Обмислят детска асамблея на Камбаните през 2019 г.

"Спаси София" и Столична община връщат блясъка на парка
17 окт 2017 20:00, Анисия Иванова
27

Снимка: "Спаси София"

Проект за възвръщане на част от блясъка на позабравения парк "Камбаните", разположен до столичния квартал "Младост" в полите на Витоша, осъществяват от гражданската инициатива "Спаси София" в сътрудничество със Столична община. Началото е поставено преди година, когато доброволци от гражданската инициатива заснемат с дрон видео на паметника с цел популяризирането му и само за няколко седмици боят на хората,  които са го гледали достига 725 хиляди.  Видеото е споделено над осем хиляди пъти във Фейсбук.

Благодарение на Програма "Европа" 2017 на Общината, която отпуска средства на неправителствени организации за различни проекти, успяват да осигуряват парите.

"От една година насам се опитваме да популяризираме този паметник.  Оказа се, че доста хора в София дори не предполагат за съществуването му,  а тези, които знаят за "Камбаните", не са напълно наясно какво представлява и какви ценности носи", обясни пред БНР Христо Илиев от "Спаси София".

В момента паметникът се стопанисва от Италианския лицей. Парите за поддръжка, които лицеят получава, не са достатъчни. Някои от дейностите по проекта включват освежаване на бетонните постаменти, поставяне на ново осветление, нови кошчета, нови знамена, поставяне на туристически табели.

"Миналата седмица успяхме да приключим дейността с почистването на бетона и наистина резултатите са впечатляващи - все едно паметникът сега се открива", каза още Илиев.

Предстои високата част на паметника  - високият монумент, да светне през нощта и от голяма част от София ще може да се видят как светят камбаните.

"В момента кандидатстваме за финансиране догодина отново от общината, за да продължим дейността по облагородяването на паметника. Така че дейностите продължават и догодина, като имаме планове през 2019, когато се навършват 40 години от построяването му, да организираме една детска асамблея, както са се организирани едно време", каза още Илиев.

"Ще има и "Камбаните" тур:  Това са няколко организирани посещения на самия монумент, на парка около него, като идеята е да разкажем на хората за какво става дума, защо е построен, как всъщност сферата на върха на "Камбаните" представлява земното кълбо, вътре има седем камбани, които символизират седемте континента - изключително много любопитни детайли, които малцина знаят", разказа Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
0
 
! Отговори
потомствени преди 6 години
Спаси София са си скрити комунисти
19
3
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Ти ми кажи какво лошо са направили германците в България. Защото според учебниците по история червената армия е освободила България от хитлеристка Германия. Само че германците не са били окупатори в България. Знаеш ли какви са били комунистите преди юни '41-ва когато България, Германия и СССР са съюзници ?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Защо пък не!? Нали прилапаха Вон Браун и целия екип барабар с техниката! Сталин (психопата) го ползваха за буфер но немския маниакален депресант го ползваха за много по-интелектуални цели. Благодарение на Хитлер скочиха със 100 години напред а ако бяха с психопата Сталин - 200 години назад като нас в момента!
17
3
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
В момента нямаме държавна авиокомпания, със АЕЦ Белене погребват държавата. Вместо да направят пенсии и заплати на хората както в ЕС те искат с пръдня боя да правят. Вместо да направят супер модерен закрит стадион, те се занимават с налудничави комунистически идеи. Политиците са останки от комунизма и се надпреварват кои повече да открадне. Със най големи заплати са и не се отучиха да крадат. Имунитета създава престъпници.
16
6
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
Тази асамблея няма да нахрани бедните, пенсионерите и бездомните. Нали това е целта на политиците, да унищожат държавата. Покрай асамблеята искат още да ограбват държавата. За покупката на военни самолети и за асамблеята на камбаните властите имат пари, но да увеличат пенсии и заплати нямат. Защо не закупят супер модерни влакове и електробуси еничарите, стараят се да принуждават хората да имигрират.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа 15 тия...ти даже не си го осъзнал,и продължаваш да ми говориш за хитлер!Па питай евреите и американците и им задай същият въпрос!!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** кво ми размяташ тоя сладур?!Някъф незнайко у селото!Погледни сега,що народ загива от глад и мизерия...
13
3
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Я ми кажи с какво хитлеризма вреди на България през ВСВ ?От какво са ни освободили комунистите и червената армия ?
12
4
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Никакви национални катастрофи не е имало, особено през Втората световна война. Националните катастрофи са измислени от русофилите, за да мачкат самочувствието и националния дух на българите. Ако можем да говорим за национална катастрофа, това е крахът на Руската империя между 1905-1918 година. Българската нтелигенция е избита от руските окупатори просто за да се унищожи самобитността на България. Така, както са унищожили интелигенцията на Полша и Прибалтийските държави.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,кои са били в тия уж лагери?Знаеш ли?Виновниците за втората национална катастрофа на България!Подръжниците на хитлерофажизма!Уж интелигенцията по това време!!
10
16
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Камбаните бяха една из гъзица на откачената дъщеря на селяка-диктатор Живков.Понеже Иван Славков не я еббеше, тя се чудеше как да си запълва времето.А не я еббеше, защото беше пияница и женкар и защото тя беше откачена.Главата не я слушаше.И по рождение, и защото я беше чупила в катастрофа.А нас, малките, ни караха да участваме задължително и да им махаме със знаменца.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селският хитрец Тиквата отново с чужда пита помен ще прави.Камбаните са дело на Людмила Живкова, но нищо чудно слугинските медии да му ги при пишат. Хеле пък ако дойде с ножицата и резервации лентичката. А до него да се търси варненската Трътла с мечето.
8
0
 
5
 
! Отговори
Чипровци преди 6 години
Това ще стане , и се знае . Тук ще се сключи световния мир.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Е имахме си и лагери на смърта от българи за българи но нали властта беше народна а не фамилна!:)))))) Газдов и Горанов биха камбаните но си останаха с перфектния имидж на народни властници начело с фараона Янкоту 1ви и неговата гнила Людмила и неговия пияндурник - Владко, спрян в зародиш! :))))))
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3А по фараоновото време си имахме кореком, техноимпекс и инжстрой! Айде лекувай си камбаната с камбани! :)))))))))))))))
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберските комунисти ще изопачат идеята, след като борисов дръпне едно слово колко милиона му е струвало това. От некадърни комунисти, не може да се пръкне нищо смислено.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво! Още повече, че тогава вече няма да има ЕС
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато България,бе горда и независима държава,министъра на културата Людмила Живкова,със съдействито на Българският народ построи комплекса "Камбаните" и организира детската асамблея "Знаме на мира", под егидата на ЮНЕСКО!Ето такива лоши неща правеше народната власт!
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асамблеята беше най доброто нещо с което България можеше да се похвали и рекламира пред света НО дойде демокрацията и станахме мизерниците на Европа!
1
6
 
4
 
! Отговори
Spasi Sofia pedali преди 6 години
Спаси София малката групичка интернет *** около бившия кмет Мафиански основа фондация и почна да печели обществени поръчки раздавани от ГЕРБ. На това му се вика скапени съдове. Честито на данъкоплатците!