"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
167
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.


167
Напиши коментар Коментари
33
2
 
22
 
! Отговори
до 35 преди 1 месец
Тези хора ми пречат само когато решат да навират порно парада си в лицата на другите. Кому е нужно? Кой изобщо нарушава правата им? Единственият резултат от гей парада е, че кара хората да намразят хомосексуалните, това добре ли е?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирате ли,че колкото повече пишете за тях и ги псувате по форумите,толкова по-значими се чувстват. Те това искат и вие им помагате.
Ако никой не им обръща внимание,след година-две,няма да има нито паради,нито нищо.
31
2
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 1 месец
До Пак до Стамат
"Наистина имаш нужда от психиатър!!!"
6te se radvam da mi preporu4a6 edin. Ama da e dobur ;-)
30
1
 
16
 
! Отговори
продължение на 28 преди 1 месец
Четвърто, гей парадът по същество е порно парад, което означава че трябва да се провежда при затворени врати и да е забранен до 18 г.
За финал: Резултатът от гей парада е, че кара хората да намразят хомосексуалистите и противопоставя различни социални групи. Гей парадът вреди много на хомосексуалното общество.
ПП. Хомосексуализмът е сексуална патология.
29
19
 
2
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Не разбирам какво ви пречи толкова различната сексуалност на някои хора. Уж ще християни а сте готови да убиете хомосексуалните хора само защото вижданията ви за "нормална" любов са различни. Знам че няма да получа нормален смислен отговор на питането си но все пак стискам палци някой да ми обясни какъв точно е проблемът на българина с хомосексуалните.
28
2
 
2
 
! Отговори
Пак до Стамат преди 1 месец
Наистина имаш нужда от психиатър!!!
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Какъв е този шум навън, Джон.
- Гей парад, сър.
- Какво искат?
- Еднополова любов, сър.
- Кой им забранява?
- Никой, сър.
- Тогава защо викат?
- П...асти, сър.
26
1
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 1 месец
До Berlin
"мога ли да се даря целия за прайда?"
Razbira se. Samo ne zabravqi sled tova da ni pokaje6 video ot subitieto :-D
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Г*й парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър.
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър.
- Тогава защо крещят?
- П*д*р*си, сър...
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ники "Някой знае ли да Плевнята ще е водач на гей-парада??"

Не. Благо Джизъса ще е.Влюбен е в правилния мъж. Наскоро обяви,че Путин е най-красивия мъж на света.
Щом младите се харесват,нека да се вземат.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо: Кой изобщо е чул за нарушаване правата на хомосексуалистите?
Второ: Целта на гейпарада е не да прокар идеи, или да се бори за някакви права - целта му е да провокира хората и да изкара на улицата онези другите, с бръснатите глави, които са другата страна на същата монета.
Което води до третото: Гей парада е вербална агресия, нарушаваща правата както на обикновените хора, така и на хомосексуалистите.
22
0
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 1 месец
мога ли да се даря целия за прайда?
21
13
 
3
 
! Отговори
до Стамат преди 1 месец
А какво би направил ако синът ти стане гей без да те пита, както и аз не съм питал хетеросексуалните си родители дали са съгласни? Ще го разстреляш ли???
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе докога ще ни занимавате с тия пропаднали типове и извратеняци.
Все пак и деца ви четат.
19
4
 
5
 
! Отговори
Гурбетчия преди 1 месец
Най-после нещо и за мен!
18
2
 
12
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
много "ЗА"!!!! Обожавам ге*йовете!!! Даже искам педе*растията да се популялизира на макс!!! Колкото повече болни, изнежени, объркани, подивели педе*расти има - толкова повече самотни и незадоволени девойки ще останат за нас истинските мъже!!!!! Ама виж прайдове майдове, няма да се разберем - да ходят да си парадират някъде където не пречат на движението по улиците, в гората например! За лиз*бийките само хубави неща! Другите неопределените - в цирка!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новите еврохейски ценности. Сега така е модерно.
16
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Въобще не ми пука кой с какво си бърка в ануса!
15
0
 
15
 
! Отговори
Надето преди 1 месец
На мен не ми пука със сигурност.
14
2
 
26
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
2000 година ЕС премахва гейовете от графата болни хора.
Значи: за един ден се излекуваха толкова много психично болни извратеняци.