Агресивен "фотограф" снима момичета в София, налита и на бой

От МВР безучастни – снимането било позволено
26 юни 2017 10:48,
62
Агресивен "фотограф" снима момичета в София, налита и на бой
Снимката е илюстративна. Кадър: flickr

Млад мъж преследва жени в столицата, за да ги снима против тяхното желание вече години наред. В последно време агресивният фотограф налитал и на бой.

Мъжът с фотоапарата избира оживени места в близост до спирки на градския транспорт, за да търси своите жертви. Ако те откажат да бъдат снимани, той ги напада и с удари.

Атаките се случват по всяко време, в различни столични райони, понякога се повтарят. Броят на нападнатите момичета е неизвестен. Знаят за отделните случаи и на други, защото се свързват чрез социалните мрежи.

"На спирката на Попа, той се изпречи пред мен и ме снима. Когато поисках обяснение какво прави и пожелах той да изтрие снимката, той мълчеше през цялото време. Налетя на бой. Удари ме и ме нарита. При което аз се уплаших и реших да избягам", разказва една от жертвите.

Засичала го е и друг път да тормози друга жена: "Мъжете наоколо останаха напълно безучастни. Аз бях единствената, която се притече на помощ. Отнесох един лакът в лицето", разказва момиче пред bTV.

Как изглежда агресивният "фотограф"? "Не много висок – около 1,75 м , слаб, спретнат вид, матова кожа, тъмна коса и набола брада".

Попадналите в негови кадри се страхуват за безопасността си, защото не са ясни неговите мотиви.

Засичат го и пред училище преди 2 години. Тогава от 134 СОУ подават сигнал в полицията, който е придружен с показанията на няколко ученички. Задържан е млад мъж. Разследващите изземват камерата и лаптопа му. Снимките, които откриват там, не са порнографски, заради което и го пускат.

От тогава оплаквания на жертви в МВР няма. А фотонападенията продължават и стават по-агресивни.

От МВР коментират случая, тъй като нямали официално подадени сигнали в последните години. Оттам допълниха, че снимането не е престъпление и не могат да вземат отношение.

Юристите обаче са категорични – независимо от празнотата в законодателството, снимането без позволение и причина е нарушаване на личното пространство.

"Едно тенденциозно и нарочно снимане на хора би могло да представлява нещо като тормоз и е противоправно. Ние нямаме една обща уредба на понятието тормоз." Тормозът" се прилага само по отношение на Закона за защита от дискриминация", коментира адв. Александър Кашъмов.

Той съветва жертвите да си търсят правата по два пътя – единият е свързан със защитата на неприкосновеността, а другият е по линия на нерегламентираното събиране на лични данни.

Начините жените да се защитят не са много и са невъзможни без намесата на полицията, която да установи самоличността му и какво точно е заснел. А това отново ги вкарва в омагьосан кръг.

Жертвите са категорични – става дума за тормоз, който често от психически се превръща и във физически. Въпреки това разследването по случая не продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: фотографагресиясофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 5 години
С този психопат съм се серщала вече няколко пъти. Привидно не изглежда опасен. Най-вече стои в Приморско Днес бях снимана и за малко щеше да ми налети на бой добре че имаше мъже. Но не мога да повярвам как не е в затвора след нападенията които е извършил. Това ли е днешното правосъдие в България днес ? Днес ще съм аз друг ден може да бъде някое малко дете и тогава какво пак ли ще си затваряме очите ?
55
0
 
0
 
! Отговори
1312 преди 6 години
До Анонименtiho e starshi ni sa obqsnqay
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дани, не слушай тук всеки смотан.Първо полицията как се казват и им записваш имената и баджовете.След това им казваш моментално на патрулните, че искаш да издирят, заловят и установят извършителят който те е блъснал и снимал и им казваш, че ако не го направят ще подадеш жалба в съответното рпу срещу двамата за престъпно бездействие.когато го намерят изтриваш лично снимките икараш полицията да напише протокол предупредителен да не те снима а ако го направи пак имаш просъо съд с документа.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
играйте му една ръченица и ще спре да снима.
52
0
 
1
 
! Отговори
До Дани преди 6 години
Докато разговаряхме, на същия балкон се появи жена и мъжът, който я е видял да плиска легена, каза, че е тя, същата.Тогава полицаите ми казаха:"Ние сме длъжни да напишем доклад за всяко произшествие, което се е случило по време на дежурството ни и ще напишем за Вашия случай. Но и Вие подайте жалба." След време получих отговор, че е направена проверка и се оказало, че жената е с психични отклонения.Затова се учудвам, че във Вашия случай полицаите не са реагирали. Вас са Ви бутнали, паднала сте!
51
0
 
