Отворени врати: Западната порта на Антична Сердика

Предстоят проучвания в южна посока, има и планове за разширяване
25 май 2017 13:15,
1
Отворени врати: Западната порта на Антична Сердика
Снимка: Bulgaria ON AIR

След продължителна реставрация Западната порта на Антична Сердика отвори врати. От 24 май столичани, както и посетителите на София могат да разгледат отблизо останките.

Борис Чилев, директор на Музея за история на София, сподели пред Bulgaria ON AIR, че проектът е на Столична община и е реализиран с помощта на спечелено финансиране през 2015 година по програмата БГ08 за Антично наследство и съвременни изкуства.

"На този етап е експонирана северната кула, предстоят археологически проучвания в южната посока, където се намира и южната кула на Западната порта. Също така има планове за разширяване и в източна посока, където бяха разкрити части от раннохристиянската базилика с изключително ценна мозайка", допълни Борис Чилев.

Западната порта на Сердика е част от археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец", в който влиза и комплексът, известен като "Ларго" - пространството между пл. "Независимост", бул. "Княгиня Мария Луиза" и метростанция "Сердика".

Всеки, който желае да се разходи из територията на Антична Сердика може да го направи всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а за в бъдеще се предвижда вратите да бъдат отворени за посетители и през почивните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Крадеца на мечти преди 6 години
Браво !