Толерантност в София: Над 1 млн.лв. инвестирани в храмове и манастири

Фандъкова: Откликваме на молбата на всяко едно от вероизповеданията
12 юли 2017 13:01, Анисия Иванова
11
Толерантност в София:  Над 1 млн.лв. инвестирани в храмове и манастири
Снимка: БТА

От 2010 г. досега Столична община е инвестирала над 1,1 млн. лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на общината, каза кметът Йорданка Фандъкова, която откри конференцията на тема "Етика, ценности и религия”.

"София винаги е била символ на толерантност между религиите", коментира Фандъкова и като доказателство посочи карето в центъра на София, в което се намират на метри една от друга православна и католическата църкви, синагогата и джамията.

По думите ѝ общината поддържа добър диалог с всички вероизповедния. "Осигуряваме допълнителни финансови средства за поддържане на различни храмове на територията на града. Откликваме на молбата на всяко едно от вероизповеданията”, каза още тя.

Общината ще продължи през тази година с предложението за инвестицията на 140 000 лева за възстановителни и реставрационни дейности на храма "Св. Георги Победоносец", храма "Св. Мина" и арменската църква "Св. Богородица", допълни тя.

Ролята на официалните вероизповедания е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия, каза още Фандъкова, която е председател на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България”.

По думите й мисията на сдружението е да успява да привлича граждани, специалисти, експерти и партньори и заедно да коментират и търсят най-добрите решения, които в последствие залягат като основа на политики.

"Днес въпросите за ценностите и религията са ключът в търсенето на стабилност и сигурност както на ниво глобални политически решения, така и в местната политика, които трябва да осигурят това да живеем заедно”, подчерта Фандъкова.

Според кмета на Столична община е важно да се осъзнае и отговорността на политическите лидери в този процес и особено на онези от тях, които се опитват периодично да заиграват със страха на хората, които не търсят решения, а по-скоро се възползват от поводи и създаване на конфликти.

"В политиката много е лесно да се спечели симпатия със страх, но не е възможно да се управлява дълго време и успешно със страх", заяви кметът на София и благодари на сегашното правителство за това, че в момента всички институции работят заедно в търсенето на решения по сложните ситуации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
BIOHAZARD преди 6 години
В държавата София се вливат винаги пари.
7
3
 
8
 
! Отговори
Странно преди 6 години
Защо трябва да сме толерантни с такива, които не са толерантни към нас? Защо трябва да приемаме такива, които идват да крадат, убиват и да ни налагат извратената си религия? Всъщност- кой е решил и защо,че християнското учение е толерантно към другите? Думите на Господ Исус Христос бяха-Който не е с мен-е ПРОТИВ мен! Въобще не става дума за толерантност! Толерантността е прийом на гейския ЕС, а не на Христовото учение!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо, много повече се изсипват по църквите, но не се отчита правилно. Например осветлението тука на една църквица е за сметка на улично осветление ад. Говорим за около 4kW/h мощност, всяка нощ, по цяла нощ. И тези пари ги плащат на практика клиентите на дружеството, без някой да ги пита искат ли.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 000 000 ZA MAZNI I GNUSNI POPOVE.PFU.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внимание талибани!
3
4
 
17
 
! Отговори
Усвоител преди 6 години
СУПЕР! Само 1 милион на вятъра.Поредните "усвоени" парици.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 1 милиона лева потънали в нечий джоб, те не плащат данъци и всеки лев отива в джоба на някой поп.
1
4
 
22
 
! Отговори
! преди 6 години
Това не е инвестиция. Ако беше, трябваше да може да попитаме каква ще е финансовата възвръщаемост и да ни дадат числа