Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат

Надценените имоти се задържат и по година на пазара
Обновена: 28 юни 2017 16:17 | 28 юни 2017 15:30, Миглена Иванова
78
Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат
Снимка: архив, Bulphoto

Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенция за недвижими имоти. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

"При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%", коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. "Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите", казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки.

Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

"През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това", казва Павлов.

Над 100 хил. евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 хил. и 100 хил. евро.Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 хил. евро е 40%, а на тези между 70 хил. и 100 хил. евро – 37%.

Павлов подчертава, че жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите, въпреки ръста на цените от предходните две години, заради спада на лихвите по ипотеките и увеличението на доходите в столицата.

"Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо", коментира Георги Павлов, като все пак препоръчва делът на вноската по кредита от месечния доход да не надвишава 30-40%.

Очакванията са общата картина на пазара да се запази сходна с настоящата поне в краткосрочен план заради стабилността на цените и очаквания скорошен спад на лихвите по кредитите.

Прогнозата на Адрес до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банката масово изкупува живота и свободата на млатото ни празноглаво поколение. Тези дупки по 50 кв дето им викате апартаменти са тесните ви килии. На вас и на горките деца дето правите :(Да си продадеш живота на банката за нещо с която тя спекулира и надува.Това е смразяващата лудост на ''интелигентния българин''
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам намерение да оставам 30 г.в селяндурската София, за да изплащам някаква си панелка на 40 год. Напускам България.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му мислят тези които ще купуват, как ще го изплащат 30-40 години. Аз съм в Испания и не ми трябва апартамент в мръсната и прашна София.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да купуват балъците
68
0
 
8
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Цените в София средно се задържаха на нива около 1044 евро на квадрат за тухла вече 6 ти месец !Брокерите и банките надуха балона за 18 месеца само.Започна се след март 2016 голямото надуване.Качваха обяви и надуваха почти всеки ден,следващите продавачи качваха след тях на по висока цена. Обясняваха на продавачите да задържат нарочно имотите за да се генерира недостиг на предлагане.После се включиха и банките с ипотеките За уж ниски лихви и така се наду новия имотен балон в София.
67
1
 
19
 
! Отговори
хехехе преди 6 години
Ако преди имотният балон се пукна и брокерите гладуваха 8 години, сега ще се взриви! И дупе да е яко на всеки взел кредит и дал безумни пари за жилище, на което както и да гледаш оценката няма как да е на такава цена!Дали си мислите, че лихвата ще е 3-4%. Чака се балъците да се налапат с кредити и после лети лихва, лети.А това за инвестиция в жилище е пълна измама! Елементарна сметка показва, че при вложени 100 000 евро, такъв апартамент се дава под наем за 350евро на месец. Има няма 24 години
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Катьо Красимиров каза, че би инвестирал в имоти и народът полудя. Нароиха се агенции, като гледачки, ту предричат, че се вдигат, ту ще падат. То в Лозенец няма къде да се паркира ще ми искат по 1800 евро. Луксозни имоти, ако се предлагат, това се бизнесмени, които искат да се отърват от тях в презастроения квартал. А в един квартал, в който живее заврян зет от етноса, не му прави впечатление, че няма канализация, той си е свикнал, а имаше възможност с държавни и общински пари да прокара!
65
2
 
