Край на "вратичките" за големи небостъргачи в София

Високи сгради ще има, но ще останат "визуалните коридори" към Витоша
21
Край на "вратичките" за големи небостъргачи в София
Снимка: Facebook

Две зони с високо строителство ще има в София, в центъра на града стоителството ще е до 75 м. Това посочи главният архитект на София Здравко Здравков, който представи днес пред общинските съветници проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Още по темата
Промените в закона вече са внесе от депутати от ГЕПБ за обсъждане в парламента.

С предложените промени се "затварят вратичките", които допускат по-високо от разрешеното строителство, отбеляза още Здравков.

Определените в законопроекта височини на сградите са свързани както с нормите за пожарна безопасност, така и с цел да останат открити "визуалните коридори" към планината.

Строителство до 75 метра ще има в районите, заключени между бул. "Цар Борис Трети", центъра, бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Околовръстен път. След околовръстния път за зоните, които нямат ограничения във височината, създаваме ограничение от 15 метра, посочи още той.

Създадена е възможност за развитие на две много високи зони - след 7-ми километър до река Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път. Идеята е там, където има изградена инфраструктура и обезпеченост с градски транспорт да се развиват такива комплекси, каза Здравков, цитиран от БТА.

Западният комплекс ще започне да се сформира след развитието на метрото от метростанцията "Люлин" до новата метростанция между втори и трети микрорайон и изграждане на следваща метростанция след Околовръстния път, поясни той.

В района на централна гара има възможност за изграждане на сгради с височина до 125 м, каза още главният архитект.
Предвижда се и изработване на наредба за дизайна на градската среда, в която ще се изработи система от стандарти за регламентиране на изискванията към фасадите, към градското обзавеждане, към елементите на средата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е много по-голям от това дали и къде може в София ще има небостъргач. Проблемът е защо, цяла България дойде в София и защо прекрасни места се обезлюдяват. Още по-страшното е, че идват в София и следва чужбина.
15
5
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Против съм небостъргачите ,защото са крайно опасни. Но да се твърди че щяли да запушат изгледа към Витоша е меко казано мало...е.
14
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ще запушат люлин за вьздух от запад по 2 коли на апар и денонощно зареждане на офиси и магазини ние и сега нямаме вьздух да като почне строителството на небостьргачите и метрото направо да мреме
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една кметица била бясна,че се строяло некачествено и щяла да глобява фирмите,ама те продължават да вземат държавни поръчки.Всички застроявания между блоковете били законни и тя пак била бясна.Архитектът дето го домъкна от Червен бряг го натискали разни мутри и той горкият се чудел кво да прави.Който взел разрешително ще строи.За в бъдеще нямало да е така.Паветата ги раздадоха по списък на свои хора.Вижте вилите около София как са павирани.А иначе тя е зам.председател на ГЕРБ.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента, в който никой е готов, да изсипе луди пари, за 200 метрова сграда, ще се променят и закони и регулации...
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха видяли сте вие небостъргач. Смешковци
10
3
 
25
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Изнасянето на бизнес центровете и небостъргачите на 5-10 км от София би било добра идея. Около тях да си издигнат нови жилищни квартали с нормални широки улици и градинки. Но за разработването на подобни проекти трябва акъл и мангизи.
9
5
 
13
 
! Отговори
Ноа преди 6 години
Екстра. Тъпата София да заприлича на град. Не на голямо село к'вото е.
8
4
 
6
 
! Отговори
Fake taxi преди 6 години
Като взема власта ще правя...на тия още малко им остава
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стройте простотии в центъра, бре!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Fake taxiправете заводи трябва производство--------------Ти що не направиш завод?Сега може и частни заводи а се правят.
5
3
 
15
 
! Отговори
до fake taxi преди 6 години
Много си прав колега, колцентрове и аутсорсинг не е икономика, заводи, индустрия трябва незнам какво се хвалят за иконом. растеж и увеличение на заплати, като не произвеждаме нищо
4
4
 
16
 
! Отговори
Fake taxi преди 6 години
Маймунки...изнесете бизнес сградите и молове извън града...стига с тия задръствания...на Цариградско всеки ден е ад а до Метро строят още един "небостъргач" който ще напълнят с колцентрове...правете заводи трябва производство
3
3
 
19
 
! Отговори
архитект преди 6 години
Вдигнете ги небостъргачите в центъра на Банкя
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли време тези "сгради" барабар с някои нови проекти за бизнес комплекси да ги изнесат на няколко километра от София. Между северната тангета и околовръсното или още по-далеч
1
5
 
19
 
! Отговори
през парка преди 6 години
Всякакви архитектурни извращения са крайно желателни в столицата все пак е един голям експеримент това голямо село , има паркове почвайте в парковете да строите и бетонира те и паркирате таралясниците си , място колко си искаш в *** ..............