София днес: Паметникът заминава, а протестът си остава

Недоволни от демонтажа на монумента пред НДК граждани отново се събраха
6 юли 2017 16:32,
30
София днес: Паметникът заминава, а протестът си остава
Снимка: bTV

Граждани протестираха срещу демонтирането на паметника "1300 години България". Те се събраха пред сградата на Столичната община с искане разрушаването на паметника да спре и той да бъде възстановен.

Още по темата
Според тях той е символ на важна част от историята ни. Те са категорични, че няма да спрaт да протестират, докато не бъдат взети мерки.

"Никой паметник не трябва да се руши. Дори и да не го харесваме, напротив, той трябва да бъде като трън в очите ни, за да ни напомня за нашите грешки да не ги повтаряме. Аз смятам, че няма нищо в българската история, от което трябва да се срамуваме", посочи една от протестиращите.

Лидерът на софийското БСП Калоян Паргов коментира, че Фандъкова е излъгала по отношение решението на общинския съвет.
 
"Решението на общинския съвет е свързано с демонтиране на скулптурите, но не и с разрушаване на фундамента. Ние имаме готовност да внесем доклад за отмяна на решението, въпреки че е започнало демонтирането", каза той, предаде bTV.

Вчера тежкотоварна техника извози първите демонтирани скулптури от монумента, а самият демонтаж започна на 3 юли, въпреки множеството предхождащи протести и подписки. Поетапното отстраняване на фигурите ще продължи до пълното му отстраняване. На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 6 години
Столичната ъндърграунд критика още праз 90-те се произнесе по отношение на художествената стойност на шестоъгълния пето_ник, като го превърна в ке.н.Няма кво певече да ляляме.
19
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Положението е безнадеждно.Много е нисък паметника "1300 години България" (То и без това с България е свърщено.) С благословията на "Слънцето" се заменят чиниите на Бузлуджа срещу паметника" 1300 години България" пред НДК-а. Партията БКП, кърмилницата на всички партийки пак победи. Няма 1300 години България. Има 100 години социалистическа идея.Да живеят всички БКП-ета по Земните кълбета.Само една Земя не им стига.Требе им и девиз. От Бузлджа по високо нема и от българската глупост по-голема нема
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се премахне и оня огромен паметник на тоталитаризма НДКТази огромна грозна постройка на пъпа на София винаги ще ни напомня за омразните времена.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕ ЗА КАКВО НИ Е ТОЗИ ПАМЕТНИК, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА?
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България рушат българските паметници, а се кланят на съветските !
15
2
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Паметник на некъдърноста и безвкусието! Старчев, Светлин, Веждата, цялата бездарна клика трябва да се навре в миша дупка и да мълчи виновно!Тези сътворители на "елитарно" изкуство, се опитват да ни втълпят, че царя НЕ е гол! Десетилетия ни навират в очите тяхното овластено бездарие. Светлин, този автор на мрачни, продрани от червени линии, творби, се е окопал сред себеподобни и ни обяснява кое е красиво и кое не! Стига вече, ЦАРЯ Е ГОЛ!
14
4
 
3
 
! Отговори
маке преди 6 години
И без туй вие не разбирате от модерна скулптура, маайте всичко, само *** пладнища.
13
6
 
2
 
! Отговори
маке преди 6 години
Ами да , не трябва да има таков паметник , защото БГ е на не повече от 100 години. Като ви казуваме не вервате ,има още за бутане во Шумен. Бравос на Фандокова.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ура. Край на осмоъгълния петоху*, както го знаем кореняците софиянци.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой нормален може да протестира против премахването на тази грозотия??????
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаирлия да е. Има още за бутане около 400 такива капища.
9
3
 
6
 
! Отговори
От далИекУ преди 6 години
Ду-виж-дъ-ни, ду-виж-дъ-ни!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не споменава паметника Братска могила в парка, а той трябва да си замине едновремено с ***!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9А около 1944 твоите любими партийни другари не правеха ли същото? Да не говорим, че твоя любим паметник за който толкова много милееш е построен на мястото на разрушен от комунистите войнишки паметник. Ама за това нито дума, нали? Само, че ние сме родени в София и помним.
6
4
 
24
 
! Отговори
според мен преди 6 години
тук въобще не бива да се коментира дали паметника е комунистически или не. Въпросът е в това, че огромната част от Софиянци не го искат и никой не ги е питал дали са били съгласни да се събори мемориала на загиналите войни от I-ви и VI-ти Софийски полкове и на негово място да се сложи това нещо, носещо претенциозното име "Паметник 1300 години България."Самият факт, че броят на полицаите и журналистите е по-голям от броя на протестиращите, говори сам по себе си... Хайде стига вече!!
5
4
 
25
 
! Отговори
Към БКП - БСП преди 6 години
"Никой паметник не трябва да се руши."Като махаха паметника на българските войници за да построят този, що не протестирахте така? Май тогава не ви стискаше да си отворите устите пред червените господари.
4
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Демократите" доказаха, че могат да рушат и с това се изчерпват възможностите им. Последните 27+ години - години на разрухата. След 10-15 години в същия дух ще ги налазят ***'алите. Другите, които имат поне 2 гънки сиво вещество, отдавна ще са напуснали тази територия.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Прав си! Време е да изринем всички подобни ужасии. А русофилите да не реват, защото има и друг руски паметник, против който никой не реве. Не съм чула никой да иска махането на "Докторския паметник", защото той наистина има смисъл, за разлика от този на съветската армия "освободителка".
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че го разкарват това грозилище, пък тези да си слънчасват колкото си искат.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да насочим гнева си към паметника на съветската амрия