За паметника пред НДК: Разруха или политика го пращат в историята?

Според архитекти монументът е безопасен, а премахването му е "малоумие"
21 юни 2017 09:05,
50

До дни ще започне демонтирането на паметника "1300 години България" в парка пред НДК. Това обявиха в края на май от Столична община.

Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани.

Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

"София не стана европейска столица на културата. Хората отвън осъзнаха, че столицата ни се развива по друг начин. Около площад "България" (пред НДК) се появяват толкова много сгради, че не остана място за някои политици да си построят небостъргач. А този паметник е на удобното за това място. Зад деконструкцията стои политическо малоумие“.

Около това мнение се обединиха архитект Димитър Димитров от "Граждани за София" и архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Не само не трябва да се разрушава, а дори да се доразвие, да стане "Дървото на живота на България". Стига се до такива проблеми, защото общинския съвет няма поглед за културното развитие на града", каза Димитров.

Според Делчев слуховете за опасността от падащи предмети за хората от рушещия се паметник са кухи, а състоянието на монумента е целенасочено занемарено.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент занемарявайки го нарочно", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
Ангел Николов, истор преди 6 години
Осмоъгълния петохуйник - така го нарекоха софиянци още при откриването му, когато беше закърпен с мукава, за да бъде открит недовършен и разпадащ се от Тодор Живков - е срам за българското изкуство. Тази подигравка с българската история, на чиито връх беше поставена мутрата на диктатора трябва час по-скоро да изчезне в небитието.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нея ли беше описанието "шестоъгълен петоуйник"?
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази гадост трябваше да бъде махната оттам още преди поне 10 години и да бъде възстановен паметника на загиналите български войни, които комунистическите *** разрушиха.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това още докато беше ново беше ужасно грозно, а сега е направо... Да махат тази перверзия оттам. Това е паметник на бездарието на "твореца" с партиен билет и гавра с българската история.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после тази комунистическа миазма в центъра на София ще бъде премахната. Това е най-грозното нещо, което може да съществува. Да се възстанови разрушеният паметник на героите, дали живота си във войните, който беше на това място!
41
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Естествено че е политическо събарянето му. Тези дето непосмяха с пръст да пипнат комунистите /СДС и ГЕРБ лидерите/, имитират борба с комунизма събаряйки паметници! Само че за тяхно сведение не паметниците носят вина, а хората от които е зависело построяването им! Но те много добре го знаят! Проблема е в тези дето се вързват постянно и се ловят като "шарани на гола кука" на *** им простотии! То трябва и малко човек да напъне "нещото" дето се намира над очите му!!
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете, че е грозно- то е мега опасно и ум не ми побира как може нещо такова да се намира необезопасено в центъра на столицата.. който милее за грозното желязо- да легне под основата и да чака да бъде сплескан, но без да пищи много, много.
39
3
 
7
 
! Отговори
Мутрата преди 6 години
си мисли, че е над Ботев и Левски1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ :1."Върви, народе възродени" - Стоян Михайловски 2."Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" Христо Ботев3."Времето е в нас и ние сме във времето" - Васил Левски
38
6
 
15
 
! Отговори
K.K преди 6 години
Всичкото комунист от СБХ е строено да брани недомислието на В.Старчев! Кумунисти, начело със Светлин ( Тъмнин ) Русев са инициаторите,това е тяхна рожба! Хора, съборете тази грозотия,изпратете комунистите в историята!
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КалинИменно! Не е редно провинциалисти да предявяват претенции и да правят изказвания за неща, които не се отнасят към тях по никакъв начин. Претенциите- обратно на село, на 99% от софиянците им се повръща от грозното опасно нещо, наречено паметник.
36
2
 
8
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
До Анонимен 18:"Разрухата ,разрухата и заличаване на народната памет . Щом демократите цензурираха Ботев , обезличиха Левски и поругаха гробовете на избитите ни деди през робството , получихме ,,владичество и съжителство ,,и махнаха ,,три синджира роби ,,значи миналото е страшно за тях ."Защо си спомням, че хипотетичното тяло на Левски от църквата Св.Петка-Самарджийска е изхвърлено имено от комунистите и сега няма как да се направи ДНК анализ и да се сравни с косата?!?!
35
10
 
7
 
! Отговори
1300 ГОДИНИ ИСТОРИЯ преди 6 години
са трън в очите на колониалната администрация опоскала България и направила я треторазрядна страна в ЕС. Паметникът с безмъртните цитати от Ботев и Левски, трябва да бъде разрушен, за да може бедните българи да търпят своеволията на мутри и олигарси и да се скитат като клетници да работят за по пет евро на част като чистачи по паркинзи и келнери.
34
3
 
10
 
! Отговори
shrek преди 6 години
Да обесят Старчев на него!
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващото, което щели да премахнат *** НПО-та е църквата-пантеон в Батак. На нейно място щели да строят джамия.
32
7
 
16
 
! Отговори
Да преди 6 години
Най-накрая, без съмнение най-грозният недодялан паметник в града. Още когато е бил нов е бил грозен и без идея. Ръбата идиотщина.
31
6
 
5
 
! Отговори
Lucy преди 6 години
До АнонименВ Шумен има възстановен такъв паметник,който му е мъчно да ходи до там. Паметника в центъра до НДК е недоразумение. Може би нещо като камбаните "Знаме на Мира" и много фонтани цветя и дървета е необходимо там.
30
10
 
15
 
! Отговори
отмъстителни сме преди 6 години
Че е грозен, грозен еЧе е политическо, политическо е(премахването)В много малко страни в света го има това да се събарят и премахват паметници, затова ще си стоим в третия свят дълго време.
29
9
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
същите тия ще викат "къде е държавата" като парче от фундамента убие някой беден човечец който просто минава от там.
28
7
 
19
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Всеки, който се застъпва за това нещо, очевидно не е израстнал наоколо. Не познавам софиянец, който да иска този "паметник" да остане там. Стига са проказвали, ами да го махат най-сетне!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези са архитекти,колкото Йоло Денев е космонавт!Ама иначе самочувствие в излишък!