Стъпка по стъпка, столичният зоопарк – европейски

Кметът Фандъкова откри разширените клетки в сектор "Хищници"
16 юни 2017 15:45, Анисия Иванова
8
Стъпка по стъпка, столичният зоопарк – европейски
Архив: БУлфото

Новите 6 клетки в Столичния зоопарк са първото разширение и дават на животните от сектор "Хищници" между три и пет пъти по-голяма площ. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на новите клетки.

"Това се вижда и с просто око. Знаете какво беше пространството, в което тези огромни и интересни животни трябваше да се разхождат. Сега те самите са още смутени. Трябва да го знаят посетителите, защото и за тях това е изцяло нова обстановка", коментира Фандъкова. Тя поясни, че разширението на местообитанието на животните в зоопарка е започнало.

По думите на кмета проектът за реконструкция на зоопарка е изцяло съгласуван с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). "Това беше много важно, за да може нашият зоопарк да се включи в общата мрежа“, каза тя и уточни, че това позволява размяната на животни. Стойността на проекта е малко под 1,4 млн. лв. общински средства.

По думите ѝ следващият етап е напълно готов проект за сектор "Примати". Фандъкова уточни, че преди са ремонтирани входът на зоологическата градина, изграден е паркинг, езерото е почистено преди няколко месеца. По отношение на цялостната реконструкция на зоопарка е необходимо по-сериозно финансиране и такова се търси.

"Търсим начин да се разшири и паркингъг на Столичния зоопарк", каза Фандъкова. Забавянето идва от това, че повечето от терените около зоопарка са частни, а част от тях са и общински.

Зоологическата градина за първи път от създаването ѝ през далечната 1984 г. прави реконструкция с такъв мащаб, а инициативата се реализира изцяло с общинско финансиране, допълни директорът Добромир Бориславов.

Столичният зоопарк трябва да започне да прилича на зоологическите градини във всички европейски столици и тази реконструкция е началото на този процес, смята той.

Столичната община иска да направи зоопарка съвременен и модерен, който не отстъпва на европейските, каза заместник-кметът Йоана Христова."На финална фаза сме на съгласуване на големия идеен проект за цялостната му реконструкция, каза още тя. За тази цел се провеждат консултации с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Христова поясни, че вече има избран изпълнител за последващия етап - за сектора на приматите.

"Моята надежда е, че следващите години всички ние ще започнем да виждаме естествените местообитания на животните такива, каквито те трябва да бъдат, с всички сектори, които са предвидени", коментира Христова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До Анонимен (3)Или българите асфалт не ядат или малко бил асфалта. Я първо се разберете на какво становище сте та тогава коментирайте. Че сериозно ставате за смях с тези некоординирани оплаквания за щяло и нещяло. То след откриването на магистрала Люлин и коментарите че 28 км. не са нищо всичко заприлича на онзи виц "За *** сине и това е нищо" като синчето питало баща си какво е това между краката на коня а майката побързала да му отговори "нищо не е" ... Така де все недоволни бре...
5
3
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Какво значи европейски зоопарк - с гей-двойки в клетките и докарани малки от сурогатна майка?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*участък
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното откриване...Като вчера във Варна. Бате ви Бойко дойде да открие ремонтирания очастък на Аспарухов мост. "Огромен" ремонт - цели 30 (тридесет) метра нов асфалт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понятието животно и понятието човек тябва да бъде отново дефинирано.Някои ***, могат да проявяват съчувствие към болката на другите видове,което липсва при някои хора.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зам. председателят на парламента Цвета КараВиетнамчева, в действие.