За пореден път: Строежи изкараха софиянци на протест

Недоволството е за бъдеща 8-етажна сграда в "Дружба"
17 юли 2017 10:15, Петя Славова
15

2221 гледания   |  Още видео

Жителите на столичния квартал "Дружба" излязоха на протест срещу застрояването на 8-етажна сграда в близост до езерото "Дружба".

Пред Bulgaria ON AIR те обясниха, че в неделя сутрин в парка са пристигнали багери, които започнали да копаят и са направени опити да се поставят заграждения.

Хората от квартала са съставили подписка срещу предприемането на подобни действия и посочиха, че ако застрояването не спре, ще продължат с протестите и ще сезират за случая омбудсмана.

Кметът на община "Дружба" Ивайло Цеков успокои, че към момента няма нито инвестиционни намерения, нито дадено разрешение за строеж. А собственикът на площта има пълното право да я загради.

"Теренът е частен и попада в общия устройствен план за построяване на жилищна сграда. Той обаче не е получил градоустройствен статут", коментира още Цеков.

И добави, че предстои обществено обсъждане, като лично поема отговорността за неговото публично оповестяване.

Жителите обаче не са спокойни и твърдят, че несъмнено се защитават частни интереси.

 


15
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Борис Цветков преди 4 дни
Благодаря на гражданите от жк Дружба, които вчера и днес категорично се противопоставиха на поредния опит за ново строителство и защитиха своето (а и на много други столичани) жизнено пространство - нашият хубав парк около езерото в жк Дружба 1.
Благодаря и на БТВ, БНТ, Нова ТВ, Bulgaria On Air и на другите журналисти, които отразиха протеста на гражданите от Дружба.
Настояваме за проверка на реституцията и на действията на общината. Сигнализираме Омбудсмана на Република България и всички инстит
12
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 4 дни
До гербист-общинар. Нивата му не е получила разрешение за строеж. Като живее в град, да се съобразява с градската среда. Като не се съобразява,да се качи с нивата си на едно дърво и да си живейка сам там.
11
0
 
5
 
! Отговори
Дружбаря преди 4 дни
А този кмет колко се е оял, 150 кила живо тегло е Иво, и за него ще има бонус от строежа....за кифтета
10
2
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 4 дни
Нова серия от сагата на БСП: "ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ"!..... Пращат в Неделя един багер да копае без разрешителни и цяла седмица "скандал" по медиите и парламента!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До хмм

Сега артекс строят такава в изток.
8
13
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 дни
Явно понятието "частна собственост" не се разбира от хората ...
7
4
 
9
 
! Отговори
Дружба преди 4 дни
Непосредствено до езерото има едни фавели на кариоки.Смрад на конска тор.По алеите бръмчат тунинговани брички и каруци. Те, законно построени ли са ?!?
Православен християнин съм, но църквата на брега на езерото е на практика търговски обект в алеите около който редовно се набиват десетки автомобили на "хрисими вярващи".
Иначе парка около езерото е хубав, нека да го опазим.
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До хмм

И какво лошо има в една 23 етажна сграда? 20 етажни панелки тип соц гробници може, обаче някой да строи нещо ново не - желязната логика на бг компексиран злобар.
5
14
 
9
 
! Отговори
гербист-общинар преди 4 дни
Нека столичани да се научат да уважават частната собственост,все пак всички заклеймихме комунизма и вече имаме капитализъм. Теренът е частен, в ОУП е и там може да се строи, нека собственикът да строи след като иска. Той има това право и останалите не трябва да му пречат.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Онзи район около езерото е много хубав, направо да не повярваш, че в обикновен софийски квартал има такива приятни места. Дано да не го ocвинят и него.
3
3
 
11
 
! Отговори
хмм преди 4 дни
Тези от дружба ако знаеха какво им готвят Артекс... 23 етажна жилищна сграда в Дружба 2. Не знам къде ще се намира, но дали ще протестират и за нея...
2
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В България такова понятие като частна собственост на практика не съществува - или някакви ненормални безделници ще ти се цупят и ще претендират, че те имат право да се разпореждат с твоята собственост, или разни бюрократи с големи дупета ще те рекетират. Много повредено общество сме - по същата логика собственика на въпросния терен, може да поиска да се разруши някой от съседните панелни блокове, защото му пречат. Цитат от конституцията - частната собственост е неприкосновенна.
1
8
 
14
 
! Отговори
кандидат СофиЕнци преди 4 дни
Що протистирати бйе,ам'чи ний дйе да живейм кат додем у Софето?!