24
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Забравих да добавя, че в елитния квартал. Луксозонец в половината нови супер лъскави тузарски кооперации от чешмата тече жълта смрадлива вода . Нещо като елитния "квартал" Драгалевци, където елита още нямат канализация и сер'ат в дупки на двора хахах пред и всеки ден и час навсякъде по всяко време.на денонощието има винаги един комшия , който пробива нещо с дрелка
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях голям с тия цени....в Палма де Майорка има много апартаменти на много по-ниска цена на квадрат от луксозния Лозенец. Сравнения сами се сещате че е смешно да правим
63
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МаямиИ аз живея в щатите и винаги съм се очудвал защо цените в София са по високи от някои места тук. Има и много забутани градове и в америка не всичко е цвете но в бг освен мафиот не знам как нормално работещ човек може да си купи жилище дори заплатите да са по високи в София.
62
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столицата предлага работа за много хора от провинцията и се разраства. Жилищата недостигат и цените са такива, защото търсенето е повече от предлагането.Тази тенденция според мен ще се запази.
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като банкерската мафия със съдействието на Борисов намалиха до минимум лихвите по влоговете и наложиха лихва на лихвата много хора изтеглиха парите от банките и закупиха жилища.Това временно раздвижи пазара и цените се вдигнаха.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият бум беше преди години,когато банките раздаваха масово кредити на селяните.Тогава хиляди провинциалисти се втурнаха да купуват жилища в София.И естествено селянина се ориентира към Лозенец,Изток и Манастирски ливади.Последният нямаше никаква инфраструктура.После повечето от тях не можеха да покрият вноските и изядоха дръвцето като банките им взеха жилищата.Много новобогаташи накупиха на децата си жилища в София,въпреки,че те живееха на село.
59
1
 
46
 
! Отговори
Маями преди 6 години
Не знам за вас но аз преди 7г си купих малък апартамент в Маями. Палми, залив, плажа е страхотен ... взех го на супер $66000 и е 88 кв/м с малка тераса. Заплата ми е добре, не се оплаквам с $3000/месец.В БГ наблюдавам точно обратното- ниски заплати, супер високи цени. Защо така бе хора?
58
1
 
18
 
! Отговори
Работещ в Лозенхатън преди 6 години
До КурамиянкоЩе те допълня:Половината паркирани са сериозно одраскани от подобни тях.Тераските са : място за пушач и пепелник.Всяко младо момче с платежеспособен татко се "въоръжава" с "морна провинциалка", която не ще да живее, нигде,освен в Лозенхатън(на баир с фек. води по "Богатица-мечтата на бедните").Гледам и не вярвам на космите си-желаещи да живеят в ПЪКЪЛА!Друго бе,когато ком.върхушката населяваше ареала,ама сега сърцето ми се къса от жал.Изгледа е ...ха-ха-ха.Жалко за момчетата!
57
1
 
26
 
! Отговори
Добре преди 6 години
Добре де, как човек да си купи апартамент, малък за 3500лв на квадратен метър със заплата 1000лв.Колко да спестиш от тези 1000? 50 или може би 100?75 квадрата излизат 260000лв, значи с 100 лв на месец ще ми отнеме само 218 години. Супер!Виж ако си в сивия сектор, не плащаш такси, въртиш далавери има няма година и си взел 2 апартамента.Правете си сами сметката ...Изхода е само терминал 2
56
0
 
18
 
! Отговори
Марин преди 6 години
По-евтино е да си купиш къща в покрайнините и да ходиш на работа с кола. Нека селяните се блъскат в града.
55
0
 
20
 
! Отговори
пижо преди 6 години
Цикличността при надуването на имотния балон е около 10-12г. или приблизителното погасяване на цената от наеми на един имот. Съвсем скоро очаквам балона да се спука за пореден път. А причината е чисто психологическа. На цена 1800Е /кв.м. може да се купи премиум имот в Солун или Атина или Валенция, а до там се стига за няколко часа срещу 20-30 Евро...
54
0
 
9
 
! Отговори
до купувача преди 6 години
добре е ако е над 80 кв чиста площ и ако е до 10 г нов блок иначе доста е скъпо за такъв краен квартал. за сравнение ще посоча двустаен,нов на спирка на метростанция , на 5 мин от центъра- в жк.суха река до моста чавдар за същата цена си в центъра почти а не на околовръстното , не съм брокер , просто живея тук и сравнявам само
53
1
 
29
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Къв Лозенец, кви 2 бона бе, тия брокери май са яли халогенни мухоморки в Южен Парк, хахаха Луксозенец - най умрелия квартал - нема една дененощна аптека в, от семинарията да Маринела нема един денонощен мягазин, в новата част кооперациите вече ги строят една върху друга, върху градинки и полянки, тротарите са плътно пяркирани от джипове и не мое да се разминеш от мутри и пишман млади меринджей