За дните на културното наследство: Ретро трамваят е отново на път

ЦГМ отваря контролната си зала за граждани днес от 11:00 до 16:00 ч.
18 сеп 2017 14:15,
3
За дните на културното наследство: Ретро трамваят е отново на път
Снимка: архив, Булфото

Любимият на столичани ретро трамвай отново е на път като част от програмата на Европейската седмица на мобилността в София с различни акценти, съобщават от Столичната община.

Неговата тема днес е посветена на дните на културното наследство, в които столичният електротранспорт участва за поредна година. Сред най-любознателните пътници са децата, които с огромно желание се возят на стария трамвай и в същото време научават интересни факти за забележителностите на София по маршрута от пл. "Журналист" до пл. "Възраждане".

Ретро трамваят утре ще се движи по същия маршрут, но с нова тема и тя е свързана с международната кампания на синдикатите: "Нашият обществен транспорт". Пътниците ще разберат повече за предимствата на обществения транспорт и ползите за градовете, хората и работещите в сектора.

Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ отваря днес врати за столичани от 11:00 до 16:00 ч. На всеки кръгъл час гражданите ще могат да влязат в контролната зала и да се запознаят с работата на диспечерите и как функционира системата за контрол на обществения транспорт. Те ще могат да видят движението на превозните средства в големия град в реално време. Контролната зала на Центъра се намира на ул. "Тодор Александров" 42.

В същото време от 10:30 до 12:00 ч. локалното платно на бул. "Мария Луиза" - срещу сградата на ЦГМ, се превърна в "платно" за рисуване с тебешир на малките художници от 48-мо ОУ "Йосиф Ковачев". Те пресъздадоха своята идея за това какъв е транспортът на бъдещето. За участието си всеки малък художник получи сертификат и специални подаръци от партньорите на инициативата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 60-те години като ученик съм се возил в този зеленият трамвай само че тогава бяха боядисани в червено. Отвътре всичко е дърво. Спомням си на подуене където му беше последната спирка на тамвай 3 когато вземаше завоя колелата му пищяха заглушително. А пищяха защото завоят беше много остър а талигите нямаха въртяща се основа. След време излезнаха чайниците така им викахме на по новите трамвай и те вече на завой не цвилеха а плавно се движеха по оста на завоя. Та това е ретро трамвай от 60-те
2
0
 
1
 
! Отговори
ГД преди 6 години
Докато в Транспортната комисия на СО е Екатерина Йорданова и други около нея - абсолютно некомпетентни, които само се чудят как да се веят на командировки по Европа на чужди разноски няма да има оправия.
1
0
 
4
 
! Отговори
ГД преди 6 години
ЦГМ и СО са пълни смешковци по отношение на транспорта - абсолютно никакъв приоритет на градски транспорт в София, пълно преимущество на автомобилите за сметка на градски и велосипеден транспорт, пешохдците са неглижирани и всичко се прави за да се замазват очи и да се усвояват едни $$$.Пример от днес - дерайлиралият трамвай на Скобелев.А иначе закрити няколко трамвайни трасета, нередовен транспорт през 10-15-20 минутивъжвежданата от десетилетие "нова" система за тарифиране, цена 1,60 лв.