Нова система пести до 60% от сметките за парно в София

Пробвана е в административни сгради, забавачки и училища
26 юни 2017 17:15, Анисия Иванова
36
Нова система пести до 60% от сметките за парно в София
Архив: Булфото

Между с 10 и 60% са намалели сметките за парно в сградите, в които “Топлофикация - София” през изминалия отоплителен сезон инсталира нова автоматична система. Услугата се нарича "Управление на енергията" и чрез нея потреблението се управлява от разстояние чрез специален софтуер. Това обясни Филип Фиков, началник на отдел "Дялово разпределение и енергийни услуги" в "Топлофикация - София" пред БНР.

Новата система е била използвана в три административни сгради, три детски градини и шест училища. Все още не може да се прилага в частни сгради, тъй всеки клиент има различни навици, докато в обществените има работно време и може лесно да се направи програма за потреблението. Освен че пести пари, новата услуга помага и столицата да е по-малко замърсена.

"Монтираме едно устройство в абонатните станции, това устройство изпраща сигналите директно до нашите офиси, където ние управляваме енергията, управляваме разходите на хората и в същото време не нарушаваме техния комфорт. Не е нужна първоначална инвестиция, а само нормално работеща абонатна станция", обясни Фиков.

Благодарение на новата система на "Топлофикация - София" за пестене на топлоенергия, сметките за парно и топла вода в 109-о Основно училище "Христо Смирненски" в кв. "Слатина" са намалели с 30 на сто.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 6 години
Че ревнем!
34
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Ясно, искат да монтираме устройство, с което те напълно да контролират (манипулират) данните за разходваното количество топлина и да плащаме, колкото те са преценили, че следва да платим.
33
0
 
5
 
! Отговори
Дялово разпределение преди 6 години
Тия всичките са за затвора. Еееей,ще се развърти ли нявга тоя ленив народ? Пфууууу....
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята система е най пестелива . Греея се от общите части и КОМШИИТЕ.ПЛАЩАМ само дялово отклонение от реалното и то по формулата на АЙНЩАЙН.НО ТОВА Е ЗА ТИЯ КОЙТО РАЗБИРАТ ОТ ФОРМУЛИ.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ МЕНЕ НЯМА РАДИАТОРИ И НЯМА И УРЕДИ ЗА МЕРЕНЕ. НЯМАМ И ВОДОМЕР ЗА ТОПЛА ВОДА. НО ТОПЛОФИКАЦИЯ ПРЕСМЯТА ОТОПЛЕНИЕТО ПО МНОГО СПЕЦИЯЛНА ФОРМУЛА, КОЯТО Е В СТРОГА ТАЙНА И МАЛЦИНА Я ЗНАЯТ.
30
0
 
7
 
! Отговори
Хайдутин преди 6 години
Прокуратурата иска да се занимава с всякакви медийни пушилка, но не и с реалната корупция по високите етажи. КТБ, Белене, П..И..Б.. - откраднати милиарди, осъдени 0! Справедливост само с линч!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента е момента да пестите от парно.Ама ТЕЦ бива да ви на бримчи парното.Че е вънка само 40 градусаЛадно е .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ СЪМ ИЗЦЯЛО НА СГРАДНА И МИ Е МНОГО ТОПЛО . ЩО ТО СЕ ГРЕЯ ОТ КОМШИИТЕ. С ТОПЛАТА ВОДА МИ Е ПО ДРУГО НЕ МОГА ОТ КОМШИИТЕ И ЗАТОВА СЪМ НА БОИЛЕР.АКО всички комшии минат на СГРАДНА като мен НЕЗНАМ как ще е .????
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 15 ТИ СИ СБЪРКАН . БАЙ *** НЕ КРАДЕ. ДОЙДЕХА МОСКОВСКИ *** И ВСЕХА СОБСТВЕНОСТА НА БЪЛГАРИТЕ И ПОЧНАХА ДА ИМ ДАВАТ АКЪЛ КАК ДА СЕ ПРАВИ СОЦ. ПЛАНИРАНО СТОПАНСТВО.А *** ПЪРВО ИМ ОБРАХА СОБСТВЕНОСТТА.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 23 НЕ СИ НАЯСНО СЪС СХЕМАТА В СОЦА.ТЯ Е :- ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ ПРАВЕШЕ НИКАКВИ ИКОНОМИЧЕКИ ПРЕСМЯТАНИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ БЕШЕ СЪС СУБСИДИЯ ОТ ДЪРЖАВАТА. КАКВОТО КАЗВАШЕ ИНТЕРПРОГРАМА / РУСКАТА, СССР ПЛАНОВА КОМИСИЯ В СГРАДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ ПО ПЛАНИРАНЕ. / ТОВА СТАВАШЕ. ВСИЧКО СЕ ПЛАЩАШЕ И ОТ ТИЯ КОИТО НЯМАХА ОТОПЛЕНИЕ. В КЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ЗАПЛАТИТЕ КОЙТО БЯХА МЕЖДУ 200- 300 ЛВ. ЩАТ.У Р А В Н И Л О В К А ДО ДУПКА С БАЛАНС ДА СМЕ ВСИЧКИ ЕДНАКВО БЕДНИ.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изтъргат тръбите на парното ще плащат само отоплението на комшиите и стълбите.и далаверата на топлинните счетоводители.И без софтуер става.Няма икономия пак.
24
2
 
3
 
! Отговори
Митак преди 6 години
НОМЕР 13 " А и всъщност климатиците са скъпи "удоволствия".Първоначална инвестиция с кратък срок на експлоатация, консумативи, ремонти. " ХАХАХАХАХАХА комунистическите ви глупости - край нямат ! Дори и за доказани неща - пак сте долни и лъжете. После ви били виновни ББ и ЦЦ - ама вие ще се затриете сами с кеф, *** :D :D :D Нито консумативи има, нито ремонти, експлоатация д/г колкото на апартамента, в пъти по-ниски сметки :D Пък вие му викайте духалка, прошляци комунисти
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 15. Ти май не си добре с мозъка. Как ще крадеш по татово време като парното беше на макс и нямаше никъде уреди за отчитане на топлината? Имаше си система за пълна мощност на топлоподаване и на месец ти струваше 16 лева. На радиаторите даже нямаше вентили дирекгно топлината влизаше в радиатора. През зимата отваряхме прозорците защото не се дишаше от жега. А сега мъръзнеме като първите андерталци. Хем мръзнеш хем плащаш баснословни цени.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще горят тези топлорайони бе, ***.
21
2
 
8
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Аз от топлофикация съм доволен. Ако никой в сградата не краде и няма много отказали се е супер. Приятно топло и не се занимаваш с покупка на уреди или ремонти.
20
7
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Ето ви начин за сваляне разходите:Забранява се със закон в България да се внася руски газ! Следва приватизация на отделните топлорайони и рязко падане на цената за услугата. Без да съм смятал,залагам каквото искате!
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единствения начин да се пести от топлофикация е като не се ползва
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че по време на комунизма никой не крадели топло. Кражбите започнаха по демокрацията. Отоплението на тристаен за месец беше 16 BG лева.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, вместо да сложиш изолация, инсталираш софтуер и така пестиш...Смяяяятай.....
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни лъжи, питам аз защо в държавни сгради парното е на макс и нямат винтил за контрол на топлината и най наглото е че прозорците отворени защото вътре в стаята е жега.