Киро Японеца дал ?680 000 за Двойната къща. Бутна я!

Не натискал собствениците, те сами го помолили да му я продадат
62
Киро Японеца дал ?680 000 за Двойната къща. Бутна я!
Снимка: Булфото, архив

В края на април тази година една емблематична за центъра на София сграда отиде в историята. Багери сринаха Двойната къща на бул. "Васил Левски".

Още по темата

Собственикът й - бизнесменът Киро Киров, известен като Киро Японеца, призна пред bTV, че не съжалява за сградата, защото според него не е била паметник на културата.

"Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на "Двойната къща", защото не е паметник", отсече той.

По думите му няма как да бъде задължен да я възстанови. Той обаче посочи, че планира да изкупува и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение.

Двойната къща на Митови е построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. е определена за архитектурно-строителен паметник на културата, а на 11 ноември този статут беше отменен след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности и подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Според становището 110-годишната страда стои "чуждо и нехармонично" в средата около нея.

През 2005 г. Киров започва да търси начини да купи имота и го придобива от различни собственици. Твърди се, че това е станало със заплахи и за смешни пари.

През 2014 г. той внася в Столичната община план за реставрация на сградата, който така и не се реализира. Следват пожари, които, според съседи, не са случайни. Киров не е санкциониран нито веднъж, че не поддържа сградата.

Киро Японеца обаче отхвърли всички обвинения. Той посочи, че не е купил сграда паметник на културата, защото тя не е имала категоризация.

След като от 70-те години къщата фигурира в списъците "за сведение" и не е обявена за паметник от национално значение, значи не е паметник, обясни той.

Киров призна, че в друга държава може би нямаше да може да я събори, но във Виена, например, където целият център е паметник на културата, общината се грижи за фасадите. Според него така трябва да е и у нас.

За пожарите в сградата той заяви, че са случайни и обясни, че имал големи проблеми с клошари и други хора, които влизали там.

Отрече да е оказвал физически или психически натиск на собствениците, напротив, те сами го помилили да я продадат. Освен това не бил платил 125 хил. лева, а 680 хил. евро – по банков път, за което има съответните документи. Самият имот не струвал толкова.

"Тази земя не е открадната, тя е платена по банков път със законни пари", каза той и добави, че хората, които го обвиняват, трябва да излязат с лицата си.

За думите на бившия министър на културата Петър Стоянович, че преди четири години са му предложили 100 хил. лв. подкуп, за да промени статута на "Двойната къща", Киро Японеца отрече да го е познавал, още повече да му е предлагал пари. Не бил виждал и Вежди Рашидов на живо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Задължителни мерки! преди 6 години
На бившите собственици на тази къща - 10 тояги на голо заради това, че са продали такъв имот на тъмнозелен швед. После, за назидание, конфискуване на половината пари, които са взели от продажбата.На *** - 20 тояги на голо, да възстанови къщата и да внесе в хазната, под формата на глоба, два пъти повече пари отколкото е дал, за да купи имота. За да се научи да цени достиженията на цивилизацията, а не само да се присламчва към тях и да ги руши с цел да си пълни тумбака!
52
0
 
0
 
! Отговори
До рашо преди 6 години
Ти от Украйна ли си бе темеру.т? Това не е български език.
51
0
 
1
 
! Отговори
На кратко продължава преди 6 години
Междувременно може да са се посменили леко нормативната база(те законите в бг ако решат ги менкат всеки месец). Може да се е сменил кмета, главния архитект, министъра и т.н. според мен, най удачното решенение е запазване на фасада, покрив и архитектурни детайли (защото има УНИкални сгради пред разпад). Да се помогне на собствениците (проекти ли, строителство ли.. Все с нещо) НО! Със абсолютната забрана да продават, подаряват, или отдават под наем за срок от да кажем 30 години.
50
0
 
