Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!

Фандъкова: Ще възстановим Войнишкия мемориал пред НДК
4 юли 2017 15:28, Анисия Иванова
117
Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!
Снимка: Булфото

Моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България“ отдавна е отминал. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на монумента от пространството около НДК.

"Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София. Срокът е около месец и половина. Прави се на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите", посочи кметът.

Още по темата

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още кметът.

Лъвската фигура от разрушения Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове ще бъде върнат на оригиналното му място - в парка пред НДК. Това ще стане, след като приключи демонтирането на паметника "1300 г. България", който е издигнат на мястото на мемориала, заяви тя.

Фандъкова няма информация да е имало предложение от инициативен комитет за възстановяване на сегашния паметник и допълни, че решаването на въпроса е продължило 10 години и е било подложено на редица дискусии.

Кметът припомни, че по нейна инициатива е създадена програма за възстановяване и опазване на паметниците и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

"След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на Цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Фандъкова.

"Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район "Надежда", каза още тя.

По думите на Фандъкова пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове.

„Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова.

По повод протестите в защита на настоящия монумент тя обясни, че хората, които са толкова активни днес, са имали възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за идеите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бисмарк не виждам защо трябва да има паметник у нас, той ни предава защото си гледа немските интереси и разкъсва Сантесфанска България за да отслаби Русия.Иначе по принцип Руското самодържавие - не казвам руския народ, нито руската интилигенция - в голямата част от времето е против България. Още в началото ни пречат да създадем ЕКзархия, начело с ИГнатиев, защото са на страната на гърците. След режима на пълномощията минават на страната на сърбите, на която са и до днес.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
109 не говори глупости. Санстефански България е раздробена на частия Англия и Франция имат интереси в Гърция и Румъния, гледат да не ги засегнат, на нас почти нищо не предлагат, а искат твъред много. Германия иска основно да им бъдем доставчик, обещаав Тракия и Македония с готовност. ОСвен това Фернинад е германец. нормалон е, че сме ги подкрепили, тъжното е че немците губят войната и пак сме изиграни. Трябвало е да изчакаме повече - като гърците.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време беше да се премахне това *** пред НДК.След него е ред на паметника на окупаторите до СУ.
72
1
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Абсолютно вярно.За *** ние сме само театър на военни действия по пътя към Константинопол.Затова политиката и винаги е била силна Сърбия и слаба България. Една силна България никога не би ги пуснала да минат с войска.
71
2
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Заради Русия влязохме в ПСВ на страната на Германия. Англия и Еранция ни канят за съюзник/ Четете аферата ДЕКЛОЗИЕР/. Малинов насоява също.При подготовката на операцията при ГАЛИПОЛИ е предвидено участие на българи,но.. Русия притиска съюзсниците си и подписват на 10.04.1915гдоговорс клауза;ПРИ ПОБЕДА НА СЪЮЗНИЦИТЕНАД ГЕРМАНИЯ НА РУСИЯ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ОКУПИРА ПРОЛИВИТЕ И РЕГИОНИТЕ ОКОЛО ТЯХ.Тъй кто Б--я и Турция сме регион станахме съюзници на Германия за да си запазим земите от Русия.
70
5
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--103;Но ни върна на картата на Европа а,Руснаците искаха да ни ликвидират, Четете за Балканската война и предателствата на Русофилите.Особено на градешкия ром Радко Димитров/Радкото/.Той спря наятъплението при Чаталджа по заповед от Русия. Той е руски шпионин. Русия насъска Румъния и и построи 3 моста на Дунав. Радкото заповяда да бъде потопен Дунавския ФЛОТ.Прочетете спомените на Ген. Фичев за Радкото.През Гражданската война в Русия *** го убиват.
69
4
 
4
 
! Отговори
факт преди 6 години
Човек като чете коментарите започва да се съмнява в здравия разум на българина. Явно това е и отговора на въпроса защо сме толкова бедни!
68
1
 
5
 
! Отговори
мачкай преди 6 години
Давай, Запознат, в час си. От тебе лекцията, от нас - плюсовете!
67
4
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Още нещо; 1922г Русия и Германия подписват РАПАЛСКИЯ договор, Там пренебрегват решенията на Ваймарския.Отказват се от териториални и икономически претенции една към друга.Там се разбират в СССР да се създадат 4 секретни бази за обучаване на германската армия./Германия има наложени ограничения/ Ген. Хайнц Гудериан завършва танкова школа в СССР.ВСВ беше междусъюзническа война. Сталин имаше намерение да нападне Хитлер на 06.07.1941г. Но Хитлер го усети и го изпревари,
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатУилсън предлага но не праща американска войска в България срещу Гърция и Турция. На приказки е велик.
65
6
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Сокол 9--95;Имаш в предвид Ген. Дибич. Същия отвлича между 140 и 150000 българи за Бесарабия.Заради тях русия ни изпраща Турци и ЧеркезиМой пр--прадядо е изселен тогава. Той избягва и са заселва в Добруджа. Палени са им къщите за да не се върнат.Русия се намесва втърските работи заради КЮЧУККАЙНАРДЖАНСКИЯ ДОГОВОР подписан 1774г,Граф Игнатиев Обеси Левски. Русофилите Христо и Евлоги Георгиеви предадоха четата на х.Димитър и Ст,Караджа.Това го твърди Проф. Н. Генчев в книгата;Левски революци
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатИзгорели са на предатели работили за турците. И проливите никога не са били руски, ама Англия ги пази, че не са английски.
63
3
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Димо--98;За русофило--комунистическата простотия няма открита мерна единица,толкова сте неграмотни.Ана теб казвал ли ти е някой колко си глупав?
62
3
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Къде е паметника на Удро Уилсън ,на Юджийн Скайлър , На Макгахан. След клането в Батак Б--я е посетена от 4 Амер. дипломати. Къде са паметниците на Бисмарк и Гладстон?В Берлин Германия и Англия ни дадоха Североисвточна , Северозападна Б--я и Софйския Санджак. Там руски крак не е стъпвал.На ЦАРИГРАДСВКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175000 кв,км площ.Граф Игнатиев провали конференцията. На 16.01.1887г се среща с Митхад Паша ,който трябваше да подпише решенията на 18.01,1887г.
61
5
 
1
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До ЗапознатЧак пък толкова да сте ***. Една гуменка е по умна от вас
60
4
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--92;САЩ ни спасиха в Ньой. Русия ,след ПСВ, искаше да ни раздели на 3 и да ни подари на Сърбия,Гърция и Румъния. Това го предлагат и тия на Франция.Клемансо председателства конференцията и прдлага карта на Европа без Б--я. Удро Уилсън казва НЕ.Ще се приеме нашата КАРТА.Той ни върна на картата на Европа.Той предлага границата ни с Турция да минава по линията МИДИЯ--РОДОСТО/Текирдаг/. Пределага 14 точки и границите да са по Етнически принцип. Бълг. Екзархия е с Терит.225000кв.км.
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1943 до 1944г.има над 11 въздушни нападения над София.Загивст над 700 души и още толкова са ранени.Нанесени са тежки поражения над 900 сградиУдарите са нанесени от англичани и американци.
58
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--87;Има една епоха в историята ни, казва се ИЗГОРЯЛСВТВО -1810г. Ген. Каменски опожарява Дунавските ни градове.Тукмо се оправили нашите и след 2г.,завръщащия се от Европа Кутузов наново ни опожарява градовете.
57
3
 
9
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
А ит какво предлагаш, да вигаме паметници на руските окупатори и комунистите българоубийци ли?
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На техно место вдигайте паметници на НАТО,ЕС, И на братята американци.***-----а ви.