азис преди 6 дни
Ще бъда на парада,защото там ще бъдат и моите любимци-Китаеца,Асенов,Велизар,Расате.... Всичките тия ще си покажат "своята гадна не "природа"!
125
2
 
7
 
! Отговори
ivailo1403 преди 6 дни
Какви права нямат извратените в сравнение с нормалните хора ??? Просто те винаги ще са неудовлетворени, защото съвестта им ги мъчи заради мръсотиите които вършат.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А, червените травестити от партията на Момата и Краднелия не са ли там.
123
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гнусни и извратени същества, парадиращи с аномалиите си. Ужас, мръсотия, гнусотия и отвръщение. Да си вървят на Запад, там ще са в свои води.
122
2
 
6
 
! Отговори
Хех преди 6 дни
До Да бе да130
Точно така! Много добре го написахте! И аз същото имах в предвид. Иначе неразбирам ка бе боже господи е възможно да има съединители и транзистори, при положение че на този свят има ЖЕНСКИ ГЪРДИ!!! А пък като видя и епилираната вертикална усмивка!!!! Направо откачам! Как, как е възможно изобщо да има и такива хора??? А иначе - Гнусно е бе! От там акате!!!
121
0
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 6 дни
Абе да си го завират кой къде иска и да си траят! Не виждам защо трябва да ни го показват на парад, е*аси! Никой не им пречи да са каквито си искат.
120
3
 
10
 
! Отговори
Хех преди 6 дни
Като гледам "+" и "-" си правя извода, че вече всеки пети тук е или съединител или транзистор. Очевидно засилената на последък гeй пропаганда започва да дава резултат. Едно време съотношението беше значително по- голямо. Жалко за децата и подрастващите младежи. Нен немогат да ме променят, но за дечицата е много жалко. Бог да пази България при тези обстоятелства!!!
119
0
 
4
 
! Отговори
Ястреб Паралията преди 6 дни
До *** Османлията

Е па,яз само по жени си падам! Нещо не ме кефят разни лесбийки и ***...
118
3
 
4
 
! Отговори
Един от БНС-то преди 6 дни
126
А аз зная,че Расате много си пада по гейове-той самият е такъв,само че не иска да си признае! Много бръснати глави тангристчета си падат по ***.я на Расате,както и той по техния!
117
5
 
24
 
! Отговори
Хех преди 6 дни
Къде го сега Бай Тошо че да видите един парад... От Новачене до Белене и малко ще ви бъде! 100 гори бой и после по една мотика 8- ми номер и веднага ще ви се оправи ориентацията. Какво ви е на правата - така и не разбрах, а относно това кой как приема тая cбирщинa - и 100 парада да има е все това си е. И какво ще обясняват хората на малките си деца по тротоарите на 10.06.? Че сте на карнавал ли? То вие сте тези които притесняват хората и срещу вас трябва да има демонстрации пeдaли дoлни.
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре, разбрахме, че ако няма пари - няма и купон за прайда.

Ама като ви се купонясва - ами финансирайте си го сами бе! Това с дарителската сметка е просто жалко!
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е к'во,преди няколко години марешки си купи сгрдадата на пощата във Варба. Дори и сега има огромню негова снимка върху фасадата.
114
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Някой да хакне дарителската сметка и да даде парите за деца с проблеми! Ще почерпя!
113
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ха-ха-ха, че и дарителска сметка има! А по сто тояги на голо, че да ви мине? Бах ти продажните копеЛенца. Не сте обратни, объркани сте и никакъв парад няма да помогне.
112
0
 
16
 
! Отговори
Американ преди 6 дни
"има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло" -- демек България няма проблем с педератията и подобните, нито обратното и всякакви опити на "чуждестранните медии и лидери" за намеса са вредно натрапничество което трябва да се отстрани. Най-добре да се ограничи чуждестранното финансиране на всякакви НПО, плюс всякакво финансиране да идва единствено от членски внос..