Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му

Причините за демонтирането - политически, смята специалист
9 юли 2017 13:02, Петя Славова
142
Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ремонтът на паметникът "1300 години България" пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

"Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид", коментира той.

Още по темата

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: "Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става "някакво" аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. "Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание", каза Старчев.

"Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...", каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: паметникндк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го махат тоя *** от там и край на темата.
128
1
 
4
 
! Отговори
за скрап преди 6 години
дори в Северна Корея правят по малко грозни паметници този е върхът на грозотията и некадърността
127
2
 
5
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Стига бе! СТИГА! Слушаме за този паметник от близо 40 години. Да изчезва, а всички тези псевдо-експерти да спрат да запълват медийно време!
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 128 Само че парите са на всички нас...
125
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че какво от това, никой не търси евтини варианти, идеята е бъде извършена максимална работа и да се вземе максимум пари.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До човека с бичаБичът си го заври знаеш къде!
123
1
 
7
 
! Отговори
Шестоъгълен преди 6 години
Позитанковците считат, че емблематична за столицата трябва да бъде някаква грозна и странна конструкция, на която софиянците сложиха точно прозвище още в първите дни след официалното й откриване - "Шестоъгълен "!Народът не можеш на излъжеш. той на всичко слага точни и важни прозвища, това е вид фолклорно творчество. По този начин народът изразява и отношението си!
122
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметника е изключително грозен и лошо построен както и самият социализъм.Ка
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега, като започне председателството на 1 януари, ще развеждат едробюрократите из НДК и ще ги осведомяват, че тази величествена сграда е построена по времето на Тодор Живков.
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До човека с бича116 О,я,идва ред и на паметника на съветския окупатор,колкото и да не им се иска на руските агресори и техните слуги в БГ.Виждам,че тоалетната и мъченията по макаренковски са любимото ти занимание...
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSA 121 Но ти ,виждаш ли,какви групости си написал??Само си за съжаление...Нямам думи за такава простотия...Древен Египед не е бил комунистическа държава.
118
15
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Точно времето дава присъдите. Бутнете и Хеопсовата пирамида. Древният Египет е бил по същество, социалистическа държава.
117
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109 Не генерализирай и не стравнявай сгради,с ненужни и грозни,дори опасни паметници,като този.От сградите има все пак,някаква полза ,а от подобни паметници,като "***"-не.Старчев просто ще се отърве от напикаването...
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен117 Нищо не разбираш от техника и строителни машини.Пазят се документи,които доказват,кое колко струва.На подпалвачите и подстрекателите няма да им се размине.А и времето вече наказа некадърника Старчев.Както казват,то дава присъдите си рано,или късно.
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68ХОРАТА БЯХА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ В ГРАДОВЕТЕ . ТЪЙ КАТО ИМ БЕ ОТНЕТА НАСИЛСТВЕНО СОБСТВЕНОСТТА. ЗЕМЯ ГОСТИЛНИЦИ ХОТЕЛИ ЖИВОТНИ СЕЛСКИ СГРЕДЕН ФОНД НЕ Е КАТО В ГРАДА АПАРТАМЕНЧЕ 60- 100КВ.МЕТРА. САМО ЗА ДВА КОНЯ ТАЗИ ПЛОЩ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА.ОГРАМОТИ СЕ. ТЕЗИ СЕЛЯНИ СА БИЛИ ЗАМОЖНИ .
114
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ЩЕ ИЗГОРИ БЕ, ТОВА Е СТОМАНА. МАЛКО СЕ Е ПООПУШИЛ САМО.ПЪК МОЖЕ ДА Е БУТАФОРЕН, КОЙ ЗНАЕ, ЩОМ Е НА ГЕРБЕРСКА ФИРМА, ВЗЕЛИ СА 1 МИЛИОН, ПЪК СА ГО КУПИЛИ ЗА 100000.
113
4
 
0
 
! Отговори
човека с бича преди 6 години
До анализаторЗаради системна простотия и вродено малоумие заслужаваш 20 волски бича и пускане в селски нужник с главата надолу!
112
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София няма паметник на Аспарух, ама има паметник на господаря РейгънТака и сега, виждаме колко много са тези, които не искат да има паметник на България.
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА! В МОСКВА ПРЕМАХВАТ ПАНЕЛКИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА И СТРОЯТ МОДЕРНИ ЖИЛИШНИ БЛОКОВЕ.А НИЕ ТУК "САНИРАМЕ" блоковете, а те след две-три години ще свалят тези бутафорни стиропори и ще заприличат на дрипави ци *** ки (справка - блокът в Благоевград вече се лиши от санировката си)ППЪК УЖ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ХА-ХА-ХА
110
0
 
0
 
! Отговори
до 108 gogo ТЪПУТУ преди 6 години
Къв си ти бе раз-соманик?