Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
11
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Аре стига бе братче, за една камара винкели тръгнали да реват живковистите, та чак и крана запалиха, тупаните. Да пуснат *** да се развъртят за една нощ , и целия тоя железор ше се озове в изкупвателния пункт на сутринта, даже няма нужда и да плаща общината.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога българите са били единни?
36
3
 
16
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Комуниста не се интересува от история ...не чете....той вярва! В каквото му спусне партията!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам ама влизам в този сайт ежедневно. Тия анкети дето гласували "1771" души някак си все ми отпадат от полезрениеро
34
3
 
8
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
До Анонимен"Така наречените демократи" ли осеяха България с концлагери и избиваха, всички които не са с тях. Говорим за десетки хиляди избити българи, с част от които са хранели *** .... Прочети историята и тогава коментирай.
33
2
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Нъли?! Друго си беше - на първи май - кът махаше на тато, и ЦКто пред мавзолея!Па ся блееш...че и др,Луканов го скоропостижнаха...и мавзолея взривиха...и манифестациите са "мини" с 80 годишни старци.
32
3
 
5
 
! Отговори
долу комунизъма преди 6 години
Начиииии и НДК да бутнат, долу комунизъма, един небостъргач горе ще отиван а фона на Витоша
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде реставриран по проект на автора.
30
3
 
3
 
! Отговори
криста преди 6 години
До Празник на сороситеАз съм тука - умна, образована и работлива. Има и други като мене.
29
5
 
12
 
! Отговори
криста преди 6 години
Още през студентските си години не можах да възприема този т.н. паметник - някак ми изглеждаше неуместен, ръбат, дисхармоничен...каквото искат да го правят - да му мислят софиянци дали им се гледа това чудо.
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че трябва да се махне! Ние трябва да забравим нашата история, да изтрием всичко свързано с този период! След паметника настоявам да се взриви НДК, да се бутнат Люлин, Надежда и Дружба и всики хора, коеито са живели по това време да бъдат обесени на площада! Амаха, ще ми помнят те исторята! Почвайте да мучите и не изказвайте мнения! Мууууууу
27
9
 
14
 
! Отговори
Празник на соросите преди 6 години
Не може да има представително мнение на българите защотонай-умните и най-работливите отдавна са прокудени от България от гадните copocoиди.Не че в момента има някаква дилема но тук имаме два фактора - лудите по време на болестта си имат желание да трошат и да рушат, а в същото време copocoидите да заработят някоя стотинка от този скандал.Copocoидите разбиха цялата ни индустрия, селско стопанство, армия, култура, наука, здравеопазване, че един паметник ли няма да разбият.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте БХК, те ще ви кажат какво да правите.
25
5
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Имаше - дръжки!Затова след 89 всяко неродено българче вече дължеше на лондонски, и парижки клубове по 3800$ !Аман от комунистически лъжци!
24
10
 
4
 
! Отговори
Другаря демократ преди 6 години
Всичко друго оправихме в държавата, че опряхме до събарянето на паметници, за което плащаме милиони. А вие си събирайте със СМС-и за болните деца.
23
3
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 6 години
И единият и другият пачетници са за махане както и Альошата в Пловдив също така онова недоразумение в морската ни столижа и куп други недоразумения. И тогава ще видите че в България ще стане по хубаво за живеене
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая глупост с паметниците не я разбирам ще кажеш, че сме каменната ера издигаме монументи на въображаемите си богове и подобни... аре у леу
21
1
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Ти пък - къде си видял демократи бе?Аз виждам 100% пребоядисани ***!
20
7
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
Можеше да се помисли за обединяване на двата паметника -на войниците и този като се съчетаят ,защото всеки сам за себе си изключва другия. Но да искаш да остане паметник на нищото-/защото тази годишнина е измислена -България е много по-стара /и то след като си съборил паметник на покойници загинали за България е най-малкото гадно.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15На скелетите ...мястото им е в гробищата!А на този - при динозаврите!На бунището на историята!