Продължава драмата с небостъргача в "Стрелбище"

Теренът, на който той ще се издига, е частен
17 авг 2017 09:52, Петя Славова
25

Теренът в столичния квартал "Стрелбище", на който строителна фирма възнамерява да издигне небостъргач, е частен. Той е придобит през 2007 г. и още тогава е бил предвиден за строителство по общия градоустройствен план. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR кметът на район "Триадица" Николай Терзиев.

"През 2009 г. в приетия общ устройствен план на София планът е бил сменен на терен за озеленяване. Това решение обаче е било обжалвано, след което със заповед на Върховния административен съд е върнато за продължаване на процедура по одобряване на подробен план за строителство на терена", посочи кметът.

По отношение на разрушената улица, която се намира на строителната площадка, Николай Терзиев обясни, че всъщност тя е незаконна и не присъства в урегулирания план на Столичната община. Предвижда се да бъде изградена друга, в съседство с терена на НИКМИ.

"Терените там също са частни и трябва да бъдат отчуждени. Въпреки че тези планове са от 2009 г., процедурата все още не е започнала", допълни още Николай Терзиев.

Снощи жители на столичния квартал "Стрелбище" излязоха на протест. Те категорично се обявявиха против строежа на сграда в градинката, която се намира на ъгъла между булевард "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България".

Гражданите твърдят, че строителят е дошъл с багери и микробуси, заедно с охрана, която ги е заплашвала, докато улицата е била разрушавана.

И са категорични - ще следят решенията на институциите и докато не са сигурни, че градинката ще бъде запазена, протестите ще продължат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
бойкот преди 6 години
И какво какво като е частен имота??? Това значи че може и гробище да си направи насред квартала ли??? Никакви небостъргачи не са нужни на София.Нали политиците нарочно обезлюдиха провинцията,защо не строят небостъргачи на празни места а се бутат в гъсто населени?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнат ли го това 40 етажно нещо в Стрелбище, цените на имотите в квартала ще се сринат. Никой няма да иска да купува имоти в квартал, където ще се реди сутрин на опашка от 200 коли за излизане от квартала.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ли са местата покрай околовръстното , бе , та точно тука сте се завряли да правите небостъргач
17
1
 
10
 
! Отговори
Грюгер преди 6 години
Проблема е, че това село ще генерира огромен авто-поток, човеко-поток и високите сгради създават вихри, хвърлят сянка и са трудни при ремонт и пожар
16
5
 
6
 
! Отговори
Би преди 6 години
Сгради между 25-70 етажа единствено в района на Кремиковци. В Стрелбище само над 150 етажа... В Дубай се плаща по 100$(170лева)да се качиш до 144 етаж и да се любуваш на пустинята
15
1
 
9
 
! Отговори
бай Рангел преди 6 години
НИКМИ,МИКМИ - едно 7 по Рихтер ще разреши проблема.
14
1
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Граждани срещу собственици... а ако искам протестиращите да си бутнат блока, за да сложим градинка?А кой е допуснал заменката? Кой не е отчуждил терените за улици по плана? Защо се дават разрешения за строеж по устройствени планове и инфраструктура, които завинаги ще останат на хартия и живущите ще газят калните ниви?Ето тия питанки трябва да питаме.
13
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Бе ако вие искате да сковете къщичка за птички - не може ама ако НИКМИ, GPгруп, Аргобилд, ГБС или някой подобен искат някоя градинка за билдинг - всички става законно и тогава кметицата " нищо не може да направи". Да живее Демокрацията.
12
0
 
17
 
! Отговори
Бай Юрдан преди 6 години
Винаги общината играят в един отбор с фирмите, а гражданите са врагове. Дано тука направят нещо. Ама в Слатина няма протест няма нищо- там са заградили едно добро парче до пазара
11
3
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Граждане на Стрелбище трябва да обърнат внимание на съда на той факт дали ще бъдат спазени необходимите от закона отстояния до другите сгради. Законовото отстояние е височина на сграда и половина. Ако приемем ,че небостъргача е 100 метра, то отстоянието му от абсолютно всички сгради наоколо трябва да е не по-малко от 150 метра. Предполагам, че това няма да е спазено и може да послужи за оборване на разрешение.
10
0
 
10
 
! Отговори
А. преди 6 години
се намира на ъгъла между булевард "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България". Булевардът не е Гешов, а "Петко Тодоров" !
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво толкова да коментирате, щом става въпрос за Никми вдичко е кристално ясно престъпници ползващи се с протекции. Ако се позаинтересувате и прегледате документациите на всичките им строежи досега ще видите че няма и един строеж техен с изрядна и законосъобразна документация. На свеки един има нарушения и непълни документации!
8
0
 
17
 
! Отговори
Видял преди 6 години
Интересно ми е все пак, защо жителите на квартала не протестират срещу абсолютно незаконното затваряне на ул.Енос и превръщането и в частен паркинг на една банка? И това е поне от 10 години.
7
1
 
13
 
! Отговори
Гешо преди 6 години
Преди да почнеш с един проект, трябва да имаш терен ми се струва .Или разчитат на мутри , и после хората протестирали .
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗелена площ, която е станала частна по незнайни обстоятелства. А може би поредната измамна продадена земя от измислена реституция. Общественият интерес е по-важен от частния, навсякъде е разписано! Утре други ден някой може да претендира за земята на НДК и държавата да му плаща наем, а може и за земята на Народното събрание.
5
1
 
25
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
До АнонименТой е придобит през 2007 г.................той не е бил частен ,а придобит от някой новобогаташ,досещаш ли се? не може всички да са принудени,да си купуват тревни площи заради някой баровец,решил да превърне софия в кули и бетон,след като вече е опропастил морето.
4
1
 
24
 
! Отговори
do 3 преди 6 години
Не ги чаткаш нещата. Това че е частно, не означава че може да правиш каквото искаш на тоя терен. Има общ градоустройствен план и там пише колко процента може да бъде застроено, до каква височина и т.н.Ако всички разсъждаваха като теб, щеше града да е само постройки, а хората да се придвижват по тесни пътеки, оставени по милост от "частниците"
3
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терена е частен с какво право въобще тези хора протестират? Стига вече с тези глупости, разберете най-сетне, че трябва да се уважават законите, а основния такъв гласи, че частната собственост е неприкосновенна. Как ще реагирате, ако някой ви отнеме къщата, апартамента, двора и т.н.? След като искате това да е зелена площ, купувате терена от настоящия собственик и проблема се решава. Не знам каква е предисторията, как е придобит терена, но е скандално частен терен да е предиведен за озеленяване.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо бяха хотелите по морето, после моловете, сега небостъргачите. Инересно, каква ще е следващата грандиозна модерна хрумка на бизнесмен *** Балкански?!
1
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и на мен съседите ми пречат на гледката и въздуха, ще взема да протестирам да им бутнат къщата, нищо че е частен имот.