София реши: 77-метров небостъргач в "Борово" ще се извиси!

Ще е в жилищна зона с ограничение на сградите до 20 метра
50
София реши: 77-метров небостъргач в "Борово" ще се извиси!
Снимка: Facebook

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в квартал "Борово".

Още по темата

Решението е прието след консултации със специалисти в областта на архитектурата и геодезията, и от професионалните организации, обясни главния архитект на София Здравко Здравков.

"Изключително подробно беше разработено по отношение трафик-анализ, достъпване с подхода с велосипеди, с автомобили. Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда", увери той, цитиран от БНР.

Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше.
Инвеститорът е дружеството "България билдинг".

Парцелът се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра за жилищни сгради..

В началото на годината собственикът е внесъл до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво.

Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв.

Съгласно проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване.

Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаели на кой е парцела, една жена показва едни документи и там ясно се вижда корупцията и всеки се прави на ощипан,продавач като кмет на София Бойко Борисов купувач Христо Ковачки продадено от Бойко Борисов на Ковачки 7 декара за жълти стотинки държавна земя а сега този *** даже и ни управлява е найстина няма такава държава, НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО В СОФИЯ КВ. БОРОВОhttps://btvnovinite.bg/bulgaria/zhiteli-na-kv-borovo-na-protest-sreshtu-zastrojavaneto-na-gradinka.html
43
0
 
2
 
! Отговори
Hotel Aris Sofia преди 6 години
Никоя сила не е в състояние да промени човека. Той ще се промени, ако иска да се промени.
42
2
 
8
 
! Отговори
Кирил, Борово преди 6 години
Промяна в законодателството. Специален закон за София. Членовете на СОС - местния парламент, да са родени в София или да са живели в града мин. 30 години.
41
2
 
5
 
! Отговори
Кирил, Борово преди 6 години
... са на принципа мястото продава. На най-идеалните места построиха най-нескопосаните сгради. Никой български архитект не желае да твори история на изкуството, да остане в учебниците. Да гради в ансамбъл. Една с една сградите се бият, после старите сгради им били виновни, че не се вписват. Нагли . И една боя не могат да сложат като хората. Някой обърна ли внимание на архитектурното бижу до Народния театър от розов приятен, кореспондиращ с театъра и тротоарните плочки, стана жълт и гр..
40
4
 
4
 
! Отговори
Кирил, Борово преди 6 години
Луди хора. Крайслер билдинг, в Ню Йорк е 77 етажа. ... Искаме да виждаме планината и небето. Луди хора. Какво завещавате на този град, където еднофамилните къщи са неговата история. Имате ли представа как се подменят стъкла на 77 етажна сграда. Знаете ли какво ще се случи с уплътненията на стъклата след 15, 20 години. Защо сте толкова И съм сигурен, че това ще е една от най-грозните сгради на София, като дизайн и изпълнение. Обзалагам се. Инвеститорите в България са на принципа мястот
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Здравко нали трябва да лапне някой лев. Тази сграда стои абсурдно в съществуващата ситуация.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо. Ако не с добро градоуствойство поне ще влезем в учебниците с това "как не се прави градоустройство"
37
0
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Затвор за тези, 38,не искат въздух,а пари. Осигурили са си места,на които да упражняват търговия с влияние и при менкането на "услуги" между тЕА резултатът е клоако вместо град.
36
1
 
14
 
! Отговори
Затвор за тези преди 6 години
Дали някога кметове и общинари в София, ще влязат за дълги години в пандиза, където им е мястото за корупцията вихреща се сред тях?! Не случайно досега в кваратлите до Витоша нямаше високи сгради, които да спират протока на свеж въздух от планината.
35
3
 
7
 
! Отговори
протест преди 6 години
мамка им мръсни к...... само гледат как да си въртят бизнеса. Аз работя във съседство в девет етажна зграда и е огромна а това чудо като х..й ще стърчи тук.....не се налапаха тия държавни служители и това си е .... да им приседне дано.....
34
2
 
10
 
! Отговори
Небостъргач преди 6 години
Аз мисля да е поне на сто етажа и на стотния да живеят, всички министри и депупати, после да им спрем шалтера... Някой от енергото?
33
4
 
28
 
! Отговори
съсед преди 6 години
аз живея в съседния парцел. от прозорците ми до парцела има точно 3 метра. Кажете сега как ще се построи такова нещо на това място. Давате примери с Бургаските блокове ама между тях имаше поне 50м отстояние. и как няма да попрачи на движението. България и сега е задръстена до Каблешков.Такива сгради навсякъде се обособяват в отделни квартали, а не се смесват с жилищно строителство. Страшни архитекти...
32
7
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До Анонимен (22) А този съвет кой го е избрал или се е самоназначил? Или трябва да ти обяснявам за изборите за кметове и общински съветници? Проблема е там че хем някои реват за да си гледкат планини и езера от вкъщи хем когато ги попиташ защо не вземат да се преместят да живеят в някое село те гледат умно и си мислят че всичко може стига достатъчно гласно да ревеш. Но така правят малките деца. А те не знаят друг начин малки са. На възрастните ревящи какво им е оправданието?
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се спрат до като София не заприлича на Ню Делхи погледнат от въздуха!
30
4
 
12
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До 34075...Не може всеки извратеняк да вилнее...----може, може. По същия начин, както застроиха черноморието сега застрояват и тук. Там вече няма на къде да се строи, за това сменят фокуса. Точно по тази причина успешно надуха и балона с цените на жилищата...
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77 метра е висока сграда но не и небостъргач, най много съм се качвал на 72 етаж, и си е доста високо.Явно критериите за висока сграда и небостъргач в България се разминават с Европейските и Американски стандарти.
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мястото на сградата няма да пречи.Ще пречи самата сграда!
27
6
 
15
 
! Отговори
?! преди 6 години
Защо в южната част на София, бе?Защо?!
26
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Защо не го построят до смотания "бизнес"център в Младост?И без това му липсва главната простотия.
25
3
 
27
 
! Отговори
Ивко любопитния. преди 6 години
Някой е взел кеш.За мен това е абсолютна тъпня както във Младост..Защо не се прецени София накъде ще расте и да се раздели на стар и нов град..Построят ли туй чудо ще гледаме стъкло и бетон,понеже ще закрие Витоша...Защо презастрояват и без това кварталите..Все си мисля че сградата надали ще се запълни...Да не стане и друго да фалира фирмата-строител и после остава един .. да стърчи......Безумно е.....