Ремонтират с 41 млн. лв. "Златна София", Графа...

Парите са по проект от ОП "Региони в растеж" 2014-2020
19 яну 2018 20:45, Красимир Ангелов
15
Ремонтират с 41 млн. лв. "Златна София", Графа...
Снимка: Булфото

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София, сред които т. нар. „Златна София“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Граф Игнатиев“ и други, съобщават от МРРБ.

Инвестициите в модернизиране на две ключови зони на столицата ще бъдат направени по проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“. Той е първият одобрен от Инвестиционната програма на Столична община по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

Общата му стойност е 46 078 473 лв., от които 41 220 994 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от ОПРР.

Едната зона, чието обновяване предстои, включва т. нар. „Златна София“. Това е пространството между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

В нея са едни от най-значимите символи на града – Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, площад “Народно събрание“, паметникът „Цар Освободител Александър II“, църквата “Св. София”, сградата на Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината "Св. Климент Охридски", пространството между ул. „Оборище“ и Централния военен клуб, както и площад "Гина Кунчева".

Другата зона обхваща ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите й площади „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“. В нея попадат също улиците „Солунска“ (в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до бул. „Витоша“), „6-ти септември“ (от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Аксаков“), „Ген. Паренсов“ (в участъка от ул. „6-ти септември“до ул. „ Цар Шишман“), ул. „Цар Шишман“ (в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до пл. „Народно събрание“) и градината пред храма „Св. Седмочисленици“.

Предвижда се тези знакови за централната част на столицата места да бъдат свързани в обща система с идентичен градски дизайн. Те не само ще бъдат модернизирани и благоустроени, но и ще станат още по-достъпни за жителите и гостите на София, отчитат от строителното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
ушеф преди 6 години
До Анонимен 11Колега, мутрите които са навлеци от провинцията не познават Град София и нуждите му. Кой в общината е роден в София!? Никой.....Некадърник до Некадърник.............*** до Смотаняка.......Крадец до Крадеца......и фънъкова си краде на воля.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига само център,де ! ИСКАМЕ УЧИЛИЩЕ В ЗАХАРНА ФАБРИКА !
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за бетонна социалистическа София някой лев няма ли да дадат или ще си живеем в ***
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А другите райони които не са баш в центъра ? С разбитите улици и колите по тротоарите мръсните или липсата на детски площадки?
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на ГЕРБ , Борисов и Фандъкова. За10 години направиха София модерен и красив град. Грозни ще останат само гетата на Тодор Живков , кварталите Люлин , Младост, Дружба , Обеля и др. които бяха строени на голи ливади и нищо не направиха комунистическите архитекти на БКП . Просто некадърници .
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина ли тази *** се вози в Е класа? Някой беше написал, че я карат на работа с Ауди. А ние искаме от нея да ползва градския транспорт, за да даде пример и повече хора да слезнат от колите :)
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Iordanka 4e napulnila djobariteee pardii v E klasa a pa nie shashavite odime po izpotro6enite ulici na taq ko4ina sofiqq NESHTASNA DARJAVAAAA EEEEEEEEEEE
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ремонтите като по Бул. Дондуков ли ще са? Ако са така по добре не пипайте! Живея на Дондуков 4-то поколение по некадърен ремонт не бях виждал през 50 годишният си живот. Паветата са нахвърляни като с лопатата. Асвалта покрай релсите започна да се откъртва. На места асвалтовата настилка се е накъдрила. Паветата са започнали да плуват и да се отдалечават едно от дуго. А фугите мужду паветата не трябва да бъде повече от 3 мм. В момента са над 5 см фугите. Паветата пропадат и стават ями.
6
3
 
8
 
! Отговори
Не преди 6 години
Една София в цяла България. Само?! Не е добре.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега да познаем ГЕРБ колко ще откраднат от тези 41 милиона наши пари? Аз залагам на 40,9 милиона.
4
17
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!София се доказа като най-модерната, най-предприемаческата, най-енергичната и изобщо, най-мощната икономическа зона в България.Съвсем заслужено е малка част от парите, които София дава на България, да отидат за модернизация и благоустройство на този древен европейски град.Браво!
3
1
 
10
 
! Отговори
Рали преди 6 години
От тия 41 дали 2 ще се вложат не се знае е още..
2
2
 
7
 
! Отговори
Врачански Юмрукчия преди 6 години
Само Ботея Враца и Северозападът! Ядем и поем, е..м и бием!
1
0
 
21
 
! Отговори
Имам въпрос преди 6 години
След ремонта на "Граф Игнатиев" разни полицайчета, тиквени кортежи, НСО-та, охрана на съдебната власт и т.н. държавни служители ще спрат ли да летят по този забранен за коли булевард ? Или пак ще има схема да е разрешено за едни и забранено за други ?