2
 
! Отговори
На кратки продължава преди 6 години
И така, излял си една торба пари и вече щастливо си вкарал проектите в НИНКН. Чакаш... Нищо... пак чакаш..прекипява ти и почваш...телефони, мейли ....Добре господине... После мълчание. Година. Търсиш връзки, ама малцина ги имат...в един момент теглиш една цветна или оставяш паметника да го погълнат бурени, или се чудиш как ПОНЕ да не е паметник че да го оправиш. И когато си щастливо съгласуван от мухлясалата НИНКН.... Паметника вече наистина е за събаряне, щото проекта ТИ е НЕприложим.
49
0
 
0
 
! Отговори
На кратко преди 6 години
В бг има малцина архитекти, които и да искаш да ти направят проект за реставрация и консервация ще те одерат с такива цени, че си е,ало м,м,ата. Второ тежка е работата и на конструктора. Ами ако там няма вътрешна вик и ел инсталации? А противопожарните изисквания? Да кажем, че си платил и вече имаш проекти. Попадаш в НИНКН.... О боже! Ада ще ти се види рай! И там ще те дерат или ще те протакат...докато ти ум зайде.
48
0
 
4
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
Всъщност статията насочва прожекторите към новият собственик,оставяйки в сянка Министерството на Културата.Като паметник на културата,всеки обект си има пакет с документи,в това число и финансови разходи които се водят на държавен отчет.Киро го оставете,той е избраният да унищожи сградата,за която са ,,Похарчени'' много държавни средства/на книга/. ДАНС да провери колко пари е глътнала тази къща,понеже се вижда че там не е забит и един пирон.Прикриване на крупна кражба е това.ДАНС да не се ослуш
47
4
 
2
 
! Отговори
рашо преди 6 години
киро е еродирант човеки аз съм работелза него още едно време и никога не лажи и паре даваше и е бизнестмен
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога България ще бъде съсипвана от хора без грам култура и съмнителен бизнес. Този не случайно го гърмяха, но липсата на правосъдие и алчни хора по високите етажи на властта водят до това. Ясно е че на този Киро не му пука за старини защото той не разбира с елементарното си мозъче какво означава това. При работещо правосъдие всички сложили подпис и извадили сградата от списъка с паметници щяха да отидат в затвора.
45
4
 
1
 
! Отговори
рашо преди 6 години
киро президент
44
4
 
3
 
! Отговори
рашо преди 6 години
човка се мичи да пуправи памтниците на колтората вие сета плуватеи се мучите да го праите резил тои трява даи президент
43
1
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
Хубава сума и ако са и платени и данъците.........?!Дали и как са правени проверки от данъчните през годините на "демокрация"?
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Кире Джапанезеца не е дал тези пари за развалината, а за мястото . Безнес ! Нали само за това се мечтае ? Развитие, бизнес, инвестиции !
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като толкова много сте се загрижили за развалините - "паметници", защо не събрахте по левче и сега щеше наистина да е паметник на културата ?! Или е по-лесно да задължиш частника да хвърли милиони за твой кеф ?
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...една емблематична за центъра на София сграда отиде в историята. " Една развалина, която не прилича на сграда и никой не знае за нея !
39
1
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Скийте Божков Черепа и се досетете за Киро Японеца! Нъл ви думах за политиката на Тоталност на ГЕРБ? Думах ви. Активизацията на тия "безнсмени" по време управленията на ПП "ГЕРБ" не е никак случайна.
38
4
 
1
 
! Отговори
рашо преди 6 години
киро японица президент
37
0
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"Според становището 110-годишната страда стои "чуждо и нехармонично" в средата около нея."Тия разхождали ли са се някъде, където има ново строителство? Че то всичко е "чуждо и нехармонично" все едно архитектите са били на наркотици, докато са проектирали.
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има бизнесмени с прякори няма напредък.
35
1
 
11
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Защо реституирани сгради паметници на културата могат да се изкупуват от частни лица, а не само и единствено от държавата?
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза един бивш министър на регионалното развитие, милионите помитат всичко по пътя си.