Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
0
 
! Отговори
Рускиня преди 6 години
Коментар ми е до 82 ***
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"света софия" - фигурата която е безспорно езическа е на богинята на нощта и мрака Лилит (чиито неотменен символ и спътник е совата), богиня демон, жена на Сатаната, на Инана-Ищар, асоциирана със сексуалността и "свещената проституция", наричана "куртизанка на боговете", с женски образ на Мамон, с фараоновата Изис (Изида), Кибела и Хеката, с Тюхе, божество на съдбата и покровителката на хазарта, с масонска символика!открита от софиянски - веден брат-чет и роднина на черепа -братчеда на хазарта
76
7
 
1
 
! Отговори
Рускиня до 83 преди 6 години
Аха шератон, цум, ндк, стадион спартак, васил левски, локомотив. Всички училища, библиотека, лифт в симеоново. Такива *** като тебе само рушат
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се строят паметници на нашите велики владетели и царе. Големи в цял ръст.А не да обсъждам паметник на военна хунта с нищо не донесла Добро на България!
74
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Ха,ха,хаааааааа...неа смешно, трагично е кви промити каскети им е даден национален ефир. и наброс води хорото
73
1
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ОСТАВАТЕ ГО БЕ.....НЕКА КАТО ДОЙДАТ ОТ ЕС , "ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО", КОРДЕЛИЯ ДА ИМ ОБЯСНЯВА ЗА "ХУДОЖЕСТВЕНАТА СТОЙНОСТ"--- НА ТАЯ ПРАВЕШКА ПРОСТОТИЯ!МОЖЕ ПЪК , НЕКОЙ БОГАТ "ЛЕВИЧАР-МАРКСИСТ" , ДА Й ДАДЕ ПАРИ ЗА ПАМЕТНИКА!АМА И ТОВА НЕ Е СИГУРНО , ЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ КЪДЕ ШЕ ОТИДАТ ПАРИТЕ ПАК....ХА,ХА,ХАААААААА....
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко от 45 до 89 трябва да се събори. И да се зачеркне.
71
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
...или като с политическата ни система, вместо двупартийна като в нормалните държави - некви псевдо десни и една дузина изтърсаци на компартияте дето "са различни" и са "гласа народен". за това прехождаме 25 годин и нагоре.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТогава трябва да съборят и оградата с Турция че не е демократична и нарушава правата на бежанците.
69
2
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
значи, цели 35 процента от анкетираните са против. това означава че некакви незначителни 60 процента са за. а останалото са парлами като с референдума за АЕЦ. за такива проучвания в америка се лежи.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
масонското творение "света софия" - кога ше събаряме ?
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко е че влагаме толкова енергия в обсъждането на това.Де да бяхме така дейни и да държим сметка на управниците за техните безумия.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и за Берлинската стена съжаляват, че е съборена. За тях е един красив паметник. Един човек хубаво е писал в коментарите, че като са бутали фашистките паметници в Германия, никой не е викал, че "паметници не трябва да се разрушават". Друг не знае нищо за паметника, щото сигурно е неук чобанин, но вика, че бил за България само и не бил комунистически. Тоя да прочете за паметника преди да говори.
65
1
 
5
 
! Отговори
За пореден.. преди 6 години
..път медиите заобикалят един незаобиколим въпрос - този за възстановяването на Мемориала на Желязната дивизия, на чието място всъщност е разположен коментираният монумент.Показателно за мисленето ни!
64
6
 
3
 
! Отговори
! преди 6 години
Аз предлагам да се сложи там истински паметник на демокрацията а именно на първия чернокож президент на САЩ г-н. Барак Обама показващ либералните и наистина демократични ценности на едно модерно демократично общество. Или бореца за свобода г-н. Дж. Сорос поддържащ всеки демократично мислещ човек в света.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
sofiq sybori bylgariq a kamo li nqkakwo pametni4e!
62
7
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Паметникът е грозен. Факт !Трябваше отдавна да бъде променен външния му вид.На българите обаче им писна от разрушение и разсипия все в името на евроинтеграцията и антикомунизма.Защо беше съборена такава здрава сграда като мавзолея на Георги Димитров ?Защо ?Не можеше ли сградата да бъде използвана за нещо друго ?Дай да рушим, да трошим, да закриваме и да съсипваме ..Докога така ????
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Може да бутнат и статуята на София защото премаже пешеходците от метрото и трамвая...а, ето едно наистина контруктивно предложение за това крайно опасно от инженерна гледна точка, творение масонската мисъл!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един долу вика, че бутането на паметници било вандалщина. А аз да го питам тоя, строенето на всякакви простотии за паметници, какво е? А да не го довършиш, какво е? А да е опасна купчина, сборище на наркозависими, какво е? А да го направиш да е грозно в центъра, какво е? А да запалиш кран, който създава красота в центъра, какво е?
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скъпо е за общината да го разруши отколко да го ремонтира и украси. Но гЕРБ трябва да източат парички с антикомунизъм и антибългарска политика.