Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"РЕАЛНОСТА" РЯДКО Е ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА СПЕЦИАЛИСТА-ФИЗИК ДА КАЖЕМ, ЧЕ ЕНЕРГИЯТА НИКОГА НЕ СЕ ГУБИ, САМО ПРЕМИНАВА ОТ ЕДИН ВИД В ДРУГНАПРИМЕР ОТ БКП В ГЕРБ
136
2
 
1
 
! Отговори
ПРЪСКАТ СЛЮНКИ преди 6 години
Като гледам колко яростни защитници има тук на мемориала на и V полк, все се чудя, защо на Архангеловата задушница има най-много десетина цивилни граждани + военните и двама -трима ТВ оператори, които са там по задължение.Тези яростните защитници никакви ги няма.
135
0
 
0
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 години
ВСЕ ИМА НЯКОЙ, КОЙТО ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ОТ ИМЕТО НА НАРОДА.
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МИ Е ЯСНО, ЗАЩО ПАМЕТНИК ЗА 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е "КОМУНИСТИЧЕСКИ".Още малко ще кажат, че е руски.
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите никога не са били 'разделени' относно този паметник, една шепа червени ретарди, които дори не са от София излизаха да протестират с плакатчета като от едно време, останалите 99% са единодушни, това е всичко.
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът да остане като олицетворение на възхода и падението на соц-а в БГ,като се сложи плоча с надпис: "Те погубиха БГ държава и народ" с имената на Кобурготски, Живков,Ст.Тодоров,Л.Живкова,Луканов и Лилов,вдъхновителя и ръководителите на т.н. "дисидентско движение" в БГ,създали мощна икономика за експлоатация на труда и източване на нац.богатство на БГ в съответствие с плановете,разработвани от икономическите и финансови престъпници на АОНСУ и ЦРУ! Справка- истината около делото "Антонов"!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин милион да се демонтира, кой я спечели тази поръчка аз предлагам за 200 000 лв да го бутна ще спестя на данъкоплатеца 208 000 лв чувате ли ме бе грабители на народа.
130
6
 
8
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
РЕАЛНАТА АНКЕТА какво да правим с това нещо 31 % събаряй с кранове 36 % динамит 13 % да се ползва за бесилка на онези от позитано 20 38% не ни занимавай с глупости сам ще падне 1% дайте го при нас в карлуковци 1% става за тоалетна нека остане 0.003 % искаме ПАРИ не рубли да го пазим бе Вова
129
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв паметник е нещо, което през две години трябва да се минава с миниум и да му се подлепват плочките? Едно време хората са правели паметници, издържали хиляди години без подръжка. Толкова си може един правешки говедарин.
128
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.'' А Мемориалът на първи и шести пехотен полк какво е било бе *** червени дано го нарежат тоя скапан паметник да не остане помен от него. :)
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този на 4арвения аскер също се руши да бутнат и него и без това е още по грозен от шестоуйника
126
4
 
10
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Ердоган - 2019 имаш опит на руските г.я.у.р.и Я каква хубава джамия Дигна в Москва НАЙ ГОЛЯМАТА В ЕВРОПА в истамбул и анкара няма такава НО се пак русия ви е Била васал на кримското ханство а то е ваш васал ЩО да не дигнете и без това всеки ТРЕТИ в русия е Мюсулманин
125
7
 
5
 
! Отговори
Ердоган - 2019 преди 6 години
Когато продажните българи ми харижат софийския санджак и източна Румелияще построя една хубава джамия на това място - нека да се радват гяяуpитe и да ме споменават с добро.
124
2
 
16
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
събаряй грозотията едва ли има и 1% някой който я харесва а тази анкета си е бошлав работа освен ако не са я правили на позитано 20
123
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tova ne e pametnik, a nedorazumenie. mahaite grozotiata i talkoz.
122
2
 
17
 
! Отговори
ДА СЕ СРИНЕ! преди 6 години
ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ НА "СОЦИАЛИЗМА" И "НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА"----ДА СЕ СРИНАТ!!!!АЙДЕ СТИГА *** КОМЕНТАРИИ....!
121
1
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАА-НЕ МЕ ТРИЙ преди 6 години
ЦЕНЗУРАТА В "БГ-ДНЕС"-----Е ПО-КОФТИ И ОТ ТАЯ В ТУРЦИЯ ,БЕ....!!!ЗАТОВА ОБИЧАМЕ ЕРДОГАН!!!!!!
120
18
 
12
 
! Отговори
Пълни Некадърници преди 6 години
Тия, които искат да рушат са тотални некадърници и неудачници в живота.Те нищо не са направили през жалкия си живот - не къщичка за птиченца, а една треска не могат да си издялат за да си задоволят евроантлантическите полови нагони.Рушете всичко - не забравяйте да затворите по-бързо АЕЦ Козлодуй за да се върнем в каменната епоха!
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление вече е малко късно за такива анкети Паметникът беше оставен 30 години да се руши без една плочка от него да бъде залепена. Естествено че много хора сега ще предпочитат той да бъде махнат Само че трябва да се замислим и за символичната част - 30 години унищожаваме паметник 1300 години България. И накрая ше го демонтираме, защото нищо не е останало от него. Дали не важи същото и за клетата ни държава с повече то 1300 история? Държава от която нищо не остана, народ, който го няма.