Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи патриоти има тук, защитават се все чужди държави. А България кой я защитава ? Само знаете да бълвате едни и същи глупости по цял ден, като развалена плоча сте.БГ - патриот вземи прочети малко, че си нямаш и на представа колко глупав и смешен си!
117
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невежи управници, които не разбират от изкуство и културно наследство - но разбират от далавери и скраб
116
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ - патриотИма една България и една Русия,ще сме братя завинаги с руснаците, колкото и да не ви се иска на русофобите, туркофилите и българофобите...аз лично съм свидетел на две българия, и на три русии, за теб - не знам!
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1885-Г.-------В СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА , РУСИЯ СЕ ОПИТВА ДА ДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА СЪРБИЯ , СЛЕД НЕУСПЕШНИЯ ОПИТ ЗА "ПРО-РУСКИ ПРЕВРАТ" В РУСЕНСКИЯ ГАРНИЗОН!СТ.СТАМБОЛОВ , ---РАЗСТРЕЛВА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ СЛЕД ПРЕВРАТА , ЗАТОВА И КОМУНИСТИТЕ НЕ ГО ОБИЧАТ!!!ВЕЛИК БЪЛГАРИН Е СТЕФАН СТАМБОЛОВ!А , РУСОФИЛИТЕ ----САМО РУСКИ ДУПЕДАВЦИ!!!
114
7
 
13
 
! Отговори
222 преди 6 години
До БГ - патриотСръбско-Българската война е предизвикана от РУСИЯ ,която кара Сърбия да ни нападне .Тя кара и Турция , но за наш късмет турците смятат ,че това е клопка и запазват неутралитет.Русия изтегля всичките си офицери от българската войска и затова войната се нарича ВОЙНАТА НА КАПИТАНИТЕ -такива са били българските офицери поради липса на стаж за по-високи чинове! Чети история и не пиши лъжи и глупости!
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ - патриотБългария + Русия = братя завинаги..за коя "българия" говориш и за коя "русия" говориш ?
112
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се срути комунистиеския тумор!!!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато върлува система, която съществува благодарение на все по-разширяващото се разделение в статута на хората, света ще затъва все повече. наркотика "власт" е страшно разрушително нещо, а когато инструмента за поемане на този нарктик - "парите", започва да престава да бъде притегателен за масите, поемането на наркотика от наркомана - става проблемно, масите се превръщат в заплаха!когато масата престава да излъчва енергия, веригата "маса-енергия-информация" се къса и системата рухва!
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДНА ИСТИНА:Сърбия така иска да се спаси сега от НАТО разграбване и ислямизация като влезе в Русия.
109
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 6 години
Нали сме чували за Дбруджанска нация и т.н.
108
7
 
7
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА НАЯВЕ: преди 6 години
"СОЦИАЛИЗМА" И "НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА"-----СА ЧИСТО ФАШИСТКИ ДИКТАТУРИ !!!ВСИЧКИ ТЕХНИ ПАМЕТНИЦИ --ДА БЪДАТ СРИНАТИ ДО ОСНОВИ!!!
107
6
 
8
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА: преди 6 години
БКП--ДОРИ ИСКАШЕ ДА ПОДАРИ "ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ" ..НА ТИТО И СЪРБИЯ!!!!Т.ЖИВКОВ-----ИСКАШЕ ДА ПОДАРИ БЪЛГАРИЯ НА СССР , ЗА 16-ТА РУП,БЛИКА НА СССР!КОМУНИСТИТЕ ---СА ЗА ЛИКВИДАЦИЯ , КАКТО ЕРДОГАН ГО ПРАВИ!!!!
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duroБунтуват се за да мият чинии и тоалетни сега и ЕС и САЩ им таковат жените.
105
4
 
7
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА НАЯВЕ: преди 6 години
ФЮРЕРА НИ ДАДЕ МАКЕДОНИЯ , БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И ЦЕЛА ДОБРУДЖА ------А , СЛЕД 9.09.44г........СТАЛИН И СССР НИ ГИ ВЗЕХА и ги подариха на Сърбия и др.!!!!КВО ДА КОМЕНТИРАМЕ ПОВЕЧЕ ........??!!!!
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121ЕДНИТЕ ИСКАТ СУЛТАН КОЙТО ДА ГИ Е-Б-Е ЕДНОЛИЧНО ,А ДРУГИТЕ НЕ ИСКТ ...А ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ !..някой от тях дали се замисля, че и в единия и в другият случай - те ще са е-б-а-ни, просто султата ще ги пляска по един начин, "демокрацията" на масона ататюрк - по друг. обаче така или иначе - ще го поемат!то и у нас е същото... но все повече (вече над 50%) осъзнават, че винаги са е-б-ани от системата, и затова не искат "да избират", т.е. не искат да легитимират е-б-ането си!
103
0
 
1
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До Анонимен 122Ехооооооооооо, тук *** няма!!
102
5
 
3
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА: преди 6 години
1/6-от БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ОТ БЪЛГАРИ--МЮСУЛМАНИ И ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ!ХОДИ 120....да се търкаляш и да "ПОБЕЖДАВАШ"------ "МЛАДАТА БАБА" на жена си...!НИТО ТУРЦИЯ НИ ПРЕЧИ ...НИТО ЕРДОГАН!!!ДАЖЕ СИ ГИ ОБИЧАМЕ "КОМШУЛУКА" ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....АНАДЪМ??!!!
101
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 6 години
Ти я чети малко какво са правели тея комунисти .... В СВ НЕДЕЛЯ (прочети писмото на ЦАРИЦАТА) В какви лагери са пращали БЪЛГАРИ...да не говорим за МАКЕДОНИЯ...Темата е доста дълга ... а от къде знаеш,че те не са убили ЦАРЯ ?
100
4
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
ГДР си имаше своята 1953 г. на възстание срещу руската окупация. Унгария-1956-та. ***-1968-***. Полша-1981-ва.........Само робска българия .............нищо. /малкото "б" не е грешка.
99
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duroБез война срещу Германия и съвецка зона в 1944 г., България трябва да се подели между Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. Само СССР спасява България от поредната бг ликвидация както падане под турско в 1400 г.