Елитните гимназии – без свободни места след І класиране

Незаети са места в техникумите и училищата извън центъра
29 юни 2017 09:52,
7
Елитните гимназии – без свободни места след І класиране
Снимка: архив, Bulphoto

Елитните гимназии в София са свършили местата след първо класиране за прием след седми клас. Това важи за училищата, които заемат първите 20 - 25 позиции в класацията по най-висок бал. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева.

Още по темата
В челната десетка влизат Софийската математическа гимназия, Немската гимназия, Испанската, Технологичното училище към Техническия университет, Първа и Втора английска гимназия и др.

"Свободните места са в професионалните и средни училища, които са основно извън централната част на града", обясни Кастрева, цитирана от "Монитор". Повече от двойно са се увеличили некласираните ученици на първи тур.

В момента те са 513 срещу 219 миналата година.

Шефката на РУО – София, обясни, че това се дължи на недобрата преценка на бала на детето, съотнесен към желаните училища, посочени в заявленията.

"Специфичното тази година е, че имаше възможност за подаване на онлайн заявления. В такъв момент е много важно родителят да има информация и да запише колкото се може повече паралелки. На практика обаче това не се е случило. При самостоятелното онлайн подаване на заявления се оказа, че има родители, които са посочили недостатъчен брой желания изпълними за бала на техните деца", обясни Кастрева. Тя допълни, че в тези случаи родителите са попълвали документите без консултацията на специалистите, които са били в училищата гнезда, и това е довело до увеличаване на некласираните ученици.

След първия етап за класираните ученици има два варианта. Първият е да се запишат в гимназията, в която са приети. Ако пък не са напълно удовлетворени от резултата си, могат да участват във второ класиране, като подадат заявление в училището, в което са приети. В такъв случай кандидат-гимназистите могат да бъдат класирани в по-желано от тях училище, посочено на по-предна позиция. Ако обаче това не се случи, мястото, където са приети на първо класиране, им е гарантирано.

Записването след първо класиране или подаване на заявление за второ започва от утре и ще продължи до 30 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало редакторите в отпуск ли са? Как става този номер "Записването след първо класиране или подаване на заявление за второ започва от утре и ще продължи до 30 юни."
2
3
 
9
 
! Отговори
Koko преди 6 години
Анонимчо, явно ти си учил с овците като овчарчето Калитко. Хем си злобен, хем необразован- неочаквано лоша комбинация. Нямам съмнение, че си комунист.
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ELITNI GIMNAZII--MESTA KADETO UCAT DEZATA NA NOVITE FASHISTI I KRADZITE.