Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото

Ще има мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк
28 май 2017 15:46,
191
Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото
Снимка: Булфото, архив

"Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Сагата с паметника се точи вече няколко години.

Преди година и половина Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, припомня "Монитор".

Самият Старчев заяви, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда. Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с проф. Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет. Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа.

Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България”. Фигурите от монумента на Старчев пък ще бъдат отнесени за съхранение в Музея на история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул "Дондуков", Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя. Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул "България", във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени. От "Московска 33” предлагат още на всички автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилича на стена за катерене с малко усилия ще стане чудесно
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето затова никой в Европа не ни уважава! От 14 век нямаме история! Всичко се руши, като се мисли че е изтрито от историята!В Берлин има Роза Люксембург улица, Карл Маркс алея и т.н. Не мога да покажа на детето си паметници от преди - "лоши" или "добри"
157
1
 
0
 
! Отговори
ззз преди 6 години
"Наблюдател", имах абсолютно същата идеяПерфектни маршрути за катерене, като може да се направи маршрут "комунизъм", маршрут "демокрация" и т.н., с които да се показват различни периоди от историята на страната, като паметника като цяло и фигурите се запазят. Катерщият "преминава" през различните периоди от историята и намира собствения си път нагоре.....Сега? Сега ще заменим една руина с гробищен парк. Мемориалът трябва да се възстанови, но мястото му не е там...
156
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Можеше с този паметник да се постъпи много по-практично и умно. Конструкцията да се използва като основа на стени за спортно катерене с различна сложнаст, а самите фигури да се запазят. По-този начин щяха да се постигнат поне 3 цели : място за катерене, атракция за преминаващите, превръщане на паметника в инсталация.... А съвсем не между другото, паметниците не са виновни за каквото и да било, а се отклонява вниманието от хората които са наложили построяването им!
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kakyv pametnik be. Ckrab. sramota za stolizata.
154
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Голям тарикат туй Старче (в)! Иска да се намърда като консултант и да смучи. Пък може и обезщетение да иска, ако му повредят фигурите, ще кажеш, че са негова собственост. Ей, затова не върви България, защото сме орел, рак и щука.
153
3
 
4
 
! Отговори
shrek преди 6 години
Старчев да го обесят на некадърното му творение!
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещият Паметник на българската азбука до Софийски университет,ще стои много по-добре,отколкото този в момента,който е паметник на съветската окупация.Путин не зачита българската история,защо ние да зачитаме съветската?
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже окупаторите на 5 септември не са нодили боеве на територията на българия им се наложило да пренасят трупове на загинали съветски войници от Неготин - Сърбия. Единствените загинали съветски войници са от пиене на метилов алкохол на пристанището в Бургас. Разстреляли преди това българския пазач ,сойти не им давал да пият защото е отровно!Товаотмен за ***
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен168 Все пак,България е била съюзник на Хитлеристка Германия...в което Русия непрекъснато ни упрекваше,дори ни окупира,когато вече бяхме обявили война на Фашистка Германия и дали жертви на фронта срещу нея.Паметник на жертвите от бомбардировките на СССР край Варна трябва да има,това сигерно.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен167 България е държава от 7 век до днес,под едно и също име.Когато тя е била държава,Русия и Сърбия не са бири на картата,като държави.Като премахнем паметника на съветската окупация,ще поставим на неговото място паметник на българската азбука.
148
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Е,поне един паметник на загиналите от балканските войни и първата световна да има в София.Интересно кога новоизпечените"демократични"управници,ще отбележат /и отпразнуват/както трябва вековния юбилей от героизма на българските войни?Защото 2012г "празнуването"беше много тихичко,сакън да не обидим съседите и западните хм,"партньори".Иначе много патриоти се намъкнаха в парламентО,хайде и от тях някаква полза да има,ако имат *** де.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен162 И да сложиш на мястототна ,,съветската окупация,, ,паметника на ,,загиналите американско летци ,, бомбардирали София и България.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен164 А България кога премахвате ?
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен165 От СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ И СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ . Св. Климент от Трънско ли беше ?
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До камъните падат 163 Точно!На мястото на паметника на съветската окупация до СУ,да поставим Паметник на българската азбука.Трябва всенародно движение и подписка,за да стане това действителност.Така,може би Путин ,ще запомни откъде руснаците са получили писменост и православна просвета.
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наблюдател 161 Какво значение има с какви пари е строено нещо,което стърчи грозно и става опасно за преминаващите покрай него?Премахва се,съвсем логично.
142
3
 
3
 
! Отговори
камъните падат преди 6 години
Паметник на съветската азбука и християнство - това е нужно на негово място...
141
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после,премахнаха "***",който бе паметник на зловещото и мрачно комунистическо"творчество".Остава да преместим и паметникът на съветската окупация до СУ.След като Путин се подигра с българската история,той няма място в центъра на София.
140
7
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Нещо строено с Държавни пари НеСеБута!!!Историята независимо каква е тя трябва да се съхранява и пази !!!Те и Държавната Библиотека бутнаха вкопаха 10 000лв злати лева и после се оказа че там ще е хотел София ул Гурко!!!Бутнаха мавзолея сега е кафе кебапчийница и бутки за химическа тоалетна 21век ,,,,,