Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги

Демонтажът продължава въпреки протестите и изгорелия кран
13 юли 2017 11:10,
111
Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги
Снимка: архив, Bulphoto

Свалиха последната фигура от паметника пред Националния дворец на културата (НДК). Какво предстои за елементите от "1300 години България"?

Спорът около паметника завърши в работилницата на скулптура Марин Марков, при когото бяха преместени елементите.

"Първо ще бъдат направени каси, които ще се опаковат и, след това ще се откарат в Националния исторически музей в Бояна. Там монументът ще се съхранява, каквито са последните решения на общината", разказа пред Bulgaria ON AIR Марков.

Още по темата
Скулпторът допълни още, че към момента няма проект какво да се прави с останалото празно място пред НДК.

"Единствено е предприето площта да се заравни и затреви, а в центъра й да се постави лъвът от Войнишкия мемоариал, който в лявата си лапа държи карта на Санстефанска България, който в момента се намира във Военно-историческия музей".

Паметникът на I и VI пехотен полк ще бъде върнат на старото си място, от което бе премахнат в края на 70-те години, за да бъде издигнат там "1300 години България" на Валентин Старчев.

От общината са категорични, че няма връщане назад и ще се съобразят с решението на Столичния общински съвет за цялостното премахване на "1300 години България", въпреки рехавите протести в негова защита.

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии, като десетки публични личности дадоха мнението си.

Неочаквано бившият енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков се застъпи за запазването на паметника. "Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България” и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина", написа Трайков във Facebook.

Мнението му предизвика мнозина иронични коментари. Бившият министър отвърна на нападките с признанието, че паметникът е опасен, "но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате", заяви Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: ндк1300 години България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари