Васил Божков купи Телефонната палата. За музей

Сградата, паметник на културата, ще стане дом на уникални експонати
Обновена: 19 май 2017 16:43 | 19 май 2017 16:37,
54
Васил Божков купи Телефонната палата. За музей
Снимка: архив "Булфото"

Бизнесменът Васил Божков купи сградата на Телефонната палата в центъра на София. Той планира да я превърне в музей, стана ясно от съобщение на "Нове Холдинг" до медиите.

От БТК потвърдиха новината. В съобщение до медиите бе разяснено, че сградата е била продадена чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура. Договорът за продажба е бил подписан с участника предложил най-висока цена.

Процедурата е започнала в началото на март и преминала при засилен интерес с преобладаващо българско участие.

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, се казва още в съобщението.

И купувачът и продавачът обявиха, че сградата, която е паметник на културата, ще бъде превърната в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно наследство.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в информацията от "Нове Холдинг".

В момента екип от експерти и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Плановете за музея ще бъдат представени на обществеността в рамките на тази година.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Борисов и Цветанов просперириат хора като Дебелян, Златев, Черепа Божков, Гелосания Домуз, Джуджето от Микре, Ковашки ... абе все именити бизнесмени.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой нещо да е чул за умните и красивите ?Само питам - за един приятел тука ...
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това вече е подигравка с българите. Обаче като управляват Тиквите, машите на Олигархията ще е така.И ще ви намалят още и минималната работна заплата. За да може изедниците, приятели на премиерчето да богатеят още повече.
2
19
 
3
 
! Отговори
Ицака преди 6 години
Страхотна новина!!! Радвам се, че все още има истински българи в тази държава.
1
17
 
6
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Браво имало българи тук все още