1
 
! Отговори
До Дани преди 6 години
Много се учудих, когато прочетох Вашия коментар.Преди време ми се случи следното. Вървях по една от преките на голям булевард в центъра на София, когато изведнъж ме обля вода. После нещата се развиха като на кино. Само на няколко метра от мен, по съседната пряка се зададоха двойка патрулиращи полицаи. Докато обяснявах какво ми се е случило, към нас се приближи мъж, който се е намирал на около 20 м. от мен, когато ме поляха. Човекът посочи от кой балкон жена е плиснала леген с вода. Продължавам
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДаниЗначи в София, пред очите на свидетели някой може да те бутне така, че да паднеш на земята, а полицаите, които се намират наблизо казват, че не могат да направят нищо?!Мисля, че човек трябва за всеки случай да попита адвокат на какъв член от закона да се позове, когато изисква от полицаи да се намесят.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Az sushto sam go vijdala minalata godina avguat mesec vThe moll na carigratko tykmoSe kachvah po eskalqtorite i burzah za sreshta i v sushtoto vreme tochno chovek ot opisanieto v sushtiqt moment slizashePo susednite elskalatori i vidqh kak mi shtrakna dva kadara obache az sam dosta nabludatepna i vupreki che moite eskqlatori bqha za gorno kachvane burzo sleznah nanadolnishte , hvanah go izvih mu rakata doata silno i mu kazah vednaga da iztrie snimkite , toi gi iztri ,sled tova pobqgna
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дани , полицаите са ти го казали , какво повече искаш - на обществено място няма забрана за снимане Нямаш право да искаш да трие снимката Кой освен полицията искаш да ти го повтори че да разбереш - излезеш ли от дома си ,нямаш лично пространство , не може да искаш да не те снимат или да трият снимката
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ПОЛИЦАИТЕ ПОЛУЧАВАТ толкова ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, ЗАЩО?
46
0
 
7
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Здравейте, аз лично съм ставала жертва на този "фотограф" и то няколко пъти. Два пъти в метрото - на спирката на Стадион Васил Левски и веднъж на Витошка. Последният път на Витошка се разхождах с приятелка и пак се появи той, аз му казах да изтрие снимката, той се държа нагло, аз го подгоних, той ме бутна и паднах на земята. Наблизо имаше патрулка, която ми каза, че не може да направи нищо. Мъжът отговаря напълно на описанието в статията.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е доказано, че нееднократно е налитал да бие и рита, значи налице е рецидив.
44
0
 
5
 
! Отговори
Продължавам преди 6 години
Заплашил я, че ако откаже,ще разлепят из целия град "нейните" голи снимки.В крайна сметка милицията спипала изнудвача.Оказало се, че той е част от малка група местни тарикати,които били изнудвали по същия начин и други жени.Е, къде е гаранцията, че "фотографът", за когото става въпрос в материала по-горе е извратеняк? Той може да се окаже изнудвач като онези отпреди повече от половин век, може да прави фотомонтажи и чрез тях да изнудва наивни момичета!Как може да се пренебрегва такъв вариант?
43
0
 
3
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
До Ирина ДочеваИ сега така ...... ги наричат ромите....
42
1
 
2
 
! Отговори
Йон Мамалигару преди 6 години
МВР ??? Те ще стачкуват !!! За пари...
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една възрастна съседка знам гнусна история отпреди повече от 50 г. Тази жена е от град от Североизточна България. В юношеските й години нейната сестра получила по пощата снимка, на която самата тя позирала чисто гола. По-късно се установило, че това е фотомонтаж - главата на тази жена била "монтирана" на чуждо тяло. На другия ден на служебния й телефон се обадил мъж, който й наредил да пусне при себе си човек, който ще я посети късно вечерта. заплашил, че ако тя откаже, ще разлепят /продълж./
40
1
 
10
 
! Отговори
Кого всъщност пази преди 6 години
родната полиция?Снимал е ученички. По закон е забранено снимането на деца без разрешението на родителите им.Ако някой 16-17-годишен извърши престъпление (грабеж, изнасилване, убийство), той бива третиран като "дете" и санкциите спрямо него са далеч по-меки или пък въобще липсват.Ако обаче извратеняк снима тийнейджърки, тогава престъпление няма. Те не са деца!А защо ги снима? Само за да маструбира ли, докато гледа фотосите?Или събира данни за типове, които се занимават с трафик на хора?
39
1
 
5
 
! Отговори
Ирина Дочева преди 6 години
Когат бях на 18 години (преди 47 години беше това) работих през лятото като екскурзоводка на руски групи и индивидуални немски и френски туристи. Когато те снимаха *** катуни по пътя, *** (така наричаха тогава ромите) ги захвърляха с камъни. Препоръчително е наистина всяка млада жена да носи отбранителен предмет със себе си. Ако се наложи да го употреби, това ще е самозащита.
38
0
 
6
 
! Отговори
Вуйчо преди 6 години
Не знам дали е психопат ами сигурно продава снимките на разни сайчета и агенции после...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния изперкал. И безсилната държава. Като има проблем се търси начин да се реши. Ако човек се справи сам, излиза виновен. Безхаберие в съдебната система. Да се реши какво да ги правят опасните луди. Умниците от които зависи това да си размърдат мозъците, не само да си получават пачките за седене и чесане по цял ден