Фандъкова обеща: Без дизелови автобуси в София

90% от автобусния парк е нов, купуваме рециклирани трамваи
12 окт 2017 14:58, Анисия Иванова
42
Фандъкова обеща: Без дизелови автобуси в София
Архив: Булфото

Столичната община окончателно е решила да приключи със закупуването на дизелови автобуси. Решението е взето миналата година и подновяването на автобусния парк ще е с автобуси на газ. Подготвя се процедура за закупуването и на 20 електробуса.

Решението е гласувано и от Столичния общински съвет като част от усилията за подобряване чистотата на въздуха в столицата. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриване на конференция за чистотата на въздуха "Sofair". Форумът е организиран от "Зелена София" и Столична община и ще продължи и утре. В него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен.

90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи. Подготвя се процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая, каза още Фандъкова.

Мярка в посока подобряване качеството на въздуха кметът на София посочи новите автобуси и метрото.

"75 000 тона вредни емисии са спестени годишно след построяването на втората линия метро. А с изграждането на третата линия се очаква да бъдат спестени годишно 50 000 тона вредни емисии", обясни кметът.

Тенденцията е за продължаващо намаляване на вредните вещества във въздуха от 2011 година насам.

Друга мярка за подобряването качеството на въздуха е разширяването на мрежата за зелената система. Голямото предизвикателство е намаляването на финните прахови частици - през лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат, каза още тя.

Фандъкова отбеляза, че увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави много внимателно, а целта не е да се печели, а да се намали ползването на лични автомобили и да се насочат хората към градския транспор.

Кметът каза още, че има заявки за разширение на "Топлофикация” – София.

"Генералната дирекция "Околна среда” на ЕК ни стимулира да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация” – София. Това е инсталация, която ще донесе ползи за около 40 000 домакинства да бъдат топлоснабдени, около 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците”, обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъка , ще ми купи ли нова бензинка?